PMB a contractat reabilitarea a 7,4 kilometri de magistrală de termoficare din București. Vezi zonele

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
Magostrale de termoficare intra in lucrari in Bucuresti
sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Sicor și Energomontaj vor primi 142 de milioane lei pentru lucrări de reabilitare a 7,36 kilometri de magistrală de termoficare în cartierele Militari, Pantelimon, Colentina. Au fost patru loturi scoase la licitație, din care trei au fost câștigate de Energomontaj, cu subcontractant As Studio Co, pentru 81 de milioane lei, și un lot de Sicor, pentru 60 de milioane lei.

Prin proiect se vor reabilita 7,36 km traseu rețele termice de transport apă fierbinte, amplasate in intravilanul Municipiului Bucuresti, repartizate astfel:

Lot 2 - Magistrala I SUD Cămin CP3 – Cămin FPC27, pe o lungime totală de traseu de 2,96 km;

Lot 3 - Magistrala I SUD Cămin CM1 – Cămin CM11, pe o lungime totală de traseu de 1,99 km;

Lot 4 - Magistrala II SUD Cămin CC7 – Cămin CG9, pe o lungime totală de traseu de 0,31 km;

Lot 5 - Magistrala III SUD Cămin CS1 – Cămin CL5, pe o lungime totală de traseu de 2,10 km”, a descries PMB achiziția.

Licitația a fost ridicată în SICAP în luna aprilie iar ofertele au fost primite în iunie. Analiza lor a durat până acum, când au fost și atribuite. Strategia de investiție în acest proiect fusese aprobată în 2022, printr-o hotărâre a Consiliului General. Au fost aprobați 257 milioane lei pentru reabilitarea a 9,36 kilometri de magistrală de termoficare, în cinci loturi. S-au scos la licitație deocamdată(și au fost și atribuite contractele) doar patru loturi.

În fundamentarea acestei investiții, Primăria argumenta că, dat fiind vechimea sistemului de termoficare de 40 de ani, inevitabil au apărut „zone critice” în alimentarea cu căldură a consumatorilor din Municipiul Bucureşti, localizate în special în zone ca Militari, Pantelimon, Colentina, care au impus necesitatea reabilitării reţelelor termice primare. (…) Pentru a nu perturba infrastructura rutieră a oraşului prin atacarea simultană a unui număr mare de loturi, întregul proiect a fost etapizat în cinci obiective cu o lungime totală de 9,17 km”, prevedea documentul aprobat în 2022.

Potrivit raportului de specialitate, întregul sistem de transport şi distribuţie a apei fierbinţi, format din vane, ţevi de oţel, suporturi fixe şi mobile şi izolaţii termice, şi-a depăşit durata de viaţă, tronsoane importante din sistem având o vechime în funcţionare mai mare de 40 de ani.

Energomontaj și SICOR sunt companii românești specializate în lucrări de montaj și mentenanță rețele energetice. Ambele au mai prins contracte pe reabilitare rețea d etermoficare din București.