Live

Vaccinul cercetătorilor de la Oxford, testat și pe oameni, nu a fost eficient la testele pe maimuțe

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Vaccinul împotriva COVID-19 inventat de cercetării de la Oxford este parțial eficient, astfel că toate cele şase maimuţe care au participat la experiment au contactat boala. Guvernul britanic a finanţat cu 90 de milioane de lire sterline dezvoltarea acestui vaccin, relatează Mediafax.

Specialiştii din Marea Britanie au recunoscut că vaccinul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford nu este eficient pentru a opri răspândirea virusului. Testele recente efectuate pe animale au dus la îmbolnăvirea a şase maimuţe cu COVID-19. Pentru dezvoltarea acestui vaccin, guvernul britanic a investit 90 de miloane de lire sterline.

Dezvăluirea a fost făcută de Dr. William Haseltine, fost profesor de la Harvard Medical School, în Forbes: „Toate maimuţele vaccinate au fost infectate atunci când au intrat în contact cu virsul. Nu a existat nicio diferenţă în cantitatea de ARN viral detectat din secreţiile nazale la maimuţele vaccinate în comparaţie cu animalele nevaccinate, prin urmare toate animalele vaccinate au fost infectate.”

Scopul vaccinului este de stimula sistemul imunitar să creeze anticorpi speciali pentru a ataca virusul.

Vaccinul a intrat în primul său studiu clinic uman luna trecută. Au participat până acum 1.110 de subiecţi din Oxford, Southampton, Londra şi Bristol. Jumătate primesc vaccinul, în timp ce celorlalţi li se administrează o substanţă de control.

Ieri, guvernul britanic a anunţat o investiţie suplimentară de 65,5 milioane de lire sterline în studiile vaccinului dezvoltat la Oxford.

Secretarul de stat Alok Sharma a declarat că îşi doreşte să elaboreze un program de vaccinare în masă în toamna acestui an. De asemenea, el a lăudat vaccinul dezvoltat Oxford, fiind impresionat de viteza cu care avansează cercetările.

„Aceşti bani vor ajuta la producerea în masă a vaccinului, astfel încât, în cazul în care studiile actuale au succes, să avem suficiente doze pentru a începe vaccinarea populaţiei din Marea Britanie imediat. Marea Britanie va fi prima ţară care va avea acces la vaccin. De asemenea, pe lângă sprijinirea oamenilor de aici, vom putea pune vaccinul la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare la cel mai mic cost posibil”, a declarat Alok Sharma.

Şi cercetătorii de la Imperial College London lucrează la un vaccin pentru a opri coronavirusul. Cu două studii în desfăşurare în UK şi alte câteva zeci în lume, popoarele lumii speră să găsească cât mai rapid o soluţie sigură pentru a opri răspândirea virusului mortal.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Partenerii noștri