Business Club. Germania își atrage critici, indiferent ce face
Germania trebuie să-şi ajute partenerii din Uniunea Europeană să-şi relanseze economiile după criza coronavirusului, a spus, marţi, Angela Merkel, în cursul unei reuniuni a parlamentarilor din formaţiunea sa politică. Un apel ce ar putea suna cumva ciudat, altruist, dar dincolo de el se află o realitate obiectivă.
Germania cheltuiește sume mari pentru a-și susține companiile, iar asta stârnește nemulțumiri la nivelul Uniunii Europene. Cheltuielile uriașe ale germanilor pentru a-și susține marile firme afectate de pandemie defavorizează partenerii europeni cu o putere financiară mai mică și slăbește concurența la nivelul blocului comunitar, susțin mai mulți oficiali europeni, evident de altă naționalitate.
În prezent, jumătate din ajutoarele de stat acordate companiilor europene au fost date de Germania, din bugetul propriu. Piaţa unică ar fi puternic afectată de modul în care acestea vor fi acordate pentru că grupurile germane vor ieși întărite și vor sufoca rivalii din alte țări. Din sprijinul financiar de 1.900 de miliarde de euro puse la dispoziție de guvernele naționale și aprobate de Bruxelles astfel încât să nu fie considerate ajutoare de stat, cele date de Berlin acoperă 52%, urmează Franţa, cu 17%, şi Italia, cu 16%.
Cel mai mare transportator aerian din Europa, grupul german Lufthansa, discută cu guvernul de la Berlin o naţionalizare parţială şi un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a evita falimentul. Pe masa executivului german se mai află un proiect de recapitalizare, cel al operatorului feroviar Deutsche Bahn.
Pentru a nu crea distorsiuni, de fapt pentru a le diminua, pentru că ele vor exista, Comisia Europeană a venit cu mai multe reguli pentru companiile care primesc ajutor. Printre acestea se numără interdicţia de a plăti dividende sau bonusuri managerilor. De asemenea, companiile nu vor avea dreptul să achiziţioneze o participaţie mai mare de 10% la companiile concurente, furnizori sau clienţi.
Dar dincolo de faptul în sine e foarte interesant să constați cum Germania își atrage critici, indiferent ce face. În anii anteriori, era aspru criticată că ține bugetele pe excedent, pune bani la saltea și cum nu dă drumul la cheltuieli, nu stimulează creșterea zonei euro. Acum, când datorită prudenței și acelor rezerve sprijină economia, tot nu e bine, că rupe concurența!
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
(sursa: Business Club)
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News