Live

Video Tanczos Barna, despre munții de deșeuri din România: Acesta este rezultatul vieții noastre. Unii cetățeni nu se mai potolesc

Data actualizării: Data publicării:
Teren viran cu deșeuri ilegale, pe șoseaua Fundeni din București. Foto: Inquam Photos / George Călin

Zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal au fost descoperite în februarie doar în Bucureşti, ca urmare a controalelor făcute de Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi autorităţile publice locale. Din păcate, această situație este similară peste tot în țară iar de la o zi la alta, apar noi imagini cu munți de gunoaie pe malurile lacurilor și nu numai. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24 că această situație este rezultatul vieții cetățenilor români iar singura soluție prin care țara noastră poate scăpa de poluare sunt controalele la nivel național, urmate de amenzi usturătoare.

„Este rezultatul vieții noastre. Nu alții, cetățenii acestei țări au umplut de gunoaie Bucureștiul, au umplut de gunoaie lacurile, râurile și toate apele curgătoare și unii nu se mai potolesc. Singura soluție este să extindem la nivel național aceste controale”, a afirmat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, săptămâna aceasta au fost purtate discuții cu 30 de municipii care au răspuns pozitiv propunerii de extindere a colaborării cu Garda de Mediu, dar urmează și controale în orașele mai mici.

„Trebuie să mergem din poartă în poartă, acolo unde găsim locuri în care se depozitează gunoaie și identificăm proprietarul terenului. Dacă este primărie, amendăm primăria. Dacă este persoană fizică, amendăm persoana fizică. Îi obligăm să își curețe terenurile”, a afirmat Tanczos Barna.

Citiți și: Ministrul Mediului: Am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal în București

Garda de Mediu are nevoie de sprijinul cetățenilor

Pentru ca țara noastră să scape de munții de deșeuri, este nevoie și de ajutorul cetățenilor, susține ministrul. Oamenii ar trebui să anunțe Garda de Mediu ori de câte ori surprind persoane care aruncă gunoaie ilegal, fie printr-un apel la 112, fie prin mesaj direct pe pagina de Facebook a ministerului, iar Garda de Mediu va acționa imediat.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a început să lucreze la o aplicație în care aceste informații se pot adăuga în timp real, iar inițiativa a fost propusă chiar și în PNRR.

„Vecinul, cumnatul, cumnata, rudele, cunoștințele, toți pot face așa ceva și dacă suntem corecți și vrem să schimbăm această imagine a țării, trebuie să venim cu spirit civic și să sesizăm”, a explicat Tanczos Barna.

Citiți și: Mașini confiscate de Garda de Mediu în mai multe județe. Șoferii depozitau ilegal deșeuri: "Ce documente să arăt?"

„Fiecare primar să facă curățenie în ograda proprie”

Pe lângă sprijinul cetățenilor, este nevoie și de ajutorul autorităților publice locale și de o strânsă colaborare între primării și Garda de Mediu. 

„Lucrurile trebuie să pornească de la autoritățile publice locale. Fiecare primar să se apuce să facă curățenie în ograda proprie. Eu nu pot să concep și să accept ca un primar care nu a făcut curat în primărie, care nu s-a interesat și care a fost impasibil la aceste scene de groază care se repetă de la comună la comună, să fie reales”, a conchis ministrul Tanczos Barna.

Citiți și: Cutii de medicamente aruncate în lacul Someșul Cald, după un caz similar pe lacul Tarnița

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Partenerii noștri