Ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski a declarat sâmbătă că dispune de informații potrivit cărora membri ai faimosului grup rus de mercenari Wagner ar fi intrat pe teritoriul ucrainean având ca misiune organizarea de sabotaje, relatează CNN.
Ministrul ucrainean a fost întrebat de CNN ce rol crede că joacă, în confruntările din estul separatist al țării, consilierii militari ruși.
„Avem informații că armata rusă își continuă înaintarea de-a lungul teritoriului nostru”, a răspuns el. „Există, de asemenea, informații potrivit cărora anumite unități ale companiei militare private Wagner au intrat pe teritoriul nostru. Scopul este de a organiza sabotaje pe teritoriul nostru”, a afirmat Denis Monastîrski.
Wagner este o forță paramilitară privată rusă care a fost asociată de mai mult timp cu separatiștii din estul Ucrainei și care a intervenit și în alte conflicte, în Libia, Siria, Mali, Sudan și Republica Centrafricană.
Guvernul rus neagă orice legătură cu Wagner sau cu alți contractori militari privați, însă serviciile secrete occidentale cred că, de fapt, gruparea are strânse legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al fostului KGB, şi cu serviciul de informaţii al armatei ruse - GRU, care chiar le-ar furniza antrenamentul mercenarilor. De altfel, acestei grupări paramilitare i se mai spune și „armata privată a lui Putin”.
În ultimele zile, armata ucraineană a raportat o intensificare a tirurilor de artilerie împotriva pozițiilor ucrainene de-a lungul a ceea ce se numește „linia de contact”. Ministerul ucrainean al apărării a declarat că până sâmbătă la ora locală 17:00, au fost 70 de încălcări ale regimului de încetare a focului, iar doi militari ucraineni au fost uciși și patru răniți.
Și agenția Reuters relata, la începutul acestei săptămâni, că trei surse din serviciile de informaţii occidentale i-au confirmat creşterea prezenţei numărului de mercenari ruşi în Ucraina. Misiunile mercenarilor ar consta în comiterea de acţiuni teroriste şi asasinate. Mercenarii ruşi, aflaţi sub directa coordonare a serviciilor ruseşti de spionaj FSB şi GRU, şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor crescânde ale statelor occidentale referitoare la intenţia Moscovei de a crea un pretext supriză pentru a ataca Ucraina, potrivit Reuters.
De altfel, grupul Wagner ar fi participat și la invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și la conflictul ulterior care a izbucnit în estul Ucrainei între trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova.
Editor : Luana Pavaluca