Cel mai mare producător de baterii din Europa concediază peste 1.500 de oameni. „Deciziile dificile sunt necesare”

Georgiana Costea Data publicării:
Northvolt
sursa: shutterstock.com/

Compania suedeză de baterii Northvolt a anunțat luni că va reduce 25% din forța sa de muncă din Suedia, respectiv 1.600 de persoane, ca parte a unui plan de a atrage capital din partea investitorilor.

Majoritatea locurilor de muncă afectate se află în Skellefteå, la principala fabrică, situată la 200 de kilometri sud de cercul arctic, pe care compania viza să o extindă. Proiectul este suspendat, a anunțat Northvolt, potrivit Politico.

De asemenea, Northvolt își reduce operațiunile la centrul său de cercetare și dezvoltare din Västerås.  

„Deciziile pe care le luăm astăzi, oricât de dificile ar fi, sunt necesare pentru viitorul Northvolt,” a declarat Peter Carlsson, CEO-ul Northvolt, într-un comunicat de presă.  

„Deși impulsul general pentru electrificare rămâne puternic, trebuie să ne asigurăm că luăm măsurile corecte la momentul potrivit ca răspuns la provocările din piața auto și la climatul industrial mai larg”, a mai zis Carlsson, potrivit Financial Times. El a adăugat că grupul trebuie acum „să-și concentreze toată energia și investițiile în afacerea sa de bază”.

Aceste concedieri reprezintă o lovitură pentru strategia industrială a Europei, care încearcă să-și mențină poziția de lider în domeniul auto. Comisia Europeană s-a grăbit să semneze acorduri cu țări terțe pentru a asigura materiile prime necesare pentru bateriile vehiculelor electrice.

Northvolt este principalul producător de baterii din blocul european, concurând cu gigantii chinezi CATL și BYD, precum și cu vechii producători Panasonic și Samsung.  

Însă brandurile auto se confruntă cu vânzări mai lente de mașini electrice, ceea ce reduce comenzile către Northvolt. BMW a anulat anterior comanda sa de 2 miliarde de euro de baterii pentru mașini electrice, declanșând criza la Northvolt. Între timp, Volkswagen este cel mai mare acționar al Northvolt și se confruntă cu propriile dificultăți financiare.