Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după aproape 3 ani de război în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
putin vladimir
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Rusia spune că va aduce modificări doctrinei care stabilește circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare. Actuala doctrină nucleară a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 printr-un decret de șase pagini, iar la aproape trei ani de război în Ucraina, liderul de la Kremlin vrea schimbări.

Ce prevede în prezent doctrina nucleară a Rusiei

Actuala doctrină a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 printr-un decret de șase pagini.

Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia și (sau) aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului este pusă sub amenințare”, se spune în acest decret.

Deoarece acest risc nu este definit în mod explicit, Putin a putut să facă amenințări subtile că va folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a descuraja orice răspuns direct occidental la trimiterea de trupe în Ucraina în februarie 2022, scrie Reuters.

De ce vrea Rusia să schimbe acum doctrina nucleară

Omul lui Putin, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, a declarat că schimbările planificate sunt „legate de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu conflictul din Ucraina. Nu s-a referit la evenimente specifice. Discuțiile publice despre doctrina nucleară au loc de mai bine de un an și s-au intensificat în 2024, după ce președintele francez Emmanuel Macron a prezentat posibilitatea - respinsă de partenerii alianței NATO - ca trupele occidentale să fie trimise să lupte în Ucraina.

Expertul în politică externă Serghei Karaganov a spus că Rusia ar trebui să-și coboare pragul de utilizare a armelor nucleare pentru a „stăpâni, înspăimânta și trezi oponenții noștri”, și că țările care oferă sprijin militar direct Ucrainei ar putea fi vizate.

Peste 75 de ani de pace relativă, oamenii au uitat ororile războiului și chiar au încetat să se mai teamă de arme nucleare... Această frică trebuie reînviată”, a scris Karaganov în iunie 2023.

El a susținut atunci că inamicii Rusiei trebuie să știe că Moscova este pregătită, dacă este necesar, să livreze un atac nuclear preventiv și limitat. Dacă Rusia ar folosi o armă nucleară în Europa, a spus Karaganov, doar un „nebun” de la Casa Albă ar răspunde cu un atac nuclear sau convențional asupra Rusiei, deoarece ar declanșa în mod inevitabil un atac nuclear rusesc asupra SUA.

Ce ar însemna schimbările doctrinei nucleare în practică

Într-o discuție televizată la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din 7 iunie, Karaganov l-a întrebat direct pe Putin dacă Rusia ar trebui să „țină un pistol nuclear la tâmpla” Occidentului pe tema Ucrainei. Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria, dar că doctrina nucleară este un „instrument viu” care se poate schimba.

Nikolai Sokov, un fost diplomat rus și sovietic pentru controlul armelor, a spus că scopul ar fi să trimită un semnal către Occident: „Nu uitați de armele nucleare. Fiți foarte, foarte atenți”.

Însă Sokov, un membru senior la Centrul pentru Dezarmare și Neproliferare din Viena, a declarat că Rusia nu va anunța public schimbări de tipul propus de Karaganov.

Scăderea în mod evident a pragului nuclear al Moscovei ar putea antagoniza grav țările care au evitat să se alinieze cu Occidentul împotriva Rusiei: China, India, Brazilia și altele din Sudul Global.

În schimb, Rusia ar putea anunța că și-a schimbat politica, dar că noua doctrină va fi ținută secretă - trimițând un semnal către Occident, în același timp făcându-l să ghicească despre ce e vorba.

În iunie, șeful comisiei de apărare a parlamentului rus a spus că Moscova ar putea scurta timpul de luare a deciziilor pentru utilizarea armelor nucleare dacă va percepe că amenințările cresc.

Cum afectează problema doctrinei nucleare rusești războiul din Ucraina

Riscul unui război nuclear cu Rusia a descurajat SUA și aliații săi din NATO să-și trimită armatele să lupte alături de Ucrainei. Cu toate acestea, au intensificat ajutorul militar pentru Kiev în moduri care erau înainte de neconceput, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Ucraina a trecut acum un nou prag punând mâna pe o bucată de teritoriu rusesc, ofensivă despre care Kievul spune că își bate joc de „liniile roșii” ale lui Putin și arată că Occidentul ar trebui să depună toate eforturile pentru a-l ajuta să câștige războiul.

Sokov a spus că ar fi greșit, totuși, să concluzioneze că semnalizarea nucleară a Rusiei este o vorbă goală, adăugând că a contribuit deja la încetinirea accelerației asistenței occidentale.

Mai mult, Rusia a luat deja măsuri concrete prin staționarea de rachete nucleare tactice în Belarus și desfășurarea exercițiilor în acest an pentru a exersa lansarea unor astfel de arme.

Este o mare greșeală să spui „Oh, ei doar vorbesc”, a spus el. „Când schimbi doctrina, toată lumea ar trebui să fie atentă”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Cum arată astăzi bărbatul de care Madonna s-a îndrăgostit când l-a văzut alergând prin parc. L-a făcut tată...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...