Live

Ucraina vrea să lovească Rusia „acolo unde o doare”. Operațiunea complexă de „strangulare” a Crimeei pentru a forța retragerea rușilor

Data publicării:
Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014. Foto: Profimedia Images

Ucraina încearcă o nouă strategie în războiul care pare că devine tot mai dificil în condițiile în care invadatorii au inițiativa și încearcă să ocupe noi teritorii în estul țării – guvernul de la Kiev a pornit o campanie prin care țintește apărarea aeriană, legăturile feroviare și maritime ale Crimeei ocupate, încercând astfel să forțeze statul agresor să se retragă din acest teritoriu, scrie Politico.

Cele mai recente lovituri au fost date vineri, când o operațiune în cooperare a marinei și a armatei a lovit un terminal petrolier și un punct de traversare cu feribotul din portul Kavkaz, pe partea rusească a strâmtorii Kerci.

Cu câteva ore înainte, ucrainenii au lovit și partea dinspre Crimeea a punctului de trecere, avariind două feriboturi cruciale pentru Rusia, fără de care statul agresor nu va putea să continue aprovizionarea teritoriului ocupat.

În plus, podul care leagă Crimeea de Rusia a fost avariat semnificativ într-o serie de atacuri ucrainene în 2022 și 2023 și nu mai e capabil să mențină un flux feroviar adecvat pentru a înlocui infrastructura maritimă și feroviară distrusă.

Podul lui Putin nu poate fi folosit, astfel, pentru logistică militară, precum transferul de vehicule blindate grele, a declarat, pentru Politico, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk.

Astfel, armata invadatoare e forțată să depindă de infrastructura feroviară din restul Ucrainei ocupate, fapt ce dă un avantaj armatei ucrainene în condițiile în care aceasta poate să atace mai ușor trenurile și camioanele rusești care tranzitează teritoriul.

„Având în vedere că linia de cale ferată pe care rușii o construiesc în teritoriile ocupate ale Ucrainei nu este gata încă, acest feribot civil era singura rută de transport al armatei ruse. Logistica lor maritimă este și ea distrusă de multă vreme, după ce Ucraina a distrus patru nave și a avariat alte cinci”, a declarat Pletenciuk.

O operațiune complexă

Atacul face parte din ultima etapă a operațiunii complexe a armatei ucrainene, menită să slăbească decisiv capacitatea invadatorilor de a controla Crimeea.

Pe lângă loviturile împotriva centrelor logistice, ucrainene au folosit inclusiv drone marine și rachete lansate de pe coastă pentru a distruge sau avaria cel puțin 27 de nave de război rusești și un submarin.

Armata ucraineană a atacat și aeroporturi rusești sau baze navale, forțând amata rusă să-și mute flota de la Marea Neagră în portul Novorosisk. În plus, apărarea aeriană a peninsulei a fost degradată de atacuri constante.

„Câtă vreme ocupanții ruși se află în Crimeea ucraineană, ceva va tot exploda acolo periodic”, a continuat Pletenciuk.

Ucrainenii au folosit, vineri, drone produse local și rachete Neptun cu rază lungă pentru a lovi orașul rusesc Krasnodar.

„Eficientele și modernele sisteme rusești de apărare aeriană s-au dovedit din nou neputincioase în fața rachetelor și dronelor noastre și nu au putut proteja importante instalații folosite pentru logistică și aprovizionare de armata rusă”, a transmis armata ucraineană.

Autoritățile ruse, de cealaltă parte, au susținut că au doborât rachete Neptun și 29 de drone deasupra regiunii Krasnodar, calificând loviturile drept un „atac terorist ucrainean”. Guvernul de la Kiev a negat acuzațiile.

„Ucraina nu lovește ținte civile, doar obiecte pe care Rusia le folosește în scopuri militare. Rușii ne ceartă pe noi, dar niciodată nu vin cu dovezi concrete, pentru că știu că noi lovim doar ținte militare”, a continuat Pletenciuk.

 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump, despre opoziţia Rusiei faţă de aderarea Ucrainei la NATO: „Aş putea înţelege sentimentele lor în această privinţă”

De ce Europa nu poate umple golul lăsat de SUA în apărarea Ucrainei

Tîvăr, despre dronele ruseşti căzute în țara noastră: România nu este în pericol de a fi atacată cu bună ştiinţă

OMV a încheiat un acord pentru a furniza Germaniei gaze românești din Marea Neagră, începând cu 2027

Partenerii noștri