Live

Zelenski a cerut SUA rachete de croazieră Tomahawk cu rază de acțiune de șapte ori mai mare decât cea a sistemelor ATACMS

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA rachete de croazieră Tomahawk, ca parte a „pachetului de descurajare non-nucleară” din planul său pentru victorie, au declarat oficiali americani pentru New York Times, potrivit Kyiv Independent

Planul de victorie al lui Zelenski cuprinde cinci puncte, iar al treilea se referă la descurajarea non-nucleară, o parte din acesta fiind clasificată.

Potrivit publicației New York Times, Ucraina propune un „pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară pe teritoriul său” care ar proteja țara împotriva agresiunilor viitoare, inclusiv primirea de rachete Tomahawk.

Rachete cu rază de acțiune de peste 2.400 de kilometri

Rachetele Tomahawk au o rază de acțiune de peste 2.400 de kilometri, de șapte ori mai mare decât cea a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune denumite ATACMS pe care Ucraina le-a primit de la SUA.

Potrivit oficialilor, Ucraina nu a reușit să convingă diplomații occidentali de ce are nevoie de rachetele Tomahawk. De asemenea, numărul de ținte ale Ucrainei în Rusia ar depăși cu mult stocurile pe care SUA le-ar putea furniza fără a-și pune în pericol interesele în Orientul Mijlociu și Asia.

Publicația citează, de asemenea, patru oficiali americani care au afirmat că Zelenski a fost surprins că președintele american Joe Biden nu i-a acordat permisiunea de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, atunci când s-au întâlnit la Washington în septembrie. Acest lucru a fost confirmat de biroul președintelui ucrainean.

Citește și: Zelenski: Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune sunt inutile dacă nu putem lovi în interiorul Rusiei

Amenințarea lui Putin

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.

Citește și: Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după aproape 3 ani de război în Ucraina

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri