Oficiali ai zonei euro: Germania şi Olanda să-şi utilizeze "spaţiul fiscal", să investească mai mult, pentru interesul colectiv

Data publicării:
ECB Governing Council Meets As Eurozone Slumps
FOTO: Getty Images

Ţările europene cu spaţiu fiscal, respectiv cu finanţe publice solide, cum ar fi Germania, ar trebui să-l folosească rapid pentru a ajuta la stimularea creşterii economice în regiune, a declarat joi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmit Bloomberg şi Reuters.

"Observăm o încetinire majoră a comerţului global din cauza escaladării tensiunilor comerciale. Efectele încetinirii sunt acute în cea mai mare economie a zonei euro, Germania, care este semnificativ expusă la comerţul global", a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

De asemenea, oficialul BCE a salutat planificata revizuire a politicii monetare în zona euro, precizând că prioritatea ar trebui să fie clarificarea ţintei de inflaţie.

Într-un discurs rostit la un seminar care se desfăşoară la Tokyo, la câteva zile după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că va anunţa o revizuire "în viitorul apropiat", Francois Villeroy de Galhau a afirmat: "În primul rând, legat de definirea obiectivului nostru principal - stabilitatea preţurilor - trebuie să clarificăm în special orizontul de timp precum şi angajamentul nostru către simetrie".

Şi alţi oficiali, inclusiv fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, au vorbit despre o abordare simetrică a inflaţiei. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene pe termen mediu este o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Avansul PIB-ului zonei euro încetineşte întrucât Germania este aproape de recesiune. Dar în pofida solicitărilor BCE pentru măsuri de stimulare, zona euro nu intenţionează să adopte măsuri concertate, apreciază analiştii. În schimb, principalii oficiali ai zonei euro pun presiune pe Germania şi Olanda să-şi utilizeze "spaţiul fiscal" - să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.

"Există două tipuri de state - cele care trebuie să meargă mai departe cu eforturile lor fiscale - şi cele care trebuie să investească în creştere. Cu alte cuvinte, Germania şi Olanda trebuie să înţeleagă asta, deoarece este în propriul lor interes şi în interesul colectiv al zonei euro", a afirmat recent comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters se arată că economia zonei euro are nevoie de măsuri fiscale de stimulare preventive de la ţările care au spaţiu fiscal, altfel se va confrunta cu o perioadă îndelungată de creştere redusă.

Oficialii Comisiei Europene avertizează că activitatea economică în zona euro nu se va redresa anul acesta

În documentul Comisiei Europene se arată că "încetinirea creşterii şi riscurile negative inerente actualei situaţii ar putea necesita mai degrabă o abordare preventivă decât reactivă a politicii fiscale. Guvernele trebuie să ia acum măsuri deoarece va dura până când schimbările din politica fiscală vor avea impact asupra economiei".

Executivul comunitar face referire în mod special la Germania şi Olanda, care de ani de zile înregistrează excedent bugetar. Cele două ţări trebuie să-şi majoreze investiţiile, în special în infrastructură, pentru a stimula creşterea, apreciază Comisia Europeană.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), care a demarat la 1 noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...