Video Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că se bazează pe „imprevizibilitatea” lui Donald Trump, care urmează să preia funcţia la Casa Albă la 20 ianuarie, pentru a contribui la încheierea conflictului din Ucraina.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
„Trump poate fi decisiv (...) în acest război. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin. El este foarte puternic şi imprevizibil” a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu la televiziunea ucraineană și consideră că preşedintele american ales „vrea cu adevărat să pună capăt războiului”, relatează AFP și Reuters preluate de News.ro.
„Mi-ar plăcea foarte mult ca imprevizibilitatea preşedintelui Trump să se aplice Rusiei”, a adăugat el.
Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă a trezit la Kiev speranţa unor decizii ferme după aproape trei ani de invazie rusă, dar şi temeri legate de o scădere a sprijinului financiar şi militar american, pe care republicanul l-a criticat în numeroase rânduri.
Zelenski a dezvăluit că Trump i-a spus că va fi unul dintre primii lideri care vor vizita Washingtonul după învestirea prezidenţială din această lună.
Volodimir Zelenski a refuzat mult timp să negocieze cu Vladimir Putin încetarea războiului, dar şi-a flexibilizat recent poziţia, acceptând în special să renunţe temporar la încercarea de a recuceri teritoriile luate de Moscova, în schimbul unor garanţii de securitate din partea NATO şi al unei creşteri a livrărilor de arme către Kiev.
Orice garanții de securitate pentru Ucraina care nu implică SUA sunt „garanții slabe”, spune Zelenski
Joi, el a declarat că orice garanţii de securitate pentru Ucraina care nu implică Statele Unite ar fi „garanţii slabe”.
În timp ce mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, au lansat ideea desfăşurării unui contingent militar în Ucraina în cazul unui acord de pace, Volodimir Zelenski consideră că o astfel de iniţiativă nu ar trebui să înlocuiască aderarea ţării sale la NATO. „Nu vrem ca doar una sau două ţări să susţină această iniţiativă. Este absolut esenţial ca această iniţiativă să fie în concordanţă cu NATO. Acest lucru nu înseamnă că desfăşurarea de forţe europene exclude un viitor în cadrul NATO”, a punctat el.
Forţele ucrainene luptă de luni de zile împotriva armatei ruse pe frontul de est şi se retrag în mai multe sectoare. Volodimir Zelenski a recunoscut că situaţia este „într-adevăr foarte dificilă” şi că trupele ucrainene „sunt obosite”. în special din cauza unei „lipse de rezerve şi de rotaţie” a trupelor.
Zelenski, ales în 2019, a repetat că nu pot fi organizate noi alegeri atât timp cât starea de urgenţă din timpul războiului rămâne în vigoare, dar a declarat că ar lua în considerare posibilitatea de a candida din nou odată ce condiţiile vor permite acest lucru.
„Nu ştiu cum se va termina acest război”, a spus el.
„Dacă pot face mai mult decât sunt capabil în prezent, atunci probabil că voi privi o astfel de decizie (de a candida pentru un nou mandat) mai pozitiv. Pentru moment, acesta nu este un obiectiv pentru mine”, a mai precizat președintele Ucrainei.
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News