Mark Gitenstein, fostul ambasador american la București, preferat de Biden pentru postul de ambasador SUA la Uniunea Europeană
Mark Gitenstein, fostul ambasador american în România, este alegerea președintelui Joe Biden pentru postul de ambasador SUA la Uniunea Europeană, scrie Axios, citând surse din administrația americană. Decizia finală nu a fost încă luată, mai precizează publicația.
Președintele Joe Biden înclină să-i nominalizeze pe Mark Gitenstein ca ambasador SUA la Uniunea Europeană și pe Julie Smith ca reprezentant SUA pe lângă NATO, au declarat surse apropiate situației pentru Axios.
O parte dintre consilierii președintelui amercian vor ca ambasadorii pe lângă UE și NATO să fie numiți înainte de prima deplasare externă a președintelui Joe Biden, care va merge în iunie în Marea Britanie, pentru summitul G7, iar apoi la summitul NATO de la Bruxelles.
Joe Biden a început încă din martie să întocmească lista posibililor ambasadori, însă oficiali din cadrul administrației spun că președintele nu se grăbește să ia decizia finală.
Cine este Mark Gitenstein
Mark Gitenstein, avocat specializat în drept internațional, a fost ambasadorul SUA în România, între 2009 și 2012, numit de fostul președinte Barack Obama. Gitenstein are rădăcini românești - în timpul mandatului său în România a primit o copie după certificatul de deces al străbunicului tatălui său, care a fost găsit în Arhivele Naționale de la Botoșani.
În prezent, Gitenstein este avocat în cadrul firmei de avocatură Mayer Brown. A făcut parte din board-ul Fundației Biden, care a fost dizolvată la finele anului trecut.
Julie Smith a fost unul dintre consilierii pe probleme de securitate națională ai lui Joe Biden când acesta era vicepreședintele SUA, iar acum ocupă poziția de consilier la Departamentul de Stat.
Decizia finală privind numirile pentru aceste două posturi de ambasadori nu a fost luată, mai notează Axios.
De ce sunt importante aceste numiri
UE și NATO vor juca un rol important în eforturile lui Joe Biden de a reface relațiile cu aliații europeni, însă există o serie de subiecte unde cele două părți au vederi diferite.
Noul președinte american dorește să facă front comun cu UE în confruntarea Chinei, dar multe țări europene privesc China ca pe o mare piață de desfacere, nu ca pe un competitor strategic.
Administrația Biden va continua să ceară aliaților NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, așa cum s-au angajat la summitul din 2014 din Țara Galilor.
Când era președinte, Donald Trump i-a supărat pe mulți dintre aliați insistând să-i forțeze să îndeplinească acest deziderat.
De asemenea, Biden nu a anulat tarifele impuse de Trump pentru oțelul și aluminiul din UE, în vreme ce tarifele UE impuse whisky-ului american sunt încă în vigoare.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News