EURO 2024. Reacții după eliminarea României în optimi. „Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt”. „Mulțumim românilor”

Data actualizării: Data publicării:
fotbalisti romani suparati dupa eliminarea de la euro
Foto: Profimedia

Reprezentativa tricoloră, „Generaţia de Suflet” a fotbalului românesc, s-a oprit, marţi seară, în optimile de finală ale Campionatului European, fiind învinsă cu scorul de 3-0 de Olanda, la Munchen. Naţionala a ajuns în optimi după ce a câştigat grupa E.

Edi Iordănescu: Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt

Selecţionerul Edi Iordănescu a declarat, marţi seară, că tricolorii părăsesc Campionatul European din Germania „cu capul sus, dar cu sufletul frânt”.

„Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt. Am dorit pentru toată emulaţia care s-a creat şi am dat totul ca să mergem mai departe. Închidem o poveste frumoasă. Pentru fotbalul românesc poate fi un nou început. Le mulţumesc băieţilor pentru tot parcursul, au depăşit limita, au rupt bariere, au depăşit aşteptări. Le mulţumesc băieţilor, sunt mândru de ei şi le cer iertare suporterilor pentru că nu am reuşit să ne ridicăm la nivelul lor. Ei sunt campionii Europei, noi nu suntem”, a spus Iordănescu la Pro Arena.

El a precizat că echipa a dat tot ce a avut mai bun. „Ne-a dat peste cap şi ce s-a întâmplat cu Ianis, cu Vasile Mogoş... A avut comoţie”.

„Eu am convingerea că fotbalul românesc a recâştigat o echipă naţională solidă. Este o echipă formată în mare proporţie, deşi mai sunt lucruri de pus la punct. Mai sunt ajustări de făcut, dar echipa are marjă de creştere în continuare şi sunt sigur că indiferent ce se va întâmpla cu mine, cu situaţia mea, această echipă are puterea şi ştie care e calea pentru a continua să producă performanţă. Şi care poate să fie următorul pas decât o calificare la Mondial? Această echipă are toate mijloacele ca să se califice la următorul turneu final, la Mondial. Şi e foarte important ca echipa naţională să lege două calificări, e incredibil de important”, a spus tehnicianul.

„Faptul că s-au întâmplat lucruri atât de frumoase în ultimii doi ani la echipa naţională, cu atât de multe bucurii, ar trebui să ne dea speranţă. Mai departe, eu spun cu toată încrederea că echipa naţională îşi cunoaşte drumul, echipa naţională ştie ce are de făcut, echipa naţională poate să crească în continuare, echipa naţională a dezvoltat un spirit care nu se va mai pierde”, a adăugat el.

Edward Iordănescu este de părere că echipei naţionale a României i-a lipsit pragmatismul şi eficienţa pentru a obţine mai mult la EURO 2024.

„Am analizat şi ştiam că vor fi meciuri în care nu vom putea crea mai mult de 2-3 ocazii, cel puţin pentru statutul nostru. Deci eram conştienţi că trebuie să fim foarte eficienţi şi pragmatici. Am reuşit asta cu Ucraina şi am câştigat la scor. Dacă eram la fel de pragmatici cu Belgia puteam reveni, dacă eram pragmatici azi cu Olanda puteam conduce sau chiar reveni în joc. E o realitate pe care eu nu pot să o contest. Trebuie să învăţăm din asta, fotbalul nostru trebuie să înveţe din asta şi poate să înceapă chiar în această vară cu echipele noastre de club angrenate în competiţiile europene”, a explicat selecţionerul.

Rămâne Iordănescu jr. selecţioner al României?

Selecţionerul Edward Iordănescu, al cărui contract expiră în această lună, a declarat că are nevoie de odihnă şi urmează să discute cu conducerea federaţiei despre o eventuală prelungire a înţelegerii. Iordănescu a afirmat că ultimii doi ani şi jumătate au fost foarte grei şi crede că familia sa nevoie de el mai mult ca echipa naţională.

