Avertisment OMS: Pe piață circulă medicamente falsificate pentru diabet și pierdere în greutate

Adam Gheorghe Data publicării:
semaglutide ozempic fals
sursa: gettyimages.com/

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă medicală privind semaglutidele falsificate, un tip de medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului de tip 2 și obezității în unele țări.

Alerta se adresează unui număr de 3 loturi de produse falsificate din clasa de medicamente semaglutidice (marca Ozempic), care au fost detectate în Brazilia, Marea Britanie și SUA.

„OMS sfătuiește profesioniștii din domeniul sănătății, autoritățile de reglementare și publicul să fie conștienți de aceste loturi falsificate de medicamente. Facem apel la părțile interesate să oprească orice utilizare a medicamentelor suspecte și să raporteze situația autorităților relevante", a declarat Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS.

Semaglutidele sunt prescrise persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 pentru a-și reduce nivelul de zahăr din sânge. Acestea reduc, de asemenea, riscul de evenimente cardiovasculare.

Majoritatea produselor pe bază de semaglutidă trebuie injectate subcutanat săptămânal, dar sunt disponibile și sub formă de comprimate administrate pe cale orală zilnic. Alerta OMS precizează că aceste medicamente suprimă pofta de mâncare în plus față de scăderea nivelului de zahăr din sânge și, prin urmare, sunt din ce în ce mai prescrise pentru pierderea în greutate în unele țări.

OMS a observat o cerere crescută pentru aceste medicamente, precum și numeroase raportări privind falsificarea lor. Medicamentele falsificate ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătății oamenilor. Dacă produsele nu au componentele necesare, medicamentele falsificate pot genera niveluri mari de glucoză în sânge sau creștere în greutate.
Semaglutidele nu fac parte din tratamentele recomandate de OMS pentru gestionarea diabetului, din cauza costului lor actual ridicat. În prezent, exista tratamente mai accesibile pentru diabet, cu efecte similare cu cele ale semaglutidelor asupra zahărului din sânge și a prevenirii bolilor cardiovasculare.

Ozempic, doar cu rețetă în România

Medicamentul Ozempic, folosit ca tratament de persoanele care suferă de diabet de tip 2, nu va mai fi disponibil în România de la 1 august. Măsura scoaterii din piață nu va afecta pacienții, asigură Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu au motive de îngrijorare. Semaglutida va fi disponibilă în România după data de 1 august sub formă de comprimate orale, doar la recomandarea medicului.