O nouă lovitură pentru industria de cipuri din Germania: După Intel, un alt grup renunță la planurile de a construi o fabrică în țară

G.C. Data publicării:
semiconductori
sursa: shutterstock.com/

Ambițiile cancelarului Olaf Scholz de a transforma Germania într-o putere în industria cipurilor au suferit o nouă lovitură după ce compania americană de tehnologie Wolfspeed a renunțat la planurile de a construi o fabrică în țară.

Wolfspeed a suspendat planurile pentru fabrica de 3 miliarde de euro din Saarland, o regiune de la granița cu Franța, ca răspuns la scăderea cererii europene pentru mașini electrice, conform unei persoane familiare cu situația, relatează Financial Times.

Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce Intel a amânat planul de a construi o fabrică de 30 de miliarde de euro în orașul Magdeburg din estul Germaniei. Proiectul, care urma să primească subvenții de 9,9 miliarde de euro din partea Guvernului, ar fi reprezentat cea mai mare investiție străină din istoria postbelică a Germaniei.

Scholz a susținut proiectele Wolfspeed și Intel, catalogându-le drept dovezi că Germania se poate impune ca forță majoră în industria semiconductorilor, acordând miliarde de euro în subvenții pentru a atrage cei mai mari jucători.

Investițiile erau considerate esențiale și pentru planurile Uniunii Europene de a-și dubla cota pe piața globală a cipurilor de la mai puțin de 10% în prezent la 20% până în 2030.

Aceste ambiții au fost alimentate de îngrijorarea tot mai mare din Europa privind fragilitatea lanțurilor globale de aprovizionare și dependența uriașă a continentului de Taiwan și Coreea de Sud pentru cipuri.

Wolfspeed a avut, de asemenea, probleme tehnice serioase la unele dintre fabricile sale din SUA, iar prețul acțiunilor companiei a scăzut cu 65% de la începutul acestui an.

Pe lângă Intel și Wolfspeed, guvernul lui Scholz a promovat frecvent planurile TSMC, producător de cipuri la comandă, de a investi 10 miliarde de euro într-o nouă fabrică în orașul estic Dresda, împreună cu producătorul olandez de semiconductori NXP și companiile germane Bosch și Infineon. Fabrica ar fi primit 5 miliarde de euro în subvenții.

Infineon investește, de asemenea, 5 miliarde de euro într-o nouă fabrică de cipuri în același oraș, care a devenit unul dintre cele mai mari hub-uri tehnologice din Germania.

Wolfspeed planificase să construiască o fabrică în Ensdorf pentru a produce cipuri de carbură de siliciu, utilizate pe scară largă în vehiculele electrice, în special în componentele precum invertoare, convertoare și încărcătoare auto. Proiectul ar fi fost realizat alături de ZF, un important furnizor german de automobile, estimat inițial la aproximativ 2,7 miliarde de euro și ar fi primit 515 milioane de euro în sprijin de stat — 360 milioane de euro de la guvernul federal și 155 milioane de euro de la guvernul Saarland. ZF urma să contribuie cu 170 milioane de euro.

Presa din Germania a raportat că ZF a decis să-și încheie implicarea în proiect, însă, într-o declarație, ZF a negat că acesta ar fi motivul pentru care fabrica a fost amânată. „Wolfspeed este responsabilă pentru proiect", a spus compania, adăugând că ZF a oferit mereu „sprijin intensiv și activ" pentru plan.

ZF a precizat că nu va comenta "conținutul precis al parteneriatului și instrumentele de finanțare".

Economiștii au declarat că deciziile luate de Intel și Wolfspeed arată că politica Guvernului de a folosi miliarde de euro în subvenții pentru a atrage investițiile giganților tehnologici globali a eșuat.