Sportul în România, gata să revină pe teren, la Digi Sport
Spectacolul sportului se pregătește să revină pe teren, la Digi Sport. Jurnaliștii ”se antrenează” pentru revenirea în echipă completă și abia așteaptă să meargă la competiții.
La Digi Sport, deși pandemia a afectat sportul mondial, emoția sportului a fost prezentă și în perioada izolării. Jurnaliștii au discutat cu sportivii români despre cum s-au adaptat, cum s-au antrenat și pregătit pentru revenirea pe teren. Campionii Digi Sport au adus în fața telespectatorilor numeroase nume mari care au reprezentat sau reprezintă azi România la cele mai importante competiții internaționale sau mondiale. Totodată, meciuri precum El Clasico în care Ronaldo, Zidane, David Beckham erau vedetele stadionului acum două decenii au reamintit pasionaților de fotbal de vremurile de aur ale sportului-rege.
”Când eram copil nu aveam nevoie de calendar. Și asta pentru că reperele mele temporale erau fixate de evenimentele sportive. Aflam data foarte ușor. Nu aveam nevoie nici de agendă, nici de aplicațiile din vremurile noastre. De exemplu, într-o zi de luni dintr-un noiembrie cu vreme bună. «Păi, miercuri este 15, joacă România contra Danemarcei, pentru calificarea la Cupa Mondială. Deci, azi este 13 noiembrie 1989!» Atât de simplu! Maturizarea nu a adus schimbări semnificative la acest capitol. Ba mai mult decât atât, pot spune că bioritmul meu este fixat de evenimentele sportive. Și aici nu e vorba (doar) de interesul profesional. Sunt dependent, ca și voi, de sport și de tot ceea ce înseamnă universul acesta minunat. O lume extraordinară, populată cu meciuri de excepție, turnee formidabile, înfruntări de poveste și eroi de toate felurile! Niciodată nu am luat o pauză atât de mare de la sport. Îi simt acut lipsa și îmi alin dorul prin vizionarea unor evenimente pe care le-am ratat în ultimii ani! Și știu sigur că va reveni în viețile noastre! Și că vom savura fiecare meci în parte așa cum se cuvine! Pentru că, răsfățați ai vremurilor în care poți urmări orice eveniment sportiv îți dorești, ne-am dat seama cât de rău e fără”, este de părere George Dobre, redactor șef Digi Sport.
„Erau momente în care mă întrebam ce aș putea vorbi după un meci în care nu se întâmplă absolut nimic. Uite că a trebuit să trecem printr-o perioadă în care chiar nu s-a întâmplat nimic pe gazon. Dar a fost o ocazie bună de a sta de vorbă și altfel cu sportivi, foști sportivi, antrenori, conducători. Fotbalul va reveni și trebuie să revină. Știu că nu pare cel mai important lucru din lume, dar uneori este printre cele mai importante. Ce pasionat de sport poate concepe că totul se suspendă fără să revină vreodată? Mai avem de așteptat până vom merge iar pe stadion, până vom retrăi freamătul tribunei. Dar e important că, deocamdată, îi vom putea revedea pe actorii principali la treabă, vom putea admira din nou un gol, o pasă frumoasă, o ratare spectaculoasă. O calificare la Euro, de ce nu? Când vor pleca la drum competițiile va fi un ritm alert, vor fi meciuri după meciuri, iar ritmul jurnalistului de sport este același cu al sportivului. Când echipele sunt în cantonament, și noi suntem în cantonament, când sunt meciuri, și noi avem meciuri, când sunt cupe europene, suntem și noi în cupe europene, când joacă naționala, jucăm și noi cu naționala. Așa că... o să avem multă treabă! Important e să fim cu toții sănătoși”, spune Vali Moraru, realizatorul Digi Sport Special.
„E clar că totul trebuie să se deruleze pe repede înainte. Vorbim de vremuri speciale și automat vor fi și măsuri speciale. Nu poți să ai un cantonament ca la carte. Eu cred că lucrurile trebuie să se deruleze pe repede înainte, să revină fotbalul în viața noastră, pentru că oamenii care au stat acasă și stau acasă au nevoie de competiție. Noi am încercat să desfacem așa-numitele conserve sentimentale, să tot discutăm despre meciuri frumoase care au fost, dar cred că ajunge. E nevoie de fotbal la timpul prezent și la viitor. Și de sport, în general, nu numai de fotbal”, a spus Dan Filoti, gazda Digi Sport Matinal.
”Se întâmplă lucruri și când nu se întâmplă nimic. Vezi exemplul lui Dinamo în perioada asta. Apoi, oamenii se deschid acum către hobby-uri, către visuri, lucruri pe care altfel nu le-ar spune, pentru că nu ar avea timp, pentru că erau atât de ocupați cu antrenamentele”, a adăugat Radu Naum, moderatorul Fotbal Club.
„Mi-a fost mai ușor să dau de niște oameni pe care nu îi prindeai niciodată acasă sau nu îi vedeai niciodată disponibili. Acum nu ai fotbal și nu ai competiții, dar tot îl întrebi pe sportiv ce face acasă, cum exersează, cum se pregătește, cum vede reluarea campionatului”, spune Viorel Grigoroiu, matinalul de weekend de la Digi Sport Matinal.
Un lucru este cert: după 15 mai, restricțiile impuse de pandemie în România se vor mai relaxa, iar sportivii vor reîncepe antrenamentele pe teren. De aici și până la previziunile privind reluarea competițiilor este un pas mic, dar atât de important pentru fiecare iubitor de sport care abia așteaptă spectacolul de pe teren.
„Primul o să fiu pe stadion, cu 3-4 ore înainte, ca pe vremuri, când la Craiova veneau oamenii cu 7-8 ore înainte, își luau tablele și stăteau pe gradene. Așa o să fim noi când o să se dea voie, ” spune Dan Filoti, care crede că, în cel mai fericit caz, spre sfârșitul anului am putea să ne gândim că am putea merge pe stadioane.
„E fotbalul nostru și e tot ce contează. E deja o lună și jumătate de când îmi e dor de un meci de fotbal, fie el cu tribunele goale. Am comentat niște meciuri în ultima parte fără spectatori și nu e așa ușor, e straniu uneori, nu are același farmec. Dar acum îmi e dor și de meciurile alea. Fotbalul și sportul, în general, dar mai ales fotbalul, fac parte din viața noastră. Trebuie să se reia campionatele, e nevoie să se reia, ca să simțim că gata, o luăm de la capăt, că a trecut perioada asta grea și viețile noastre vor fi, dacă nu la fel ca înainte, măcar pe aproape. Trebuie să simțim din nou sentimentul acela de bucurie când echipa noastră preferată câștigă sau de amărăciune când mănâncă bătaie. Asta face parte din viața noastră. Altfel, fără toate astea, ar însemna că ne predăm în fața virusului”, a explicat Andrei Niculescu.
Și Simona Țăranu, frumoasa prezentatoare a știrilor din sport, abia așteaptă reluarea sporturilor în România. ”Nu ar trebui să ne mai cramponăm de faptul că trăim niște vremuri dificile, cu care nu ne-am mai confruntat. Chiar dacă fanii nu își vor putea susține favoriții din tribune, «Show Must Go On». A fost o pauză lungă, dar cu multă atenție și precauție ne vom bucura iar de sportul rege. Fostul Președinte FIFA, Sir Stanley Rous, spunea: «Terenul de fotbal este un loc în care sănătatea și speranța sunt încă întregi». Cât să mai dezbatem și să răzbatem în izolare? Spectacolul Campionilor continuă la Digi Sport, iar noi suntem mai pregătiți, nerăbdători și încântați ca niciodată”, a spus știrista.
Nici iubitorii tenisului nu au fost uitați, iar partidele importante din ultimii ani în care Simona Halep a jucat în diferite turnee au fost redifuzate de Digi Sport. De asemenea, româncele au povestit la Campionii Digi Sport despre cum au încercat să își ocupe timpul liber prin antrenament și redescoperirea hobby-urilor uitate. 13 iulie este data anunțată oficial în care tenisul va intra pe teren, dar sportivele românce abia așteaptă să revină la antrenamente. Chiar Irina Begu a precizat într-un interviu exclusiv Digi Sport că e nevoie de aproximativ 6-8 săptămâni de antrenamente pentru ca un sportiv de tenis să își revină din punct de vedere fizic, după o pauză îndelungată.
Iubitorii sportului vor putea afla din știrile Digi Sport cum se pregătesc jurnaliștii postului pentru reluarea competițiilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News