„Sunt mândru de tot ce s-a realizat aici, cred că totul poate continua să crească, Am nevoie de odihnă, apoi va fi o discuţie cu conducerea FRF şi preşedintele, dar şi cu familia mea. Nu ştiu ce va fi. Acum cred că familia mea are nevoie de mine mai mult ca echipa naţională. Au fost doi ani jumpătate grei, cu atacuri în unele momente, cu lipsă de încredere, vom vedea ce vom decide", a declarat Iordănescu la Pro Arena.

Numit selecţioner în ianuarie 2022, Edi Iordănescu are contract până la finalul Campionatului European din Germania.

Nicolae Stanciu: Cred eu că grupul ăsta are tot ce-i tebuie să se califice la mondial

Nicolae Stanciu, căpitanul echipei naţionale a României, este sigur că grupul tricolorilor care a făcut optimi la Euro are puterea de a califica România la Mondiale.

„Sigur că e greu! Toată lumea îşi dorea să ne continuăm drumul, să ajungem în sferturi. Cred că am început bine, 15-20 de minute, după a picat acel gol şi, în mare, au controlat jocul. Iar ultimele două goluri au venit aşa… era normal să lăsăm spaţii, să încercăm să egalăm şi să trimite meciul în prelungiri. Să facem tot ce depinde de noi, pentru că nu mai conta darcă era 2-0 sau 3-0.

Sunt mândru de colegii mei, de oamenii din staff-ul echipei naţionale, pentru că ceea ce am vorbit în dimineaţa meciului din Andorra, din acel moment am şi făcut. Şi mă refer la faptul că ieşim după fiecare meci fără regrete, lăsăm totul acolo, pe teren, ca la final să ne putem privi în ochi să să putem să ne strângem mâinile. Astăzi am strâns mâna şi adversarului pentru că au fost mai buni decât noi şi meritau să câştie. Ne-am privit în ochi în vestiar pentru că ştim că la acest euro toată lumea a făcut  ce  a depins de el să ajute echipa să aibă rezultate. Şi cred că am făcut o treabă bună, pentru că au trecut 24 de ani de când am mai ieşit dintr-o grupă la un turneu final.

Vreau să le mulţumesc tuturor românilor! Jos pălăria pentru suporteri, pentru cei are au venit în Germania, pentru oamenii de acasă. Pentru ei jucăm, sper că le-am făcut o vară frumoasă!

Suntem conştienţi că ceea ce va urma va fi şi mai dificil, la anul, în preliminariile pentru Cupa Mondială. Cred eu că grupul ăsta are tot ce-i trebuie pentru a reuşi  să se califice la mondial!”, a declarat Nicolae Stanciu, potrivit News.ro.

Radu Drăguşin: Sunt convins că am lăsat tot ce am avut mai bun pe teren

Fundaşul Radu Drăguşin a fost unul din cei mai buni tricolori în meciul cu Olanda şi crede că România a ieşit cu capul sus din turneu.

„Sunt convins că am lăsat tot ce am avut mai bun pe teren! Din păcate Olanda s-a dovedit echipa mai bună, mai concretă,  care a dominat jocul. O echipă a Olandei care poate câştiga cu uşurinţă acest campionat european. Ieşim cu capul sus, conştienţi că putem mai mult. A fost o experienţă de la care am doar de învăţat, pe care o să o port toată viaţa în inimă. Asta şi datorită atmosferei şi afecţiunii pe care am simţit-o zilele acestea din partea publicului. Aprecierea pe care publicul ne-a arătat-o este de nedescris. Vreau să le mulţumesc din tot sufletul. Tot ce am făcut, am făcut şi pentru ei. Se putea mai mult, pentru că întotdeauna trebuie să vrei să faci mai mult, sa nu te obişnuieşti cu automulţumirea”, a declarat Radu Drăguşin.

Denis Drăguş: Rămâne după acest European speranţa pe care am dat-o românilor

Denis Drăguş a declarat, marţi seară, după eliminarea tricolorilor de la Euro 2024 în faza optimilor, că după acest turneu final rămâne speranţa pe care echipa a dat-o românilor.

