Live

Una dintre cele mai vechi și importante întrebări privind dinozaurii ar putea avea acum un răspuns

Data publicării:
Imagine descriptivă a unui dinozaur. FOTO: Profimedia Images

Prădătorii ca T-Rex și dinozaurii uriași precum Brachiosaurus erau creaturi cu sânge cald, la fel ca păsările și mamiferele, potrivit unui nou studiu revoluționar citat de CNN.

Întrebarea dacă sângele dinozaurilor era cald, ca al mamiferelor, sau rece, precum cel al reptilelor, este veche și i-a pus de mult timp pe gânduri pe paleontologi. Cunoașterea acelei informații fundamentale ar putea face mai multă lumină asupra vieții creaturilor preistorice.

Animalele cu sânge cald au un metabolism ridicat. Au nevoie de mai mult oxigen și mai multe calorii pentru a-și menține temperatura corpului, în timp ce animalele cu sânge rece respiră și mănâncă mai puțin.

„Acest lucru este extrem de interesant pentru noi, ca paleontologi. Întrebarea dacă dinozaurii aveau sânge cald sau rece este una dintre cele mai vechi întrebări din paleontologie, iar acum credem că avem un consens că majoritatea dinozaurilor aveau sânge cald” a declarat autorul principal al studiului, Jasmina Wiemann, cercetător la Institutul de Tehnologie din California.

Încercările anterioare recente de a răspunde la această întrebare au sugerat că dinozaurii aveau sânge cald, dar acele descoperiri, care au implicat analiza inelelor de creștere sau a semnalelor izotopilor chimici din oase, au fost ambigue, deoarece fosilizarea poate schimba acești markeri. În plus, aceste tehnici de analiză dăunează fosilelor, făcând mai dificilă construirea unui set mare de date.

Wiemann și colegii ei, totuși, au venit cu o nouă metodă care, în opinia lor, este și mai exactă, pentru a evalua metabolismul unui dinozaur.

Cercetătorii au analizat deșeurile care se formează atunci când oxigenul este inhalat în organism și reacţionează cu proteinele, zaharurile și lipidele. Abundența acestor molecule de deșeuri, care apar ca pete de culoare închisă în fosile, variază în funcție de cantitatea de oxigen absorbită și este un indicator al faptului că un animal are sânge cald sau rece.

Moleculele sunt, de asemenea, foarte stabile și nu se dizolvă în apă, ceea ce înseamnă că sunt conservate în timpul procesului de fosilizare.

Wiemann și echipa ei au analizat femurul a 55 de creaturi diferite, printre care 30 de animale dispărute și 25 de animale moderne. Printre mostre s-au numărat oase aparținând dinozaurilor, reptilelor zburătoare uriașe numite pterozauri, reptilelor marine precum plesiozaurii și păsări, mamifere și șopârle moderne.

Oamenii de știință au folosit o abordare numită spectroscopie în infraroșu, care vizează interacțiunile dintre molecule și lumină. Această tehnică le-a permis să cuantifice numărul de molecule de deșeuri din fosile. Echipa a comparat apoi aceste descoperiri cu ratele metabolice cunoscute ale animalelor moderne și a folosit acele date pentru a deduce ratele metabolice ale creaturilor dispărute.

Generațiile anterioare de paleontologi au pus dinozaurii și reptilele în același grup, presupunând un aspect și stil de viață reptilian. Astăzi, majoritatea paleontologilor cred că dinozaurii erau mult mai asemănători cu păsările, ceea ce a condus la ideea că păsările moderne sunt direct descendente din dinozauri.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a constatat că ratele metabolice ale dinozaurilor erau de obicei ridicate și, în multe cazuri, mai mari decât la mamiferele moderne, care au de obicei o temperatură a corpului de aproximativ 37 de grade Celsius, și mai apropiate de păsări, care au temperaturi medii ale corpului de aproximativ 42 de grade Celsius.

Cu toate acestea, au existat excepții notabile. Dinozaurii clasificați ca ornitischieni, o specie caracterizată prin șolduri asemănătoare șopârlelor care include creaturi precum Triceratops și Stegosaurus, aveau rate metabolice scăzute, comparabile cu cele ale animalelor moderne cu sânge rece.

Studiul va „schimba drastic” modul în care biologia și comportamentul multor animale dispărute sunt interpretate în prezent, a spus Jingmai O'Connor, curator la Field Museum din Chicago, care nu a fost implicată în studiu.

„Consider că aceste rezultate sunt destul de clare. Metodele lui Wiemann sunt meticuloase și au fost testate temeinic”, a spus ea.

„Unii dinozauri aveau sânge cald, aceasta era starea ancestrală, dar alții au evoluat apoi pentru a deveni ectotermi (cu sânge rece). Următoarea întrebare care trebuie pusă este de ce și ce înseamnă acest lucru în legătură cu comportamentul, ecologia și evoluția lor”, a spus O'Connor.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sunt convinși că dau o adevărată lovitură cu Ianis Hagi și nu mai stau pe gânduri: pregătesc transferul iernii!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu. Nivelul studiilor efectuate, locul de muncă și averea, factori ce pot influența riscul de a dezvolta demență

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu

Oamenii fără simțul mirosului respiră diferit. Rezultatele unui studiu arată legătura dintre anosmie și alte probleme de sănătate

Partenerii noștri