Live

Românul cumpără anual medicamente de 400 de lei ca să se trateze “după ureche”

Data actualizării: Data publicării:

Românii au cumpărat medicamente 5,5 miliarde lei fără prescripție, în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 9,4% față de anul trecut, potrivit raportului financiar la nouă luni 2023 Antibiotice Iași, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din țară și unicul controlat de stat. Cota medicamentelor cumpărate pentru auto-tratament este de peste 25%, dat fiind faptul că toate vânzările de medicamente s-au cifrat la 21,8 miliarde lei.

Dacă luăm în calcul populația României – 19 milioane, conform recensământului de anul trecut, avem atunci un consum mediu de medicamente de 290 lei pentru fiecare român strict pentru tratament acasă fără rețetă de la medic. Aceasta, la nouă luni. Anualizând, suma urcă până la aproximativ 380 lei.

Din totalul pieței farmaceutice din Romania, 44,3% (valoric) este reprezentat de segmentul de medicamente generice, cu și fără prescripție medicală. Piața de generice a înregistrat, în perioada analizată o creștere valorică de 12,7%, de la 8,6 miliarde lei la 9,7 miliarde lei. Din punct de vedere cantitativ, a înregistrat o creștere cu 1,4%, fiind eliberate din farmacii un număr de 393,6 milioane cutii in primele 9 luni din 2023 comparativ cu 388,1 milioane cutii în primele 9 luni din 2022.

Medicamentele cu prescripție medicală (RX) reprezintă 43,4% din totalul vânzărilor valorice în primele 9 luni din 2023 și 49,6% din totalul consumului de medicamente generice (raportat în cutii). Acestea înregistrează, în perioada analizată, o creștere valorică de 17,2%, de la 3,6 miliarde lei în primele 9 luni din 2022 la 4,2 miliarde lei în primele 9 luni din 2023 și o creștere cantitativă cu 6,2% de la 183,8 milioane cutii la 195,2 milioane cutii.

Medicamentele fără prescripție medicală (non-RX) au înregistrat o creștere valorică cu 9,4% (de la 5 miliarde lei la 5,5 miliarde lei) și o scădere cantitativă cu 2,9%, de la 204,4 milioane cutii, la 198,4 milioane cutii în primele 9 luni din 2023”, este analiza făcută de Antibiotice.

În ceea ce privește segmentele de piață, cele mai multe vânzări se fac în farmacii independente și minilanțuri de farmacii, după care în marile lanțuri de retail și, pe ultimul loc, în spitale.

Antibiotice, unicul producător de medicamente de stat, iar 30% din vânzări le face la export. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Te-ar putea interesa și

Tranzacțiile din industria farmaceutică au atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Roche România pierde procesul intentat Consiliului Concurenţei. Compania a abuzat de poziția sa dominantă în piața farmaceutică locală

Autoritățile sanitare franceze amendează companiile farmaceutice pentru lipsa menținerii stocurilor de medicamente

Avertisment OMS: Pe piață circulă medicamente falsificate pentru diabet și pierdere în greutate