Procedura de destituire a lui Trump: Ambasadorul SUA la UE va depune mărturie, în pofida interdicţiei Departamentului de Stat
Ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, va depune mărturie în faţa aleşilor americani care efectuează ancheta în cadrul procedurii de destituire împotriva preşedintelui republican Donald Trump, în pofida interdicţiei Departamentului de Stat, au anunţat vineri avocaţii săi, relatează AFP, citată de Agerpres.
Democraţii care conduc ancheta în Camera Reprezentanţilor i-au trimis miercuri o citaţie pentru a-l audia cu privire la dosarul ucrainean, care se află în centrul procedurii de destituire care îl vizează pe Trump.
"În pofida consemnului actual al Departamentului de Stat de a nu depune mărturie, ambasadorul Sondland va onora citaţia comisiilor (Camerei) şi este nerăbdător să depună mărturie" joi 17 octombrie, au scris avocaţii săi, Robert Luskin şi Kwame Manley, într-un comunicat.
Apropiat de Donald Trump, acest om de afaceri care a făcut avere în sectorul hotelier intenţionează să răspundă "pe deplin şi sincer la întrebările comisiilor", susţin avocaţii săi. El "a acţionat mereu cu integritate", afirmă ei.
Preşedintele american a explicat marţi că nu putea să autorizeze mărturia lui Sondland
Ambasadorul nu va putea totuşi să prezinte documentele solicitate de democraţi, întrucât diplomaţia americană dispune de "singura autoritate" în materie. Gordon Sondland "speră că aceste documente vor fi prezentate la comisii" până joi, potrivit avocaţilor săi.
Preşedintele american a explicat marţi că nu putea să autorizeze mărturia lui Sondland, care a donat contribuţii pentru finanţarea campaniei sale, întrucât asta ar fi însemnat să-l lase să fie audiat de "un tribunal fals total părtinitor", condus de opoziţia democrată.
După aceea s-a declanşat un adevărat război deschis între Donald Trump şi democraţii din Congres pe tema acestei anchete, Casa Albă anunţând în cursul zilei că va refuza de acum înainte să coopereze.
Anunţul venirii la audiere a ambasadorului Sondland intervine în contextul în care fosta ambasadoare a SUA în Ucraina Marie Yovanovitch era aşteptată în Congres vineri dimineaţă. Ea a fost rechemată brusc la Washington, în luna mai a acestui an.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News