Ungaria, calul troian al Chinei în Europa. Ultima investiție chineză la Budapesta ridică semne de întrebare
Ungaria pare să cadă în plasa Chinei. Proiectele de construcții și infrastructură promovate de Beijing în Europa de Est și Africa folosesc finanțare și muncitori chinezi, iar economia locală nu profită mai deloc de aceste investiții. Deși acesta este un fapt cunoscut, Budapesta nu ține cont. Guvernul ungar plănuiește că construiască la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China cu contractori chinezi și cu bani proveniți tot din China.
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Medicul ucigaș, adus în România
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Ploile torențiale au făcut ravagii în cea mai bogată provincie din China
Criticii spun că acest campus ar putea fi considerat un risc pentru securitatea națională, scrie Euractiv. O investigație a centrului de jurnalism de investigație Direkt36 a arătat că Universitatea are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa școală de spioni. De asemenea, Universitatea este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid.
Chiar dacă membrii Comitetului de Securitate Națională din Parlametul ungar au interpelat Guvernul în legătură cu acest subiect, nu au primit niciun răspuns. Nimeni nu știe cine a negociat acest parteneriat, dacă proiectul a trecut printr-un control de securitate și de ce este atât de opac.
Membrii opoziției maghiare spun că acest campus al Universității Fudan ar putea reprezenta un risc nu doar pentru Ungaria, ci și pentru Uniunea Europeană și NATO, iar faptul că acolo vor fi pregătiți și diplomați este deosebit de îngrijorător.
În replică, ministrul ungar al afacerilor externe spune că Fudan este una dintre cele mai mari universități din lume și, prin urmare, ar fi o prostie să ratezi această oportunitate. Aceasta este considerată de mulți o declarație controversată având în vedere că Executivul de la Budapesta a creat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, să părăsească țara, chiar dacă era considerată, la fel ca Fudan, o instituție de prestigiu.
Amprenta Chinei în Ungaria
În plus, locul propus pentru acest campus se suprapune cu cel unde trebuia construit așa numitul Oraș al Studenților, un nou cartier al capitalei ungare care ar fi trebuit să găzduiască mii de studenți.
Orașul studențesc a fost un proiect guvernamental agreat de municipalitatea din Budapesta, ambele părți aprobând planurile moderne elaborate de o firmă de arhitectură norvegiană. Cu toate acestea, acordul aproape idilic dintre guvern și municipalitate a fost perturbat de știrile privind mutarea Universității Fudan în aceeași zonă. Primarul Budapestei spune că sub nicio formă n-ar fi de acord ca firmele chineze să construiască giganți de beton dintr-un împrumut chinez, într-un loc care era menit să rezolve problemele de cazare ale studenților maghiari.
Criticii mai arată că acest campus este cea mai evidentă manifestare a amprentei Chinei în Ungaria. Un raport citat de Balkan Insight arată că proiectul de 1,5 miliarde de euro va avea condiții similare cu celelalte proiecte promovate de China în Europa de Est și Africa. Va fi finanțat printr-un împrumut de 1,5 miliarde de euro luat de statul ungar de la Banca de Dezvoltare a Chinei și va fi construit doar cu muncitori chinezi, dar și cu materiale trimise din China.
Acesta este unul dintre proiectele și acțiunile care arată noua prietenie ungaro-chineză. Asta i-a făcut pe unii analiști să spună că Ungaria ar putea deveni „calul troian” al Chinei în Europa. Ei amintesc și de faptul că Ungaria a blocat o declarație a Uniunii Europene în care blocul comunitar critica legea securității din Hong Kong.
În plus, Ungaria este singurul stat membru al Uniunii care permite Huawei să participe la construcția rețelelor 5G, companie despre care SUA și aliații săi spun că are legături cu serviciile secrete de la Beijing.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News