„E clar că ne doare, ne-am dorit să mergem cât mai departe. Din păcate ne-am oprit aici, dar cred că am dat totul şi ne bucurăm că am reuşit să facem lumea fericită. Din păcate nu am putut mai mult, am dat totul pe teren. Suntem un pic supăraţi, am arătat că puteam să ne batem de la egal la egal, chiar să trecem. Senzaţională a fost experienţa. Sunt fără cuvinte pentru tot ce s-a întâmplat aici, suporteri, susţinere... Ceea ce rămâne după acest European, speranţa pe care am dat-o românilor, inspiraţia pe care am putut să o transmitem copiilor”, a spus Drăguş la Pro TV.

Andrei Burcă: E o seară tristă pentru noi. Mulţumim, românilor, aţi fost motivul pentru care am dat totul

Fundaşul Andrei Burcă a afirmat că este trist după eliminarea României în optimi la Euro-2024, dar a mulţumit fanilor români care i-au susţinut necontenit pe tricolori la turneul final din Germania.

„E o seară tristă pentru noi. Le mulţumim fanilor că au fost alături de noi. Am început bine primele 15 minute, a venit acel gol şi ne-a destabilizat puţin. Chiar am încercat să revenim. Pentru Românie joc pe orice poziţie. Suntem dezamăgiţi, ne-am dorit mult, acesta este nivelul, am terminat grupa pe primul loc, ne-am bătut de la egal la egal cu toţi, acest turneu trebuie să fie doar un început, să învăţăm şi să progresăm cât mai mult. Mulţumim, românilor, aţi fost motivul pentru care am dat totul, aţi fost primul jucător, iar când sunteţi mereu lângă noi, putem face lucruri măreţe”, a declarat Burcă la Pro TV, potrivit News.ro.

Reprezentativa tricoloră, “Generaţia de Suflet” a fotbalului românesc, s-a oprit, marţi seară, în optimile de finală ale Campionatului European, fiind învinsă cu scorul de 3-0 de Ţările de Jos, la Munchen. Naţionala a ajuns în optimi după ce a câştigat grupa E.

Răzvan Marin: Suntem dezamăgiţi şi supăraţi că nu am reuşit să trecem mai departe

Răzvan Marin a declarat, după înfrângerea în faţa Olandei, că el şi colegii săi sunt supăraţi şi dezamăgiţi că nu au reuşit să treacă mai departe.

„Suntem dezamăgiţi şi supăraţi că nu am reuşit să trecem mai departe, dar cred că am ieşit cu capul sus din acest turneu. Doar că dacă vrem să facem lucruri foarte bune, să ne batem cu o echipă precum Olanda, trebuie să muncim şi mai mult. Ne doream foarte mult şi chiar eram încrezător că totuşi putem trece mai departe. Însă Olanda a fost echipa mai puternică azi şi a reuşit să câştige”, a afirmat Marin la postul Pro Arena.

El regretă că nu i-a putut face fericiţi încă o dată pe suporterii români.

„Primele 20 de minute, până a venit golul, cred că am controlat meciul. Am avut şi ocazii, dominam, însă ştim că Olanda este o echipă foarte puternică şi a venit acel gol, apoi şi accidentarea lui Vasile... lucruri care au schimbat tot. Fanii au fost extraordinari, le mulţumim din tot sufletul pentru că am simţit susţinerea lor şi pe stadion, şi în afara lui. Îmi pare rău că nu am reuşit să îi bucurăm şi în această seară”, a menţionat mijlocaşul, potrivit Agerpres.

Gheorghe Hagi: Să-i felicităm pentru tot parcursul avut, au intrat în istorie

Fostul căpitan al naţionalei României, Gheorghe Hagi, a declarat, marţi seară, la Pro TV, că este mândru de tricolori, care au arătat că pot obţine rezultate bune la un turneu final.

