Live

DNSC: Am recomandat instituţiilor publice în 2023 să interzică TikTok. Monitorizarea social media nu intră în atribuţiile instituţiei

Data publicării:
Tiktok. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) precizează, în contextul discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok. De asemenea, DNSC a mai transmis că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei. De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale, transmite News.ro.

Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică au transmis, miercuri, clarificări legate de rolul instituţiei în urma solicitărilor şi întrebărilor din spaţiul public în contextul rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Este important de subliniat că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei noastre. DNSC are responsabilităţi clare în domeniul securităţii cibernetice şi nu dispune de mandatul legal de a efectua monitorizări individuale ale conturilor personale de social media”, au transmis reprezentanţii DNSC.

Ei au adăugat că au recomandat interzicerea aplicaţiei TikTok.

„În 2023, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), DNSC a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale. Aceste măsuri vizau protejarea infrastructurii publice şi nu aveau legătură cu monitorizarea postărilor de pe respectiva reţea”, a precizat sursa citată.

DNSC a menţionat că, în ianuarie 2024, a elaborat un ghid detaliat pentru recuperarea conturilor de social media, inclusiv TikTok, ca răspuns la numeroasele sesizări privind conturi compromise, oferind utilizatorilor recomandări şi măsuri pentru protejarea şi restaurarea securităţii conturilor personale.

„Ulterior, DNSC a lansat pe data de 1 aprilie 2024 un ghid dedicat tehnologiilor deepfake, o tehnologie ce poate fi folosită pentru generarea sau alterarea materialelor grafice (foto şi video), tehnologie care la acea vreme era folosită de atacatori cu succes pentru a păcăli utilizatorii să furnizeze bani ori date sensibile, inclusiv date de card. Ghidul a subliniat riscurile asociate cu utilizarea deepfake şi a recomandat instituţiilor publice măsuri de prevenire a fraudelor digitale”, a mai afirmat DNSC.

De asemenea, tot prin intermediul acestui ghid şi a materialelor de conştientizare adiacente, Directoratul a avertizat public asupra pericolelor pe care tehnologiile avansate le pot reprezenta pentru transparenţa şi corectitudinea informaţiilor.

„Totodată, în luna noiembrie 2024, DNSC a elaborat inclusiv un ghid de inginerie socială, destinat să ajute utilizatorii de pe reţelele de social media să identifice şi să se protejeze împotriva tehnicilor de manipulare şi fraudă utilizate în atacurile cibernetice bazate pe înşelăciune şi exploatarea încrederii umane.

Pe perioada alegerilor, DNSC a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate – AEP, STS şi ANCOM – pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur”, au mai precizat reprezentanţii DNSC.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nici n-a stat pe gânduri: soția lui Conor McGregor și-a anunțat decizia, după ce luptătorul a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM: „Cer, începând de mâine, suspendarea TikTok pe teritoriul României”

Comisia Europeană confirmă primirea unei cereri de la CNA pentru o investigație referitoare la rolul TikTok în alegerile din România

Candidaţii la prezidenţiale au primit contribuții de 120 de milioane de lei pentru alegeri. Cine a cheltuit cel mai mult

Accesul minorilor sub 16 ani la rețelele sociale ar putea fi interzis în Australia. Camera Reprezentanților a aprobat proiectul

Partenerii noștri