Live

Zelenski demite un general de top, după o plângere a unui comandant Azov. "A ucis mai mulți ucraineni decât orice general rus"

Data actualizării: Data publicării:
Președintelui Volodimir Zelenski îi e prezentată situația de pe linia frontului, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski l-a înlocuit din funcție pe Yurii Sodol, unul dintre generalii de top ai forțelor armate ucrainene. Decizia vine în contextul în care unul dintre comandanții Brigăzii Azov a cerut anchetarea unui general despre care spunea, fără a-i face numele public, că „a ucis mai mulți soldați ucraineni decât orice general rus”, scrie Kyiv Independent.

Decizia a fost anunțată azi de Zelenski.

Președintele Ucrainei a anunțat că în locul lui Sodol l-a numit pe generalul de brigadă Andrii Hnatov.

Locotenent-colonelul Bohdan Krotevych, unul dintre comandanții Brigăzii Azov, a declarat în 23 iunie că a depus o plângere oficială la Biroul de Investigații de Stat în care a cerut anchetarea unuia dintre generali.

„Am scris Biroului de Investigații de Stat, cerând o anchetă asupra unui general militar, care, în opinia mea, a ucis mai mulți soldați ucraineni decât orice general rus”, a scris el. Krotevych nu a făcut public numele generalului.

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, generalul la care se referea comandantul Azov era Sodol.

În discursul său din această seară, Zelenski nu a menționat motivele demiterii lui Sodol.

Sodol a fost numit comandant al Comandamentului Armelor Întrunite din armata ucraineană în 11 februarie 2024. De asemenea, a condus echipa operativă „Donețk” în 2023.

Hnatov, care l-a înlocuit pe Sodol, a fost adjunct al Comandamentului Operațional de Sud din 2022. În urma anunțului lui Zelenski, Krotevych a scris: „Hnatov este un ofițer foarte bun. Sper că veștile de pe front vor fi mai bune”.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin merge all-in: Cum încearcă Rusia să obțină victoria în Ucraina folosind la infinit strategia „câștigurilor teritoriale minime”

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de peste 2 miliarde de dolari

Ucraina va primi „veşti bune” la summitul NATO de săptămâna viitoare, afirmă un oficial american

Olanda va începe „în curând” să livreze cele 24 de avioane F-16 promise Ucrainei

Partenerii noștri