„Să-i felicităm pentru tot parcursul avut, au intrat în istorie. Am avut oportunităţile noastre, dar s-a văzut că Olanda este foiarte bună. Noi am făcut cât mai putut, din orice meci înveţi, trebuie să privim înainte. Uneori atâta poţi, trebuie să vedem ce să facem să devenim mai buni. Acum rămâne să se lucreze pentru a face mai bine. De acum trebuie să evoluăm, să creştem cât mai mult, Important e că au făcut foarte bine, şi să avem încredere, curaj, au arătat că se poate. În fotbal nu te naşti cel mai bun, devii zi de zi. Trebuie să ne dorim mai mult, Sunt mândru de echipa României, de toţi”, a declarat Hagi, potrivit News.ro.

România, învinsă de Olanda cu 3-0 în optimi, părăseşte competiţia

Aventura tricolorilor la EURO 2024 s-a încheiat dureros, cu un eşec fără drept de apel, în faţa unei echipe care a făcut cel mai bun joc al său în turneu, după prestaţii dezamăgitoare în grupă.

Cody Gakpo (20) şi Donyell Malen (83, 90+3) au marcat golurile unei victorii meritate, dar poate prea drastice.

Primul sfert de oră a aparţinut echipei antrenate de Edward Iordănescu, care a jucat curajos şi agresiv şi a avut şi o ocazie bună de gol, însă Man a trimis puţin peste poartă din zonă centrală (14).

Olanda a avut prima oportunitate în min. 6, dar şutul de la distanţă al lui Simons nu i-a pus probleme lui Niţă.

Echipa lui Ronald Koeman a deschis scorul repede, prin Gakpo (20), care l-a driblat uşor pe Raţiu şi a marcat la colţul scurt, cu un şut care l-a surprins pe Niţă.

România a încercat să reacţioneze, iar Hagi (21) a trimis pe lângă poartă, iar Man a fost blocat în careu de Ake (24), la centrarea lui Stanciu.

Selecţionata Oranje a continuat să controleze jocul şi De Vrij (26) a fost aproape de a mări avantajul, însă lovitura sa cu capul din 6 metri, la un corner, s-a dus în plasa laterală.

Drăguşin (31) a fost providenţial în faţa lui Depay, după care tricolorii au primit o nouă lovitură, Mogoş accidentându-se la o ciocnire cu Dumfries (32). Astfel, Iordănescu a fost nevoit să improvizeze din nou, cu Racoviţan în centru şi Burcă în flancul stâng al apărării.

Racoviţan (44) a pierdut o minge pe linia de funda, dar Simons a trimis pe lângă poartă de la 10 metri.

Prima repriză s-a încheiat cu un şut slab trimis de Drăguş, fără emoţii pentru Verbruggen (45+2).

În partea secundă, Olanda a fost foarte aproape de golul al doilea, dar Drăguşin l-a blocat pe Malen, iar la şutul lui Depay au intervenit Raţiu şi Racoviţan.

Reijnders (57) a şutat din marginea careului pe lângă poartă, van Dijk (58) s-a înălţat şi a reluat cu capul, la corner, dar mingea a lovit bara, Niţă s-a remarcat la şutul expediat de Gakpo (59) la colţul scurt.

Gakpo a fost din nou în prim plan, însă Niţă a respins şutul său de la 20 de metri (62), după care atacantul lui Liverpol a marcat din careul mic, însă golul a fost anulat pentru ofsaid.

Depay (68) şi Veerman (73) au trimis puţin pe lângă ţintă, periculoasă fiind şi degajarea lui Răzvan Marin (79), în Simons, mingea trecând aproape de poartă.

România nu a reuşit să construiască nicio fază periculoasă în repriza secundă, defensiva batavă funcţionând perfect, scrie Agerpres.

În plus, Olanda a punctat (83) prin Malen, simplu, din careul mic, din nou după o eroare individuală, o greşeală a lui Drăguşin, care nu a trimis în corner la acţiunea lui Gakpo pe linia de fund.

În timp ce tricolorii căutau golul de onoare, rapidul Malen a scăpat pe contraatac şi a marcat şi al treilea gol al Olandei (90+3).

