Live

Ce misiune va avea pe Marte Ingenuity, elicopterul cât un chihuahua, dar cu o tehnologie impresionantă

Data actualizării: Data publicării:
Elicopterul Ingenuity pe Marte - ilustrație artistică. Foto: NASA

Ingenuity este primul elicopter care zboară pe altă planetă. Aparatul cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA, care a ajuns luna aceasta pe suprafața Planetei Roșii, relatează BBC.


Dar zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea.

Ingenuity va zbura pe Marte pentru a permite cercetătorilor să studieze stâncile, craterele și alte locuri în care roverele precum Perseverance nu pot ajunge.

Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul practic va decola singur, va zbura singur și va ateriza singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.

Dacă Ingenuity își va putea duce la capăt misiunea, oamenii ar putea trimite mai mulți roboți zburători pe Marte, poate chiar în zboruri de cercetare pentru a ajuta misiunile umane, în viitor.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Partenerii noștri