Analiză Ce se ascunde în spatele deciziei SUA de a ieși din Tratatul „Cer deschis”? Dungaciu: S-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală

Data actualizării: Data publicării:
puzzle cu steagurile sua, ue, china, rusia
Foto: Guliver/GettyImages

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, spune că decizia SUA de a ieși din Tratatul „Cer deschis” nu este o surpriză, dar perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă. Iar în spatele aparențelor, s-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală - un joc strategic, în care adevăratul actor vizat este China, iar Moscova s-ar putea să devină aliata Washingtonului în acest puzzle. 

O decizie așteptată

„Efectele retragerii SUA din Tratatul „Cer deschis” sunt imediate, dar despre lucrul acesta se știa. Încă din 2017 americanii îi acuzau pe ruși că nu respectă prevederile acestui acord, alminteri spus, deschid cerul cam când vor ei. Rușii au oprit, de pildă, să treacă avioane americane peste Kaliningrad sau prin frontiera ruso-poloneză sau în statele baltice. Au făcut și americanii la fel, e adevărat. În 2018, Trump n-a autorizat finanțarea acestui program în continuare, deci se știa din 2018 că nu mai sunt bani pentru asta. În 2020, sigur că ne aflam la capătul unui traseu pe care îl intuiam”, a explicat profesorul Dan Dungaciu la Digi24.

Ce va urma și cine sunt perdanții?

Ce va urma? În primul rând perdanții sunt europenii, spune Dan Dungaciu. „Nu neapărat rușii, nu americanii, pentru că europenii rămân fără niciun instrument viabil care să ne arate ce se întâmplă pe teren. Nu au capacități militare, nu au avioane performante, nu au sateliți prin care să vadă ce se întâmplă în zonă. Uniunea Europeană, atunci când discută despre Statele Unite sau președintele Trump așa cum discută, trebuie să se gândească de două ori, pentru că în balanță stă dependența strategică uriașă a Uniunii Europene față de americani. Deci, perdanții sunt, din nefericire, europenii, care nu pot să compenseze în scurt timp plecarea americanilor”, atrage atenția Dan Dungaciu.

Expertul spune că nici măcar NATO nu are capacități, pentru că la NATO, sarcina din cadrul Acordului era asumată strict de Statele Unite ale Americii. În acest fel, europenii rămân complet neacoperiți, ieșiți de pe scena strategică importantă.

„Poți să te duci la americani, să începi să cumperi informații, să le ceri imagini, să vezi ce se întâmplă, dar sigur că asta va dura. E o chestiune de parteneriat strategic, probabil și de bani, deci lucrurile se complică din perspectiva europenilor, care rămân extrem de izolați sau nesemnificativi: nu joacă în jocul mare, joacă în afara terenului, din nefericire, inclusiv prin această excludere pe care americanii au făcut-o fără să clipească foarte mult”, spune Dan Dungaciu.

Cum trebuie privită reacția Rusiei?

Când vine vorba de Rusia și de reacțiile ei, sunt două lucruri care trebuie luate în calcul.

Pe de o parte, rușii vor să le arate europenilor „iată ce vă vor face prietenii voștri americani, cu care sunteți parteneri strategici și pe care îi susțineți!”.

Pe de altă parte, această retorică nu poate fi foarte apăsată, pentru că Rusia știe că, de fapt, singurul lucru care îi interesează pe americani nu are legătură cu Uniunea Europeană, are legătură cu China - punctează Dan Dungaciu. 

„În perspectiva acestei noi reașezări a relației dintre America și China, Rusia stă pregătită, de-asta nu poate să fie extrem de agresivă la nivelul americanilor și nici nu are naivitatea strategică să îmbrățișeze Uniunea Europeană ca să facă front comun împotriva Statelor Unite, așa cum Rusia nu va avea naivitatea strategică să îmbrățișeze China pentru a face front comun împotriva Statelor Unite. Din această perspectivă, Rusia știe foarte bine lecția din 1972, prima vizită a lui Nixon în China, când americanii au făcut reset-ul cu China împotriva URSS”, arată profesorul Dungaciu. 

Rusia și UE, boxeri de categoria mijlocie

„Astăzi s-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală: ca americanii să fie împreună cu rușii împotriva Chinei și de această negociere se pregătește Federația Rusă, nu pe chestiile mici, mărunte, legate de Uniunea Europeană. Din nefericire, Rusia se va uita un pic disprețuitor, strategic vorbind, la partenerii europeni, care, iată, au fost lăsați, într-un fel, la margine”, mai spune Dan Dungaciu.

Niciun tratat dintre cele care s-au semnat în timpul Războiului Rece și pe logica Războiului Rece nu mai are azi nicio relevanță, pentru că Războiul Rece avea doi actori importanți, erau doi „super-grei” care erau pe scenă: URSS și America. Astăzi, sunt tot doi super-grei pe scenă, dar unul dintre ei s-a schimbat: în ring sunt America și China.

Federația Rusă și Uniunea Europeană sunt boxeri de categorie mijlocie, ei nu joacă cu centura pe masă. Când America spune „Rusia”, de multe ori trebuie să citim „China” - atrage atenția Dan Dungaciu.

Viitoarele mari tratate se vor face încercând într-un fel sau altul să aduci China. Marea problemă, astăzi, aceasta este, iar covidul a revelat marea criză strategică pe care o trăim: cum te raportezi la China? Faci o mare negociere sau o mare confruntare, inclusiv militară? Ca să eviți o confruntare militară sigur că trebuie să ai o mare negociere și în această perspectivă gândesc America și Federația Rusă, a explicat Dan Dungaciu. „Nu mi-e clar Uniunea Europeană în ce perspectivă gândește”, a adăugat el.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele întunecate din munții dacilor care l-au înfiorat pe Ceaușescu: ce căutau rușii și nemții în...
Digi FM
"Mi-a fost încălcat flagrant dreptul la apărare. Nu trebuie să eliberez nicio casă". Oana Zăvoranu, reacție...
Pro FM
De Halloween nici nu a mai trebuit să se costumeze. Bianca Censori, aproape goală la o petrecere, Kanye West...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Ce este „Şah Hai Mas”, mâncarea cerută de premierul Ciolacu la întâlnirea cu romii
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Soția lui Bruce Willis reînvață să trăiască alături de actorul care se degradează pe zi ce trece: "Aveam...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani