UE își va încheia misiunile de instruire a militarilor din Mali pe seama implicării mercenarilor ruși ai Grupului Wagner
Uniunea Europeană își va încheia misiunile de instruire a militarilor din Mali, dar va rămâne implicată în regiunea Sahel din Africa, a anunțat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell. Acesta a motivat decizia prin faptul că autoritățile maliene nu au garantat că nu vor mai apela la serviciile mercenarilor ruși ai Grupului Wagner, care sunt acuzați că ar fi ucis sute de civili în țara vest-africană, informează Reuters.
Decizia ridică și mai multe semne de întrebare despre longevitatea misiunii ONU de menținere a păcii din regiune și a misiunilor europene EUTM și EUCAP, după ce Franța și aliații săi au început să își retragă trupele din Mali la începutul anului.
„Am decis să suspendăm, să oprim, anumite formații ale misiunii noastre de instruire a forțelor armate ale gărzii naționale din Mali”, a spus Borrell în cadrul unei conferințe de presă la finalul întâlnirii miniștrilor de externe ai statelor UE.
„Nu există destul garanții de securitate de la autoritățile maliene cu privire la lipsa interferării bine-cunoscutului Grup Wagner”, a spus Borrell, care însă a adăugat că UE nu va abandona țara.
Mercenarii Wagner sunt „responsabili pentru incidente care au provocat moartea a zeci de mii de oameni în Mali”
Borrell a mai spus că Wagner „este responsabil pentru unele din cele mai serioase incidente care au provocat moartea a zeci de mii de oameni în Mali în ultimul timp”.
Guvernul de tranziție din Mali, care a preluat puterea în urma loviturii de stat din 2020, se luptă împotriva militanților islamiști și a apelat la ajutorul mercenarilor companiei rusești Grupul Wagner.
Borrell a spus că Wagner, un grup deja sancționat de UE pentru abuzuri ale drepturilor omului, este cel mai probabil responsabil pentru moartea mai multor civili în timpul unei operațiuni militare dintr-un oraș din centrul țării care a avut loc la finalul lunii martie.
Observatorul Drepturilor Omului a spus că soldații malieni și luptătorii străini au executat 300 de civili în perioada 27-31 martie în Moura, potrivit France24. Ministrul apărării din Germania, Chirstine Lambrecht, a vizitat trupele germane staționate în Mali și a vorbit despre „atrocitățile” comise în Moura.
Putin: Mercenarii ruși au dreptul să lucreze oriunde în lume cât timp nu încalcă legislația din Rusia
Borrell a spus că incidentul este un „masacru”, adăugând că „nu putem instrui persoane care sunt responsabile pentru astfel de comportamente”. Șeful diplomației UE a spus că speră ca organizația regională ECOWAS să ajungă la o înțelegere cu junta din Mali pentru organizarea „unei alegeri acceptabile” pentru ca puterea să revină autorităților civile.
Rusia nu recunoaște nicio acțiune ilegală care ar fi avut loc în Mali și în orice altă țară în care operează Wagner. Președintele rus Vladimir Putin a spus că mercenarii au dreptul de a lucra și de a-și urma interesele oriunde în lume atâta timp cât nu încalcă legislația din Rusia.
Atât Mali, cât și Rusia au spus în trecut că Grupul Wagner nu este formată din mercenari, ci din instructori care ajută forțele locale să opereze echipamentul pe care l-au cumpărat din Rusia.
Citește și: Putin și-a trimis la Kiev mercenarii din Grupul Wagner pentru a-l asasina pe Zelenski
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News