Putin amenință NATO cu un război direct dacă Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune livrate de Occident

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia", informează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia", a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.

Strategia aliată de sprijin militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia „va continua la fel ca până în prezent", adică „va fi adaptată situaţiei de pe câmpul de luptă" şi nevoilor armatei ucrainene, a declarat joi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite în Polonia, venind de la Kiev, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou ca SUA şi celelalte state aliate să permită armatei ucrainene să atace cu rachetele occidentale ţinte militare pe teritoriul Rusiei

„Scenariul şi dezvoltarea războiului (în Ucraina) s-au schimbat şi noi ne-am adaptat continuu acestor schimbări", a explicat Blinken la o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski. „Unul dintre obiectivele vizitei mele de ieri la Kiev a fost să aflu de la partenerii noştri ucraineni ceea ce cred ei că au nevoie în actuala situaţie pe câmpul de luptă", a adăugat secretarul american de stat, el răspunzând astfel unei întrebări în care a fost solicitat să precizeze dacă Washingtonul a dat Kievului undă verde să atace ţinte militare din interiorul Rusiei cu arme occidentale.

Zelenski, apel insistent către aliați 

Preşedintele Zelenski, care a confirmat joi că un contraatac rusesc este în desfăşurare în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat prin surprindere pe 6 august o ofensivă prin care a pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, le cere insistent aliaţilor occidentali să dea Kievului această undă verde pentru a încerca să oprească înaintarea trupelor ruse ce continuă pe frontul din estul Ucrainei, relatează agenţiile DPA şi EFE. 

Acest subiect urmează să fie discutat vineri de preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer. Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu lansare terestră cu o rază de acţiune de 300 de km, iar Marea Britanie, rachete Storm Shadow cu lansare aeriană cu o rază de acţiune de 550 de kilometri, dar au autorizat Kievul să le utilizeze numai pentru o lovi armata rusă în teritoriile ocupate din interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional.

Însă situaţia dificilă a armatei ucrainene care pierde teren pe frontul de est, deşi a sperat să slăbească acolo trupele ruse prin incursiunea în provincia rusă Kursk, ar putea determina Washingtonul şi Londra să autorizeze Ucraina să atace cu armele oferite ca ajutor militar ţinte din Rusia a căror distrugere poate avea un impact asupra evoluţiei războiului, precum aerodromuri, centre de comandă, concentrări de trupe, depozite de muniţii şi combustibili.

La conferinţa de presă cu Blinken, ministrul polonez Radoslaw Sikorski le-a cerut aliaţilor occidentali „să continue să echipeze Ucraina cu sisteme antiaeriene şi să ridice restricţiile asupra folosirii armelor cu rază lungă de acţiune".

Anterior joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune şi a calificat drept o „punere în scenă" vizita în care şefii diplomaţiilor americană şi britanică au abordat această chestiune la Kiev.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...