Live

„Șanse reale pentru un leac”. Primele vaccinuri împotriva cancerului sunt testate la Londra

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Un vaccin personalizat împotriva cancerului, folosind o tehnologie de tip ARN mesager, este testat în aceste zile la Londra, acesta fiind primul astfel de vaccin testat pe oameni. Experții spun că acesta ar putea fi „un moment de cotitură” în efortul de a vindeca permanent cancerul, relatează The Guardian.

Melanomul, tipul de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual în jur de 132.000 de oameni la nivel global și este boala cu cea mai mare mortalitate dintre tipurile de cancer de piele. În prezent, intervenția chirurgicală este principala formă de tratament împotriva bolii, însă radioterapia și chimioterapia sunt și ele folosite uneori.

Experții testează acum, însă, vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient - odată injectat, serul transmite organismului instrucțiuni despre cum să „vâneze” celulele canceroase și să le oprească din a se răspândi accelerat. Cu ajutorul vaccinului, ar fi posibil ca organismul să devină „imun” la cancer.

În faza a doua a testării, medicii au observat că vaccinul a redus drastic riscul de revenire a cancerului la pacienții care suferă de melanom. Acum a început și faza a treia a testelor, iar efortul este condus de University College London.

Dr. Heather Shaw, medicul care coordonează testarea la nivel național a declarat că vaccinurile au potențialul de a vindeca bolnavii de melanom și că sunt testate și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară sau renal.

Date îmbucurătoare

„Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am făcut în ultimii ani. Este un instrument extrem de bine realizat”, a spus ea. Vaccinul este o formă de terapie individualizată, realizată specific pentru fiecare pacient în parte. El este dezvoltat să producă un răspuns imun în corpul pacientului specific pentru tipul de cancer și tumoră.

mRNA-4157 transmite organismului instrucțiuni pentru a activa un răspuns imun care să țintească în mod specific mutațiile din cancerul pacientului. Pentru a-l personaliza, medicii extrag o mostră din cancerul pacientului în timpul unei operații, fac secvențierea genetică a acestuia folosind inteligența artificială și apoi produc vaccinul.

„Aceasta este foarte asemănătoare cu o terapie individualizată şi este mult mai inteligentă, în anumite sensuri, decât un vaccin. Tratamentul este personalizat pentru pacient - nu îl poţi oferi următorului pacient pentru că nu te aştepţi să funcţioneze” a spus Shaw.

Potrivit datelor din faza a 2-a, publicate în decembrie, persoanele cu melanom grav care au fost vaccinate, serul fiind administrat în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD, au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de revenire a cancerului după trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

Pacienţii au fost injectați cu un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei săptămâni pentru maximum nouă doze şi 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei săptămâni (maximum 18 doze), timp de aproximativ un an.

Studiul internaţional de faza a 3-a include o gamă mai largă de pacienţi şi speră să recruteze în jur de 1.100 de persoane. Printre aceştia se vor număra 60-70 de pacienţi de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh şi Leeds.  Potrivit lui Shaw, efectele secundare includ oboseală şi durere în zona braţului în care a fost făcută injecţia.

Profesorul Lawrence Young, de la Universitatea din Warwick, a declarat că „aceasta este una dintre cele mai interesante evoluţii în terapia modernă a cancerului”, adăugând că „interesul faţă de vaccinurile împotriva cancerului a fost reaprins în ultimii ani prin înţelegerea mai profundă a modului în care organismul controlează răspunsurile imune şi prin apariţia vaccinurilor ARNm”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Regina Camilla și-a anulat mai multe evenimente publice, din cauza unor probleme de sănătate. Ce a pățit

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

Partenerii noștri