Astronomii au aflat detalii noi despre bizarele unde radio emise din spațiu, dar au adâncit și mai mult misterul

Data actualizării: Data publicării:
Interpretare artistică a unui magnetar
Unde radio misterioase emise din spațiu. Foto: Profimedia Images

La mai bine de 15 ani după ce au fost descoperite exploziile rapide de unde radio, noi cercetări au dezvăluit și în același timp au adâncit misterul surselor acestor fenomene din spațiu, relatează CNN.

Exploziile de unde radio rapide, sau FRB, sunt emisii luminoase și puternice de unde radio, care variază de la o fracțiune de milisecundă la câteva milisecunde, fiecare producând o energie echivalentă cu energia anuală a soarelui.

Cercetări recente au sugerat că unele FRB provin din magnetari, stele neutronice cu câmpuri magnetice extrem de puternice. O explozie rapidă de unde radio găsită în Calea Lactee a fost asociată cu un magnetar, conform unui studiu din 2020.

Dar oamenii de știință nu au identificat încă originile FRB-urilor care vin de la miliarde de ani lumină distanță. Este o dilemă care a determinat o echipă internațională de oameni de știință să vadă ce ar putea învăța din studiera a aproape 1.900 de astfel de semnale emise de la o sursă aflată în afara galaxiei noastre, numită FRB 20201124A, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Emisiile asociate cu FRB 20201124A au avut loc timp de 82 de ore pe parcursul a 54 de zile în primăvara anului 2021. Este una dintre cele mai active emisii FRB cunoscute.

În primele 36 de zile, echipa de studiu a fost surprinsă să vadă variații neregulate, de scurtă durată, ale măsurătorii de rotație Faraday, care măsoară puterea câmpului magnetic și densitatea particulelor din împrejurimile FRB 20201124A. O măsură mai mare de rotație înseamnă că câmpul magnetic din apropierea sursei FRB este fie mai puternic, fie mai dens, fie ambele, iar o măsură mai mică înseamnă opusul, a spus Bing Zhang, coautor al studiului și astrofizician.

„Sursa era acolo de mult timp, dar a rămas latentă de cele mai multe ori. Se trezește ocazional (de data aceasta pentru 54 de zile) și emite multe explozii”, a explicat el.

O simulare pe care o altă echipă de cercetători a realizat-o pe baza observațiilor FRB 20201124A propune o altă explicație: semnalele au venit dintr-un sistem binar aflat la aproximativ 8.480 de ani lumină distanță, care conține un magnetar și o stea Be, un tip de stea care este mai fierbinte și mai mare și se rotește mai repede decât soarele, conform unui studiu separat publicat în revista Nature Communications.

Mediul complex, magnetizat al semnalului FRB se află într-un spațiu de aproximativ o unitate astronomică (distanța dintre Pământ și Soare) de la sursa sa, spun cercetătorii.

Ei au descoperit, de asemenea, că explozia provine dintr-o galaxie în spirală bogată în metale și similară ca mărime cu Calea Lactee, prin utilizarea telescoapelor Keck din Mauna Kea, Hawaii. Sursa exploziei radio este situată între brațele spirale ale galaxiei, unde nu are loc nicio activitate semnificativă de formare a stelelor, ceea ce face mai puțin probabil ca originea sa să fie doar un magnetar, potrivit coautorului studiului Nature, Subo Dong, profesor asociat la Institutul Kavli pentru Astronomie și Astrofizică de la Universitatea din Beijing.

„Un astfel de mediu nu este de așteptat pentru un magnetar izolat. În apropierea „motorului” FRB ar trebui să fie și altceva posibil un însoțitor binar”, a spus Zhang.

„Este clar că FRB-urile sunt mai misterioase decât ne-am imaginat. Sunt necesare mai multe campanii de observare cu mai multe lungimi de undă pentru a dezvălui în continuare natura acestor obiecte,” a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...