Live

Administrația Trump a discutat despre posibilitatea efectuării unui test nuclear, pentru prima dată după decenii (Washington Post)

Data actualizării: Data publicării:

Oficiali ai Administrației Trump au discutat săptămâna trecută despre ideea efectuării unui test nuclear, pentru prima dată după 1992. Reuniunea nu s-a încheiat cu o concluzie unanimă, dar propunerea ar fi în continuare în discuție, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial citat de The Washington Post. 

Un astfel de demers ar avea consecințe profunde asupra relațiilor cu celelalte puteri nucleare și ar anula un moratoriu valabil de decenii asupra exploziilor nucleare.

Ideea a apărut la o ședință a unor oficiali cu rang înalt din principalele agenții de securitate națională, reuniune care a avut loc vinerea trecută. La respectiva întâlnire s-a menționat că Rusia și China ar face teste cu arme nucleare de putere mică, o acuzație care nu a fost dovedită în mod public și pe care ambele țări o neagă.

The Washington Post are trei surse pentru această informație: un oficial cu rang înalt din administrația Trump și doi foșți oficiali la curent cu discuțiile. 

Dacă Moscovei și Beijingului li s-ar demonstra că SUA pot „face rapid teste” nucleare, acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile - ajunse acum într-un blocaj - prin care Washingtonul caută să ajungă la un acord trilateral pentru a reglementa arsenalele celor mai mari puteri nucleare, a declarat un oficial cu rang înalt din administrație, citat de Washington Post sub acoperirea anonimatului.

După cum se știe, Statele Unite au ieșit în 2018 din Tratatul pentru Forțe Nucleare Intermediare (INF) pe care îl aveau cu Rusia din timpul Războiului Rece și care reglementa arsenalul nuclear al celor două puteri. Acest pact, încheiat în 1987, interzicea celor două semnatare să deţină, să producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Oficial, Washingtonul a motivat că se retrage din Tratatul INF pentru că Rusia a încălcat acordul, dar analiștii au spus de atunci că scopul este de a încheia un nou tratat, în care să fie inclusă și China. Oficialii administrației americane considerau că Tratatul INF dezavantajează SUA, pentru că Beijingul, care nu era parte din acord, nu avea nicio constrângere în a-și dezvolta în Pacific rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune, în timp ce Washingtonul, prin acest tratat, nu avea voie să dezvolte noi arme. 

Discuțiile oficialilor din securitate în care a fost menționată ideea reluării testelor nucleare au fost destul de aprinse, au declarat sursele citate de The Washington Post. S-au opus în special reprezentanții Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară. Potrivit unei surse, nu s-a ajuns la nicio concluzie și propunerea este „încă în dezbatere”. O altă sursă a spus însă că în cele din urmă s-a luat decizia să fie luate alte măsuri pentru a răspunde amenințărilor reprezentate de China și Rusia și să se evite reluarea testelor nucleare. 

The Washington Post a cerut un punct de vedere de la Consiliul Național de Securitate și de la Administrația Națională pentru Securitate Nucleară, dar cele două instituții au refuzat să comenteze.

Citiți și:  ANALIZĂ. Ce se ascunde în spatele deciziei SUA de a ieși Tratatul „Cer deschis”? Dan Dungaciu: S-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală

Redactor: Luana Păvălucă

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Experimentul” propus NATO de Putin: „Alegeți o țintă în Kiev, concentrați acolo toate sistemele antiaeriene și noi tragem cu Oreșnik”

Putin „nu înţelege cu adevărat” ce sunt armele nucleare, spune câştigătorul Nobelului pentru Pace în 2024

Ultima șansă de a preveni anarhia nucleară. Ce ar putea face Donald Trump ca să oprească Rusia și China înainte să fie prea târziu

Tot mai mulți ruși susțin folosirea armelor nucleare de către Putin. La cât a ajuns procentul

Partenerii noștri