Video&Foto Zece momente din 2022 care par desprinse dintr-un film SF
De la un vehicul spațial de mărimea unui frigider care lovește în plin un asteroid, la un elicopter care încearcă să prindă o rachetă ce se îndreaptă spre Pământ, anul 2022 a oferit multe momente ieșite din comun în spațiu care ar fi putut face parte din scenariul unui film de science-fiction. Printre realizările memorabile din acest an s-au numărat și planurile unor miliardari de a explora spațiul, precum și încercările cercetătorilor de a găsi răspunsuri la întrebări răscolitoare, ducând, de fapt, la descoperirea unor mistere și mai adânci, scrie CNN.
Cele zece momente din 2022 în care cercetarea spațială a semănat mai mult cu scenariul unui film SF decât cu realitatea:
Ciocnirea intenționată cu un asteroid
NASA a provocat intenționat ciocnirea unui vehicul spațial cu Dimorphos, un mic asteroid care orbita o rocă spațială mai mare, numită Didymos. Coliziunea a semănat izbitor cu scenariul filmului "Armageddon", din 1998, iar testul a fost o demonstrație reușită a tehnologiei de deviere, fiind primul experiment de acest gen desfășurat pentru apărarea planetei.
Multe persoane au putut vedea pe 26 septembrie suprafața lui Dimorphos, prezentată în premieră de camerele sondei DART care au transmis imagini în direct. Legătura video s-a încheiat după ce sonda s-a ciocnit de asteroid, însă imaginile surprinse de telescoapele spațiale și de un satelit italian au transmis imagini spectaculoase realizate ulterior.
Misiunea DART a marcat o reușită notabilă: pentru prima oară, omenirea a schimbat traseul unui obiect celest în spațiu. Vehiculul a modificat cu 32 de minute orbita asteroidului. Nici Dimorphos și nici Didymos nu reprezentau o amenințare pentru Pământ, însă perechea de asteroizi a fost ținta perfectă pentru testarea tehnologiei de deviere.
O bătaie a inimii venită din spațiu
Semnalele radio rapide au atras interesul cercetătorilor încă de la descoperirea lor, în 2007, însă unul dintre acestea, asemănător cu bătaia unei inimi, i-a intrigat și mai mult.
Aceste semnale, denumite Fast Radio Burst (FRB), sunt unde radio intense, cu o lungime de numai o milisecundă și cu origine necunoscută, dând naștere speculațiilor potrivit cărora ar putea fi produse de o civilizație extraterestră.
Astronomii estimează că semnalul provine de la o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani-lumină distanță, însă locul și sursa acestuia sunt necunoscute. În plus, ei au mai detectat un fascicul laser foarte puternic, denumit megamaser, și un obiect celest care produce emisii de energie uriașe, complet diferit de ceea ce au observat vreodată.
Racheta cu care Bezos voia să plece în misiune a explodat
Miliardarul și alte celebrități au anunțat anul trecut că vor face un zbor suborbital cu o rachetă dezvoltată pe cont propriu de fondatorul Amazon. Racheta a explodat, însă, anul acesta, deasupra statului Texas. Din fericire, nimeni nu se afla la bord, dar evenimentul i-a demonstrat rivalului lui Elon Musk cât de dificilă e cercetarea spațială.
Cu toate acestea, capsula echipajului, care transporta proiecte științifice și alte încărcături utile pe 12 septembrie, a reușit să aterizeze cu succes. De atunci, proiectul companiei spațiale a lui Bezos, Blue Origin, este blocat și nu a mai efectuat niciun zbor.
Jeff Bezos' New Shepard rocket belonging to the Blue Origin space company exploded in the sky before it could even go into space.#newshepard #blueorigin #JeffBezos #space #secience #explosion #MewSuppasit #Izyum #Rockets #sky #Stars #BigMouth #BlinkApologizetoDAHYUN #XIUMIN pic.twitter.com/HM8og41zcI
— tailor of ideas (@tailorofideas) September 18, 2022
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News