Cea mai mare fraudă fiscală postbelică din Europa
O fraudă fiscală gigantică la nivel european, cea mai mare de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters, a fost obţinută printr-o schemă de evaziune fiscală în 11 ţări. La mijloc sunt 55 de miliarde de euro, anunță agențiile internaționale de presă. Cele mai afectate sunt Germania şi Franţa. În paralel cu ancheta oficială a autorităților, schema a fost investigată de jurnaliști de la 19 publicaţii.
Cîțu: Bani din profiturile companiilor de stat se duceau în bonusuri pentru manageri, excursii, team-buildinguri
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Potrivit France Presse, ar fi vorba de peste 55 de miliarde de euro fraudați, obţinuți printr-o schemă de evaziune fiscală desfăşurată în 11 ţări - Germania, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia. Anchetatorii cred că numai fiscul german ar fi fost înşelat cu 30 de miliarde de euro, iar cel francez cu 17 miliarde de euro.
Practic, participanţii la această schemă încasau rambursarea impozitului pe dividende de mai multe ori pentru același pachet de acțiuni.
Scandalul a ieșit la lumină în 2016, când s-a constatat că mai multe bănci germane au exploatat o lacună legală care permitea simultan mai multor părți să ceară deținerea acelorași acțiuni.
Să vedem un exemplu concret: o bancă vinde acţiuni unei companii sau unui fond de pensii, înainte de încasarea dividentelor, dar încheie tranzacţia după ce acestea au fost plătite. Atât fondul, cât şi banca vor cere scutiri sau restituirea impozitului pe dividendul încasat.
Potrivit procurorilor din Köln, schema de fraudă fiscală a fost promovată de un fost consultant fiscal german, Hanno Berge, care acum trăiește în Elveția. În prezent sunt puse sub acuzare şase persoane în Germania, dar ancheta vizează şi bănci europene ca Deutsche Bank şi Santander, din şi din afara Europei, de exemplu din Australia.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News