Zelenski: Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune sunt inutile dacă nu putem lovi în interiorul Rusiei

Data publicării:
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lanată de un sistem HIMARS
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lansată de un sistem HIMARS. Foto: Profimedia Images

Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA sunt „inutile” pentru Ucraina, din cauza restricțiilor privind loviturile în interiorul Rusiei impuse de partenerii occidentali, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe, potrivit Kyiv Independent

În primăvară, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Deși aceste rachete au fost utilizate în Crimeea ocupată de Rusia, restricțiile impuse de Washington împiedică folosirea lor pe teritoriul rus. Kievul a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să ridice aceste restricții, permițând atacurile asupra bazelor aeriene și a altor ținte militare dincolo de graniță.

„ATACMS în forma pe care o avem astăzi (în Ucraina) este inutilă dacă nu o poți folosi asupra bazelor militare rusești și aerodromurilor cu elicoptere și avioane. Este inutil”, a declarat Zelenski.

„Din cauza restricților, rachetele ATACMS din păcate nu sunt eficiente”, adaugă el. 

Citește și: Care este poziția Germaniei în privința dreptului Ucrainei de a folosi împotriva Rusiei armele primite din Occident

Zelenski cere mai multă muniție

Zelenski susține că, deși multe s-au schimbat în timpul războiului, Ucraina se confruntă în continuare cu un deficit de arme, bazându-se în mare măsură pe importuri și asistență din partea partenerilor săi. Liderul ucrainean cerut mai multe obuze de artilerie de 155 mm și 122 mm.

„Da, am început să le producem (obuze de artilerie de 155 mm), dar acest lucru nu este suficient pentru un război la scară largă. Puteți vedea că nici măcar volumele de producție ale întregii Europe nu sunt suficiente pentru a acoperi un război terestru de o asemenea amploare”, a declarat președintele.

El a subliniat, de asemenea, lipsa sistemelor de apărare aeriană - în special a sistemelor Patriot fabricate în SUA și a rachetelor necesare pentru apărarea aeriană.

„Nu putem face presiuni asupra SUA, le suntem recunoscători. Cu toate acestea, dacă vorbim despre HIMARS, ATACMS și alte mijloace care pot doborî cu precizie (ținte aeriene) și distruge inamicul, trebuie să creștem producția mai degrabă decât să limităm numărul”, a declarat președintele.

Wall Street Journal a raportat joi, citând un înalt oficial american care nu a fost dezvăluit, că administrația președintelui american Joe Biden urmărește să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său în ianuarie.

Casa Albă discută cel mai bun mod de a ajuta Kievul în următoarele patru luni, indiferent de cine câștigă alegerile, scrie WSJ.

Deciziile includ o posibilă ridicare a unor restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din interiorul Rusiei. 

Putin amenință

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.

Citește și: Șeful Dumei de Stat de la Moscova acuză NATO că deja participă la războiul din Ucraina

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...