Solzii de pește nu sunt de aruncat. Utilitatea lor neașteptată
Colagenul din solzii de peşte ar putea ajuta la vindecarea rănilor. Oamenii de ştiinţă vor să-l pună în pansamente.
Răsturnare de situație: șoferul din Argeș care a intrat cu mașina în pietoni e acuzat de tentativă de omor. Ce au descoperit polițiștii
O familie întreagă a pierit pe „Drumul morții”, la Suceava: a intrat cu mașina într-o cisternă și a luat foc. Imaginile tragediei
Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel nu are nicio simpatie pentru extremism. Detestă populismul”. Ce spune despre preoții „propagandiști”
Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire
Cauza prăbușirii avionului Azerbaijan Airlines: aeronava, lovită de antiaeriana cecenilor
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok poze ilizibile despre care susține că sunt facturile zborurilor Nordis
Elicea unei eoliene riscă să cadă peste un azil de bătrâni din Poarta Albă. Centrala funcționează necontrolat
Casa din Alba care întoarce toate privirile: e decorată de Crăciun cu mii de beculețe
Atunci când pregătim peştele, solzii ne dau cele mai mari bătăi de cap, iar satisfacţia este mare când reuşim să îi dăm jos şi să îi aruncăm.
Dar nu sunt chiar de aruncat, spun oamenii de ştiinţă singaporezi, pentru că ar fi o sursă foarte bună de colagen solubil în apă.
De două ori mai eficient şi mult mai ieftin decât cel provenit de la porci şi vite. Din 10 grame de solzi, adică de la unul sau doi peşti, se obţin aproximativ 200 de miligrame de colagen. Iar materialele necesare pentru recoltarea substanţei nu costă mai mult de patru dolari.
Experţii au scos substanţa din solzi, au prelucrat-o şi au aplicat-o şoarecilor de laborator. După un timp au observat că li s-a îmbunătăţit mecanismul de reparare şi regenerare a ţesuturilor afectate.
Pentru alte știri despre știință și tehnologie urmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu Teodora Safta. Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News