Înfrângerea confirmă complexul pe care România îl are în faţa Olandei, cu o victorie în 15 meciuri directe (11 victorii pentru olandezi, trei egaluri) şi un golaveraj de 32-3 pentru ''portocala mecanică''. Aceasta a fost a cincea victorie la rând a olandezilor.

În sferturile de finală, Olanda va juca împotriva câştigătoarei dintre Austria şi Turcia.

România a făcut un turneu final bun, îndeplinindu-şi obiectivul, acela de a trece de faza grupelor şi a făcut acest lucru din postura de câştigătoare a grupei, învingând Ucraina (3-0), pierzând cu Belgia (0-2) şi remizând cu Slovacia (1-1).

România - Olanda 0-3 (0-1)

Au marcat: Cody Gakpo (20), Donyell Malen (83, 90+3).
Cartonaşe galbene: M. Marin (67), Dumfries (78), Stanciu (82).
Munchen, Football Arena
EURO 2024 - optimi de finală

Au evoluat echipele:

ROMÂNIA: 1. Florin Niţă - 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 22. Vasile Mogoş (24. Bogdan Racoviţan, 38) - 6. Marius Marin (8. Alexandru Cicâldău, 72) - 20. Dennis Man, 21. Nicolae Stanciu (căpitan; 14. Darius Olaru, 88), 18. Răzvan Marin, 10. Ianis Hagi (7. Denis Alibec, 72) - 19. Denis Drăguş (13. Valentin Mihăilă, 72).
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu - 4. Adrian Rus, 5. Ionuţ Nedelcearu, 23. Deian Sorescu, 26. Adrian Şut, 9. George Puşcaş, 25. Daniel Bîrligea.

OLANDA: 1. Bart Verbruggen - 22. Denzel Dumfries, 6. Stefan de Vrij, 4. Virgil van Dijk (căpitan), 5. Nathan Ake (15. Micky van de Ven, 69) - 24. Jerdy Schouten (16. Joey Veerman, 69), 7. Xavi Simons, 14. Tijani Reijnders - 25. Steven Bergwijn (18. Donyell Malen, 46), 10. Memphis Depay (17. Daley Blind, 90+2), 11. Cody Gakpo (9. Wout Weghorst, 84).
Selecţioner: Ronald Koeman.
Rezerve neutilizate: 13. Justin Bijlow, 23. Mark Flekken - 2. Lusharel Geertruida, 3. Matthijs de Ligt, 20. Ian Maatsen, 8. Georginio Wijnaldum, 21. Joshua Zirkzee, 26. Ryan Gravenberch, 12. Jeremie Frimpong, 19. Brianm Brobbey.

Arbitru: Felix Zwayer; arbitri asistenţi: Stefan Lupp, Marco Achmuller; al patrulea oficial: Daniel Siebert (toţi din Germania)
Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Jerome Brisard (Franţa)

Rezultatele din optimile de finală

Sâmbătă 29 iunie

meciul 38 Elveţia - Italia 2-0
meciul 37 Germania - Danemarca 2-0

Duminică 30 iunie

meciul 40 Anglia - Slovacia 2-1
meciul 39 Spania - Georgia 4-1

Luni 1 iulie

meciul 42 Franţa - Belgia 1-0
meciul 41 Portugalia - Slovenia 3-0 după loviturile de departajare (0-0 la finalul a 120 de minute de joc)

Marţi 2 iulie

meciul 43 România - Olanda 0-3
meciul 44 Austria - Turcia 1-2

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă sistemul de returnare a PET-urilor. Anunțul momentului în România, ce trebuie să faci până pe 19...
Digi FM
Reacția unui turist american, vlogger celebru, când a ajuns în Iași: „Nu poți compara niciodată orașele...
Pro FM
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu...
Film Now
Fiica cea mare a lui Ben Affleck, alături de tatăl ei și în cele mai grele momente. Gesturi duioase pe...
Adevarul
Visul Brexit al Regatului Unit se destramă. Ce se poate întâmpla dacă laburiștii câștigă alegerile generale
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Ce familie frumoasă are portarul Florin Niță. Își iubește soția din liceu, au rămas mereu uniți, azi sunt mai...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud