Tranzacțiile din industria farmaceutică au atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
sanatate pastile euro ue
sursa: gettyimages.com/

Tranzacțiile din industria farmaceutică au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani, pe măsură ce marii producători se concentrează pe startup-uri și companii aflate la început de drum, care dezvoltă medicamente noi, în loc să facă achiziții costisitoare.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, grupuri farmaceutice precum Eli Lilly, Novartis și Vertex Pharmaceuticals au finalizat la nivel global un total de 558 tranzacții, cu o valoare cumultă de 67,2 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2016, conform datelor London Stock Exchange.  

De exemplu, achiziția Alpine Immune Sciences de către Vertex, pentru 4,9 miliarde de dolari, este modestă comparativ cu cea mai mare achiziție de anul trecut: preluarea Seagen de către Pfizer pentru 43 de miliarde de dolari. Valoarea în dolari a tranzacțiilor până la sfârșitul lunii noiembrie este la jumătate față de cea de anul trecut, potrivit datelor LSEG, potrivit Financial Times.  

Deși unele tranzacții mai mari au fost finalizate anul acesta, niciuna nu a implicat achiziționarea unei companii biotehnologice de către un grup farmaceutic pentru a obține acces la medicamente noi. Novo Nordisk a fost de acord să plătească 11 miliarde de dolari pentru a achiziționa trei unități de producție de la Catalent, în timp ce Sanofi a cedat controlul diviziei sale de medicamente pentru consumatori grupului de capital privat Clayton Dubilier & Rice, într-o tranzacție de 16 miliarde de euro.  

Pentru moment, companiile farmaceutice au prioritizat achizițiile de sub 5 miliarde de dolari, preferând companiile private în detrimentul celor listate la bursă. Grupul danez Lundbeck a cumpărat în octombrie startup-ul de neuroștiință Longboard pentru 2,6 miliarde de dolari, în timp ce Merck a achiziționat compania privată de biotehnologie oftalmologică EyeBio pentru 3 miliarde de dolari.  

„Achizițiile complementare sunt o practică obișnuită — grupurile farmaceutice mari au fost nevoite să continue astfel de achiziții pentru a-și suplimenta eforturile interne de cercetare și dezvoltare. Nu există o altă soluție”, a declarat Siddhart Nahata, șef global în investiții în domeniul sănătății la Morgan Stanley.