Live

SUA ameninţă Curtea Penală Internaţională

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

SUA au ameninţat că vor sancţiona Curtea Penală Internaţională (CPI) dacă va pune sub acuzare soldaţi americani suspectaţi că ar fi comis crime de război în Afganistan, scrie BBC.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a numit Curtea ca fiind „ilegitimă” şi a promis că SUA vor face tot ce pot pentru a-şi proteja cetăţenii. SUA nu face parte din Curtea înfiinţată în 2o02.

Bolton este nemulţumit de cererea de anul trecut a procurorului Fatou Bensouda pentru o investigaţie privind posibile crime de război în Afganistan, fiind suspectaţi soldaţi şi ofiţeri ai serviciilor secrete americane.

Bolton a declarat că nici Afganistanul şi niciun alt stat membru al CPI nu a făcut o astfel de cerere.

De asemenea, Bolton a criticat faptul că Palestina a acuzat Israelul în faţa CPI de posibile încălcări ale drepturilor omului în Fâşia Gaza şi Cisiordania, o decizie „politică” în viziunea Israelului.

Bolton a afirmat că decizia Palestinei este unul dintre motivele pentru care SUA au decis să închidă misiunea diplomatică a palestinienilor de la Washington.

Bolton este de părere că CPI este o ameninţare „la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a SUA” şi că îşi arogă jurisdicţie „asupra unor infracţiuni care au definiţii disputate şi neclare”. De asemenea, consideră el, CPI este „în plus” deoarece SUA „nu recunosc o autoritate mai înaltă decât Constituţia SUA.”

El a declarat: „Nu vom coopera cu CPI. Nu vom ajuta CPI. Nu ne vom alătura CPI. Vom lăsa CPI să moară singură. Până la urmă, CPI este moartă pentru noi.”

„Vom pune sub acuzare judecătorii CPI în sistemul penal american. Vom face la fel pentru orice companie sau stat care ajută investigaţiile CPI asupra americanilor”, a adăugat John Bolton.

CPI investighează persoanele responsabile de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, intervenind atunci când autorităţile naţionale nu pot sau nu doresc să facă astfel de investigaţii.

Curtea a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma în 2002, dar SUA nu a ratificat statutul deoarece preşedintele de la acea vreme, George W. Bush, s-a opus. Statutul a fost ratificat de 123 de ţări, printre care şi Marea Britanie, Franţa şi Germania.

România a semnat Statutul CPI la 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002.

Sursa: news.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În următorul mandat al lui Trump va crește semnificativ riscul unei crize internaționale majore, crede un fost consilier de securitate

În 2024 Rusia a importat 28 de aeronave, ocolind sancțiunile. De la începutul războiului, Moscova a putut fabrica doar 7 avioane civile

Trucul prin care rușii obțin produse occidentale de lux, în ciuda sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei

Polonia îl va aresta pe Netanyahu, dacă vine la comemorarea lagărului de la Auschwitz

Partenerii noștri