Analiză Putin merge all-in: Cum încearcă Rusia să obțină victoria în Ucraina folosind la infinit strategia „câștigurilor teritoriale minime”

Data publicării:
Putin toastează, ridică paharul de șampanie la o masă unde e alături de militari ai armatei ruse
Vladimir Putin toastează în fața militarilor armatei ruse în cadrul unei recepții organizate la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina - și mai ales câștigarea acestui conflict - a devenit prioritatea zero a lui Vladimir Putin, iar Kremlinul apelează în prezent la toate soluțiile financiare pentru atingerea acestui obiectiv: creșterea taxelor, crearea de fonduri suverane, împrumuturi de pe piața internă și tipărirea de bani, se arată într-o analiză a publicației Kyiv Independent. Concomitent, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a dezvăluit, într-o analiză separată, teoria lui Vladimir Putin conform căreia victoria Rusiei în Ucraina poate fi obținută prin menținerea „câștigurilor teritoriale minimale pe termen indefinit”, în condițiile în care economia și industria rusă, aflate deja pe picior de război pot menține acest conflict pe termen lung.

„Occidentul trebuie să accelereze acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie pentru a putea declanșa operațiuni contraofensive care să invalideze această teorie a victoriei promovate de Putin și pentru a evita o prelungire a războiului, astfel încât să asigure o pace acceptabilă pentru Ucraina și partenerii săi”, se arată în analiza ISW.

Rusia deține în acest moment inițiativa pe frontul din Ucraina și continuă - în ciuda pierderilor grele - să înainteze și să câștige teren. Astfel, zilele trecute, rușii an anunțat că au mai cucerit două sate în estul Ucrainei, la puțin timp după ce ucrainenii mai pierduseră deja alte două localități.

Astfel de avansuri - pe termen lung, indiferent de pierderile pe care ucrainenii susțin că le provoacă zilnic în rândul trupelor ruse - par a fi noua strategie a Moscovei în Ucraina, în condițiile în care Kremlinul vrea să arate că deține resurse aparent inepuizabile de a menține acest status quo pe câmpul de luptă.

„Economiștii aflați la cârma sistemului financiar al Rusiei au încercat până acum să țină sub control cheltuirea banului public, influxul de capital și inflația”, conform Kyiv Independent.

Publicația ucraineană îl citează pe un analist politic rus, Dmitri Oreșikin, care arată că șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Naiulina, încearcă să țină sub control politica monetară a Federației Ruse, în condițiile creșterii constante a cheltuielilor pentru susținerea războiului din Ucraina.

Rusia crește taxele pentru a alimenta economia de război

În prezent, Rusia a cheltuit în anul 2023 echivalentul a 75 de miliarde de dolari pe bugetul apărării, cifraă care va crește cu aproape 30% - la valoarea de 120 de miliarde de dolari - în 2024.

Astfel, Rusia cheltuie 6% din PIB pe apărare în acest moment, în condițiile în care țările NATO s-au angajat la cheltuieli de 2% din PIB.

Deificitul bugetar al Rusiei a fost de circa 47 miliarde de dolari - echivalentul a 2,1% din PIB - în anul 2022. Deficitul a scăzut însă la 1,9% din PIB (38 miliarde de dolari) în anul 2023. Pentru anul 2024, deficitul prognozat e de 1,1% PIB - 1,38 miliarde de dolari, conform Kyiv Independent.

Concomitent, ministerul rus al Finanțelor a anunțat în luna mai 2024 un plan de cerștere a taxei pe venit de la 15% la 22% pentru veniturile care depășesc 28.000 de dolari/an, începând de anul viitor. De asemenea, taxa impusă corporațiilor va crește de la 20% la 25%.

„Această creștere a taxelor este legată de cheltuielile pentru războii”, a declarat Andre Movcian, un economist rus stabilit la Londra. Acesta a adăugat că o creștere a taxelor riscă să submineze creșterea economică, ceea ce ar avea impact negativ asupra sectorului privat, ceea ce va duce la creșterea inflației.

În prezent, Rusia încă are venituri foarte mari de pe urma vânzărilor de petrol și gaze, care au crescut în 2022 cu 28%, conform datelor oficiale ale Moscovei, în ciuda sancțiunilor occidentale.

În 2023, conform Reuters, veniturile din gaze și petrol ale Rusiei au scăzut cu 24%, la valoarea echivalentă de 103 bilioane de dolari.

Cu toate acestea, în 2024, veniturile au crescut după ce Kremlinl s-a reorientat către piețele din China și India, pe fondul creșterii prețurilor.

Citește și: „Flota fantomă a lui Putin”, cu care Rusia transportă gaz prin Europa, vizată în noul pachet de sancțiuni UE

În plus, Rusia s-a folosit, încă din anul 2008, de crearea unui Fond Național de Investiții, cu scopul echilibrării balanței bugetare și pentru finanțarea indusriei de război.

Rusia tipărește bani non-stop, în speranța că Ucraina va ceda prima

Conform unui comunucat al Dumei - Camera inferioară a Parlamentului rus - 1,3 trilioane de ruble (15 miliarde de dolari) din acest Fond Național vor fi folosiți pentru echilibrarea balanței bugetare în 2024.

De asemenea, banca centrală a Rusiei finanțează războiul din Ucraina pur și simplu prin tipărirea de bani. Cererea de bani pe piață a crescut la 24,4% în 2022, comparativ cu anul anterior.

În 2023, creșterea a mai încetinit - doar 19,4%, dar măsurile de tipărire de bani au dus la creșterea infalției - 7,24% în 2023, chiar dacă economiștii ruși consultați de presa ucraineană susțin că ea ar fi, în realitate, mai mare decât cifrele oficialilor de la Kremlin.

„Putin și-a creat o teorie a victoriei (în Ucraina) pe considerentul că forțele ruse vor fi capabile să continue să facă pe termen indefinit avansuri minime, în scopul de a împiedica Ucraina să organizeze operațiuni contraofensivă de succes și să câștige astfel un război de uzură împotriva forțelor ucrainene”, se arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pățania de coșmar a unor români în Grecia, atunci când au ajuns la cazarea din Halkidiki. „În interior am...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
De ce nu au românii productivitatea germanilor? „Primul vinovat este managerul”
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Patricia Vicol, soția tânărului ucis în accidentul produs de Mario Iorgulescu, primele declarații despre...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Cum s-a schimbat viața lui Johnny Depp de la procesul cu Amber Heard. Cariera pe care o îmbrățisează tot mai...
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...