Live

„Vladimir Putin vrea să ocolească UE pentru a discuta direct cu SUA”. Negocierile ruso-americane, conduse de veterani ai diplomației

Data publicării:
„Nu o să fie strigăte și bătăi cu pumnul în masă”, a spus un consilier american despre discuțiile dintre SUA și Rusia de săptămâna viitoare. Foto: Profimedia Images

Ministrul afacerilor externe francez, Jean-Yves Le Drian, a spus vineri că Rusia încearcă să ocolească Uniunea Europeană, discutând direct cu SUA despre criza din Ucraina. Discuțiile dintre diplomații americani și cei ruși vor începe luni la Geneva între secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman și ministrul de externe adjunct al Rusiei Serghei Ryabkov. Cei doi au o experiență diplomatică mai mare de cinci decenii, informează Reuters.

„Vladimir Putin vrea să ocolească Uniunea Europeană (...), vrea să provoace breşe în coeziunea UE, care devine tot mai puternică”, a spus ministrul francez pentru media din Franța, scrie Agerpres.

Rusia, care a mutat aproape 100.000 de trupe în apropierea graniței cu Ucraina, spune că nu pregătește o invazie a țării vecine, dar ar vrea să vadă oprirea expansiunii estice a alianței NATO și limitarea sprijinului Occidentului pentru guvernul ucrainean.

Washingtonul a refuzat deja o parte din cerințele Moscovei, ceea ce face ca progresul rapid dorit de Rusia în urma viitoarelor discuții cu Vestul să fie aproape imposibil. Un alt motiv de îngrijorare pentru americani a fost decizia Moscovei de a trimite armata în Kazahstan pentru a înăbuși protestele anti-guvernamentale.

Abordarea americană ar urma să fie una „pragmatică” și orientată spre obținerea de rezultate concrete, a spus purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă. Aceasta a mai menționat că SUA nu va trata individual fiecare din cerințele rușilor.

Citește și: Biden vrea o soluție diplomatică, Rusia exclude orice concesie. „Este cea mai periculoasă situație din ultimii 30 de ani”

Negocieri Rusia - SUA: „Nu o să fie strigăte și bătăi cu pumnul în masă”

Într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, Joe Biden a precizat din nou că SUA și aliații europeni sunt pregătiți să impună sancțiuni „fără precedent” împotriva Rusiei dacă aceasta își va trimite armata în Ucraina. De cealaltă parte, Putin a spus că sancțiunile ar putea să ducă la o „prăbușire completă a relațiilor” diplomatice.

Alți oficiali vor juca și ei un rol important atunci când discuțiile se vor muta la Bruxelles în cadrul întâlnirii NATO-Rusia programată pentru miercuri și o întâlnire separată găzduită joi de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Un membru important al Counsiliului Național de Securitate al Casei Albe a spus că Sherman și Ryabkov, cei doi diplomați care vor participa la discuțiile de la Geneva, au o experiență vastă și că vor avea discuții profesioniste pentru a încerca să amortizeze criza dintre Rusia și SUA.

„Nu o să fie strigăte și bătăi cu pumnul în masă”, a mai spus consilierul american, precizând că discuțiile vor fi un succes pentru SUA dacă Rusia va fi de acord asupra unui program de discuții viitoare.

Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct, va reprezenta SUA în discuțiile cu Rusia de la Geneva. Foto: Profimedia Images

Cine sunt cei doi diplomați care discută la Geneva despre criza din Ucraina

Wendy Sherman, 72, fost asistent social, a făcut parte din administrațiile prezidențiale ale partidului Democrat încă din anii 1990. S-a remarcat în 2015 când a avut un rol de conducere în negocierile privind acordul nuclear dintre Iran și puterile majore ale lumii. La acele discuții au luat parte și diplomați ruși.

Sherman a fost criticată de adepții unei politici agresive de la Washignton pentru abordarea prea blândă pe care a avut-o față de Iran. Protestatarii anti-americani din Iran au strigat „moarte lui Sherman” în timpul negocierilor, potrivit Reuters.

Citește și: Mircea Geoană, convorbire cu Wendy Sherman, adjunct al Secretarului de Stat al SUA, despre Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie

Serghei Ryabkov, ministru de externe adjunct al Rusiei, va reprezenta Moscova la discuțiile de la Geneva cu SUA. Foto: Profimedia Images

Serghei Ryabkov, 61, este un veteran al Ministerului de Externe rus și sovietic care, în ultimele săptămâni, a avut unul dintre cele mai dure discursuri rusești la adresa crizei din Ucraina.

A comparat de mai multe ori situația din Ucraina cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, atunci când lumea a fost la un pas de un război nuclear, și a avertizat că Rusia s-ar putea simți forțată să desfășoare arme nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.

Un specialist pe tema relațiilor internaționale ale Rusiei a explicat că îl cunoaște pe Ryabkov de ani de zile și că diplomatul este mai puțin agresiv decât alți membri ai instituțiilor rusești, dar că Ryabkov va fi exact atât de flexibil sau rigid pe cât îi va cere Kremlinul.

„La urma urmei ține de domnul Putin să stabilească liniile roșii, nu Ryabkov, iar Ryabkov va face tot ce poate să articuleze care sunt aceste linii roșii”, a conchis specialistul.

Citește și: „Nimeni nu câștigă dintr-un război nuclear”. Rusia, SUA, China, UK și Franța își propun să evite răspândirea armelor nucleare

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri