Live

Video România, țară de tranzit în drumul spre visul european. Percheziții simultane în România și Germania la traficanții de migranți

Data publicării:
Sursa foto: captură Digi24

Au fost percheziții de amploare, joi dimineață, în mai multe județe din România, dar și în Germania. Vizate de ancheta procurorilor DIICOT sunt zeci de persoane acuzate de trafic de migranți, dar și de punerea vieții acestora în pericol. Pentru fiecare migrant, liderii rețelei încasau 5.000 de euro, spun anchetatorii. Peste 35 de oameni, români și arabi, vor fi duși la audieri.

Grupul infracțional de traficanți de migranți ar fi fost format pe teritoriul țării noastre încă din aprilie 2022. Scopul - obținerea în mod facil a unor importante sume importante de bani, spun procurorii.

Membrii grupării, cetățeni români și arabi, trebuiau să identifice migranți de origine afro-asiatică, ce voiau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania.

"Ulterior, transportul acestor migranți era realizat de grupul infracțional organizat pe două segmente: 1. migranții erau preluați din Bulgaria, trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România și, ulterior, transportați în zona Timișoara/Arad; 2. după ce erau cazați  1-2 zile pe teritoriul României, migranții erau îmbarcați în alte autovehicule, cu care erau transportați spre țările din vestul Europei, în special Germania, fiind trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria", se arată în comunicatul DIICOT.

Zeci de migranți, îngrămădiți în spații mici

Migranții erau îmbarcați în autoutilitare de transport marfă și erau ascunși fie în spațiul de dormit situat deasupra cabinei șoferului, fie în compartimentul de marfă al dubei, în care erau confecționate locașuri speciale din lemn, de mici dimensiuni, unde înghesuiau până la 27 de persoane. Ulterior, locașurile respective erau mascate de lăzi cu legume și fructe.

"Ambele modalități de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranților foarte ridicat (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați erau introduși 5-6 migranți). În plus, luând în considerare modul în care aceștia au fost transportați (fără niciun sistem de siguranță, îngrămădiți unul peste altul), viața migranților a fost pusă în permanență în pericol pe durata transportului", se arată în dosarul deschis de procurori.

Cât plăteau migranții ca să ajungă în țările din Vest

Pentru a ajunge în țările din Vest, în special în Germania, fiecare migrant plătea călăuzelor în jur de 5.000 de euro, prin sistemul Hawala, spun anchetatorii. 

Pe parcursul urmăririi penale în acest dosar, anchetatorii români au documentat 13 astfel de transporturi. Alte două transporturi ilegale de migranți sunt investigate, în paralel, de autoritățile germane.

Joi dimineață, procurorii români au făcut 29 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București, dar și în județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Constanţa, Buzău și Braşov. Concomitent, și în Germania, autoritățile au percheziționat mai multe locuințe ale unor suspecți în acest dosar. Peste 35 de persoane vor fi duse la audieri la sediul central DIICOT în dosarul de trafic de migranți.

Nu este primul caz în care migranții și călăuzele lor speră să păcălească vigilența polițiștilor de frontieră. Săptămâna trecută, un român a fost prins la granița cu Ungaria, în timp ce încerca să scoată din țară 8 migranți ascunși în portbagaje. Bărbatul conducea un trailer cu mașini spre Germania și a vrut să iasă din țară prin Vama Vărșand, din județul Arad.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții pe un aeroport din Coreea de Sud, după prăbușirea avionului Jeju Air

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Ce au găsit polițiștii la perchezițiile efectuate pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în trafic de migranți

Percheziții de amploare la hackeri care au înșelat sute de oameni prin anunțuri false. Prejudiciul depășește 100 milioane de euro

Partenerii noștri