Miniștrii Apărării din statele UE, discuții despre provocările Rusiei și prezența grupului Wagner în zone de interes strategic al UE

Data publicării:
Vasile Dîncu, la o ședință.
Vasile Dîncu a participat la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 12 și 13 ianuarie, la Brest, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. La discuții au luat parte reprezentanți ai NATO, ONU şi ai Parlamentului European, și s-a discutat despre provocările determinate de interferenţele actorilor statali și non-statali în teatrele de operații ale UE.

Miniștrii apărării au evidențiat impactul negativ al unor grupări precum Grupul Wagner în zone de interes strategic pentru Uniunea Europeană - Ucraina, Libia, Republica Centrafricană și, cel mai recent, în Mali. De asemenea, Secretarul general al NATO a prezentat principalele concluzii rezultate în urma desfăşurării Consiliului NATO – Rusia.

În intervenția sa, ministrul Dîncu a evidențiat, de asemenea, influența negativă în zone de conflict a Grupului sus-menționat, fapt care contribuie la deteriorarea situației de securitate și care are un efect destabilizator, interferând cu eforturile operaționale ale UE. De asemenea, oficialul român a subliniat importanța cooperării strânse și a dialogului cu NATO și ONU, cât și a sinergiilor dintre eforturile operaționale în vederea combaterii efectelor negative ale interferențelor acestor actori, exprimând sprijinul României pentru aceste eforturi.

În cea de-a doua zi a reuniunii, dezbaterile au debutat cu o sesiune privind problemele de actualitate, în cadrul căreia miniștrii apărării au discutat despre situația de securitate din Ucraina și de la granița acestui stat cu Federația Rusă, generată de desfășurarea masivă a trupelor rusești, inclusiv prin prisma rezultatelor vizitei recente a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în Ucraina.

În intervenția sa, ministrul Dîncu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare ruse în vecinătatea estică, apreciind că, alături de alte acțiuni hibride, astfel de acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă a Federației Ruse vizând creşterea influenţei în zonele de interes, concomitent cu limitarea parcursului european al statelor din vecinătatea sa. Oficialul român a evidențiat și importanța cooperării și coordonării cu NATO și SUA în vederea detensionării situației din zonă.

Discuțiile au continuat cu o sesiune dedicată domeniilor strategice de interes pentru Uniunea Europeană (maritim, cibernetic, spaţiu), în care se înregistrează o accentuare a competiţiei globale. Miniştrii s-au axat pe provocările asociate domeniului spaţial, inclusiv prin prisma amenințărilor curente şi viitoare şi a capabilităţilor necesare, având în vedere şi procesul de reflecție privind Strategia spațială a UE în domeniul securității și apărării.

Ţinând cont de amplificarea amenințărilor provenite din spațiul cosmic și de emergența tehnologiilor care permit suprapunerea activităților civile cu cele militare, ministrul român al apărării a susținut importanța rolului Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SatCen) în dezvoltarea capacității UE de a acționa în domeniul spațial, acesta fiind un instrument important pentru fundamentarea proceselor de planificare și luare a deciziilor la nivel european.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune comună a miniștrilor apărării și miniștrilor de externe dedicată Busolei Strategice. Dezbaterile au avut ca bază varianta revizuită a documentului, miniștrii oferind direcționări politice în vederea negocierilor ulterioare ale textului în cadrul formatelor de lucru ale Consiliului. Statele membre au evidențiat importanța agreării, în luna martie a acestui an, a unui document ambițios, dar realist în același timp, ce va ghida eforturile UE în dezvoltarea palierului securității și apărării în următorii 5-10 ani.

În context, ministrul Dîncu a apreciat rolul acestui instrument, subliniind importanța consolidării capacității de acțiune a UE în complementaritate cu NATO. Oficialul român a subliniat relevanța reflectării corespunzătoare a situației de securitate din vecinătatea estică a Uniunii cu implicații în domeniul apărării și securității, în special în regiunea Mării Negre, care trebuie să rămână o zonă de interes strategic pentru UE.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, în vederea discutării problematicilor de pe agenda bilaterală, în context aliat şi UE.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani