Live

Live Text Război în Ucraina, ziua 98. Blinken, despre rachetele trimise Ucrainei: „Nu ne-am ascuns. Facem exact ceea ce am spus că vom face”

Data actualizării: Data publicării:
Tanc al armatei ucrainene pe o stradă din Severodoneţk. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete, dar cer asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Armele le vor permite ucrainenilor să lovească cu mai multă precizie ținte cheie de pe câmpul de luptă, a scris Joe Biden în New York Times. Casa Albă a clarificat că nu este, însă, vorba despre sisteme cu rază lungă de acțiune, adică de sute de kilometri, ci cu autonomie de aproximativ 80 de kilometri. În discursul său de azi noapte, președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou arme Occidentului. El mai spus că raidul asupra unei fabrici chimice din Severodonețk este dovada nebuniei comandanților forțelor ruse. Potrivit oficialilor locali, a fost bombardat un rezervor de acid azotic. Pe de altă parte armata rusă a primit un ultimatum de la Vladimir Putin. Trebuie să cucerească integral, astăzi, regiunea Lugansk, aflată în proporție de 95% sub control rusesc. Un alt termen stabilit de Putin este 1 iulie. Până atunci ar trebui să fie cucerită și regiunea Donețk.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Controlul evaluat în regiunea Lugansk la 31 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

 

Budapesta a blocat embargoul împotriva petrolului rusesc pentru a-l scoate pe patriarhul Kiril de pe lista sancțiunilor UE

ACTUALIZARE 22:43 Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, au indicat mai multe surse diplomatice.

Budapesta s-a opus în repetate rânduri includerii patriarhului Kiril pe lista de sancțiuni a UE. Sancţionarea demnitarilor religioşi ar afecta libertatea religioasă în comunităţile maghiare, care este „sacră şi inviolabilă”, a declarat premierul Viktor Orban, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Citește și: Ioan Stanomir, despre soldaţii ruşi care vorbesc cu soţiile lor ce trebuie să jefuiască din Ucraina: Este o continuitate istorică

Cântecul simbol al luptei Ucrainei a fost cântat lângă palatul lui Putin

ACTUALIZARE 21:43 Un tânăr a cântat la acordeon, chiar lângă zidurile Kremlinului, piesa devenită simbolul rezistenței ucrainene, "Cervona Kalina".

SUA trimit rachete HIMARS în Ucraina

ACTUALIZARE 21:03 Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acțiune de până la aproape 80 de kilometri. Valoarea ajutorului se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat Antony Blinken.

„Anunț astăzi un nou pachet important de asistență de securitate care să furnizeze ajuror critic armatei ucrainene. (...) Acest pachet le va pune la dispoziție noi capacități și armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniție de luptă, pentru a-și apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

Departamentul american al Apărării a publicat lista armamentelor și echipamentelor care vor ajunge în Ucraina. 

  • Sisteme de rachete HIMARS și muniție
  • 5 radare anti-artilerie
  • 2 radare anti-aeriene
  • 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de coandă a lansării
  • 6.000 de arme anti-blindaj
  • 15.000 de proiectile de artilerie de 155 mm
  • 4 elicoptere Mi-17
  • 15 vehicule tactice
  • Piese de schimb și echipamente

Blinken, despre armele trimise Ucrainei: „Facem exact ceea ce am spus că vom face”

ACTUALIZARE 19:33 Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că Ucraina a asigurat Statele Unite că nu va folosi armamentul livrat de SUA „împotriva țintelor aflate pe teritoriul Rusiei”, scrie CNN.

„Există o legătură puternică de încredere între Ucraina și Statele Unite, dar și cu aliații și partenerii noștri”, a declarat Antony Blinken la o conferință de presă comună cu seretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Administrația Biden a anunțat că va trimite sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Blinken a mai spus, referitor la interpretarea Rusiei că trimiterea de arme către Ucraina înseamnă o escaladare, că președintele Joe Biden i-a transmis clar lui Vladimir Putin care vor fi consecințele invadării Ucrainei, inclusiv că va trimite asistență de securitate Kievului.

„Nu ne-am ascuns. Am fost foarte clari încă din prima zi pe tema aceasta, iar președintele Biden i-a comunicat-o direct președintelui Putin. Așa că facem exact ceea ce am spus că vom face”, a mai arătat Blinken.

„Ceea ce facem noi - iar secretarul general (Jens Stoltenberg - n.r.) a spus foarte clar - este să ne asigurăm că ucrainenii au ceea ce le trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii, pentru a o respinge. Și de asemenea, ca rezultat al acestor acțiuni, să ne asigurăm că (ucrainenii) au cea mai bună poziție în orice formulă de negocieri”, a precizat șeful diplomației americane, adăugând că SUA vor continua să livreze ajutor militar defensiv Ucrainei.

Secretarul de stat american Antony Blinken. Foto: Profimedia

Un oficial rus anunță referendumuri în teritoriile cucerite în Ucraina

ACTUALIZARE 19:12 Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a declarat miercuri că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri încă din iulie în vederea unei anexări.

„Nu vreau să prezic (...), dar cred că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, ceea ce este logic”, a declarat miercuri Leonid Sloutski, preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a parlamentului rus, citat de agenţia Ria Novosti.

Polonia anunță că va deveni un „centru economic” pentru Ucraina

ACTUALIZARE 18:51 Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul țării Mateusz Morawiecki.

El a mai transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, scrie Reuters.

Liderii UE cer Africii să nu-l creadă pe Putin: Criza alimentară este din cauza Rusiei

ACTUALIZARE 18:35 Liderii europeni au făcut marți apel la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, scrie Politico Europe.

Africa și Orientul Mijlociu riscă să fie grav afectate de incapacitatea Ucrainei de a-și expedia recoltele masive de cereale din Marea Neagră, dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că este responsabil pentru întreruperea aprovizionării globale cu cereale și îngrășăminte.

Lavrov amenință că cererea Ucrainei de rachete poate implica o țară terță în conflict

Serghei Lavrov amenință țările care oferă armament Ucrainei. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 18:10 Ucraina depășește orice limită a decenței cerând armament Occidentului și, de asemenea, provoacă implicarea Occidentului în conflict, prin furnizarea de lansatoare multiple de rachete (MLRS), a afirmat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Acest risc (de a implica o țară terță în conflictul din Ucraina - n.r.) există, desigur. În primul rând, ceea ce cere regimul de la Kiev atât de categoric - într-o manieră de business, aș spune - de la patronii lor occidentali depășește orice limită a decenței și comunicării diplomatice. În al doilea rând, aceasta este o provocare directă, cu scopul de a atrage Occidentul în conflict”, a declarat Serghei Lavrov miercuri, în timpul unei vizite în Arabia Saudită, citat de agenția TASS.

Exporturile de gaze ale Rusiei s-au prăbușit

ACTUALIZARE 17:43 Exporturile de gaze naturale ale Rusiei au scăzut cu 27,6% în primele cinci luni ale lui 2022, față de perioada similară din 2021, ca urmare a sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei, a invaziei însăși și a refuzului unui număr mare de clienți de a se conforma obligației unilaterale a lui Putin de a plăti în ruble.

„Vânzările în străinătate au fost de 61 miliarde metri cubi, cu 27,6% mai mici (minus 23,2 miliarde metri cubi) faţă de aceeaşi perioadă din 2021”, a anunţat compania de stat rusească într-un comunicat publicat pe contul de Telegram, conform Agerpres. Potrivit Gazprom, exporturile „se realizează în conformitate cu solicitările confirmate”.

Elveția blochează un transport de armament al Danemarcei către Ucraina

Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 17:30 Guvernul elvețian s-a opus cererii Danemarcei, care vrea să trimită transportoare blindate elvețiene pentru trupe în Ucraina, spunând că are o politică de neutralitate privind furnizarea armelor în zone de conflict, transmite Reuters.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a declarat că a respins cererea Danemarcei de a furniza Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie de tip Piranha III, confirmând o informație transmisă anterior de postul național SRF.

Liderii UE au avut o „dezbatere aprinsă” dacă să-l mai sune sau nu pe Putin

ACTUALIZARE 17:06 Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu președintele Rusiei Vladimir Putin. „Deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul estoniei Kaja Kallas.

La reuniunea Consiliului European de marți, unde a fost aprobat al șaselea pachete de sancțiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc o „dezbatere aprinsă” în ceea ce privește convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le-au avut cu Putin.

„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a spus Kallas.

„Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenski, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a mai spus prim-ministra din Estonia.

Boicot anti-kebab. Un parlamentar finlandez cere măsuri împotriva Turciei, pentru că a blocat aderarea Finlandei la NATO

Chef preparing roasted sliced gyros meat in fast food restaurant. Traditional greek fast food

ACTUALIZARE 16:58 Un membru al parlamentului finlandez a cerut boicotarea kebabului, a vacanțelor în Turcia și a mașinilor fabricate în această țară, pentru că președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să refuze admiterea Suediei și Finlandei în NATO.

Într-o declarație de acum câteva zile și redistribuită pe Twitter, Mikko Karna le-a cerut finlandezilor „să boicoteze vacanțele în Turcia, restaurantele cu kebab turcesc și mașinile de fabricație turcească, până când Turcia își va da acordul pentru aderarea Finlandei la NATO”.

Diferența de opinii în privința grupurilor politice kurde, pe care Erdogan le consideră organizații teroriste, sunt la baza blocajului pentru expansiunea nordică a NATO.

Kremlinul spune că va găsi soluții pentru exportul îngrășămintelor și cerealelor rusești, în ciuda sancțiunilor

ACTUALIZARE 16:53 Moscova va găsi soluţii pentru a aproviziona pieţele cu îngrăşăminte şi cereale ruseşti, în ciuda sancţiunilor occidentale, a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunctul ministrului Afacerilor Externe rus, citat de agenţia rusă de presă RIA, transmite Reuters.

Luni, preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Rusia este dispusă să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale pe la Marea Neagră, precum şi livrările de îngrăşăminte ruseşti, dacă sunt atenuate sancţiunile.

Declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia afirmă că redirecționează deja o parte din exporturile de petrol, în urma sancțiunilor UE. Cine sunt cumpărătorii

ACTUALIZARE 16:40 Kremlinul susține că a început deja să redirecţioneze o parte din exporturile sale de petrol pentru a limita pagubele provocate de sancțiunile europene.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent - pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov.

Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.

"Atât a mai rămas din el". Povestea înfiorătoare a Olgăi, mama care a trebuit să își îngroape fiul de două ori

ACTUALIZARE 16:30 Olga Kotenko a fost nevoită să-și îngroape fiul de două ori. L-a găsit carbonizat în mașina cu care transporta alimente și medicamente pentru bătrânii dintr-o localitate învecinată. Cazul lui Volodimir este anchetat acum drept una din crimele de război de care este acuzată Rusia în Ucraina.

Olga Kotenco spune că l-a rugat pe fiul ei, Volodimir, în vârstă de 35 de ani, să rămână în casă atunci când rușii au început să bombardeze Harkov, dar el nu a vrut să asculte, scrie NBC News.

"Nu a ascultat. Uneori, venea acasă și spunea: <Mamă, nu-ți poți imagina bombardamentul pe care l-am văzut azi>", a povestit Olga, în vârstă de 68 de ani. În 15 martie, mașina în care se afla Volodimir a fost ținta unui atac. Un martor a venit la părinții lui acasă și le-a spus ce s-a întâmplat. Deși era periculos, Olga și soțul ei, Vladimir, au plecat să își caute fiul.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Ucraina pierde până la 100 de soldați în fiecare zi 

ACTUALIZARE 16:20 Într-un interviu acordat postului de televiziune american Newsmax, difuzat ieri, Zelenski a declarat că „situația este foarte dificilă”.

„Pierdem 60-100 de soldați pe zi ca morți în luptă și ceva în jur de 500 de persoane ca răniți în luptă. Așa că ne menținem perimetrele defensive”, afirmă liderul de la Kiev.

Cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei și în sudul Donețkului și Luhanskului, a adăugat Zelenski.

Peskov: SUA „toarnă gaz pe foc” prin livrarea de rachete. Kremlinul nu exclude o întâlnire Putin-Zelenski

ACTUALIZARE 15:33 Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc”, după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc”, a subliniat el.

Negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova stagnează de la sfârşitul lunii martie, când Rusia şi-a retras trupele din jurul Kievului şi a anunţat că îşi va concentra eforturile în estul Ucrainei.

Citește continuarea AICI

Cel puțin 7 morți și 16 răniți în urma atacurilor rusești în ultimele 24 de ore

ACTUALIZARE 15:05 Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte 16 au fost rănite în Ucraina în ultimele 24 de ore, în urma atacurilor rusești, au spus miercuri oficialii militari ucraineni citați de CNN.

În estul Ucrainei, unde au loc cele mai grele lupte, patru persoane au fost ucise și cel puțin 10 au fost rănite după ce trupele ruse au lansat lovituri aeriene, rachete și bombardamente de artilerie asupra mai multor orașe, inclusiv Severodonețk și Sloviansk.

În Lugansk și Donețk, trupele ruse au bombardat marți 21 de zone și au distrus 46 de „obiecte civile”, potricit oficialilor ucraineni.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia „își concentrează eforturile pe desfășurarea de operațiuni ofensive” în zona Donețk, cu sprijinul forțelor aeriene, și trage „de-a lungul liniei de contact cu mortiere, artilerie și lansatoare de rachete multiple” pentru a „a provoca pierderi” trupelor ucrainene.

Kadîrov, tolănit într-o canapea, acuză televiziunea rusă de minciună: „Verificați ce spuneți, don”

ACTUALIZARE 14:20 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat, într-un mesaj publicat pe Telegram, televiziunea rusă de minciună, în legătură cu afirmațiile că orașul Severodonețk este cucerit în proporție de 30%. Acesta susține că orașul ucrainean din regiunea Lugansk se află sub controlul forțelor ruse și cecene. 

„Chiar acum mă uit, don, la Rossiya-24. Vorbesc despre Severodoneţk. Ei spun că aproximativ 30% a fost eliberat, don, sau 20%. Partea rezidențială este complet, don, sub controlul luptătorilor noștri și cei care, don, sunt departe de Severodoneţk, don, la cel puțin 160 de kilometri, ei sunt cei care, don, fac aceste reportaje live, don. Acestea sunt minciuni! Da, în partea industrială a orașului, don, câțiva șaitani au rămas, don. Acolo a fost o explozie mare și noi, don, verificăm ce urmează, don. Așa că, verificați ce spuneți, don. Oamenilor trebuie să li se spună adevărul și să nu fie mințiți, don”, a spus liderul cecen.

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov. Foto: Captură video

Citește și Rusia a finalizat testarea rachetei hipersonice Zircon și a anunțat prima navă care va fi înarmată cu aceasta

Rușii controlează 70% din Severodonețk

ACTUALIZARE 14:10 Forțele ruse controlează acum 70% din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, a spus miercuri șeful administrației militare regionale Lugansk, citat de CNN.

Serghei Haidai a spus că „o parte din trupele ucrainene” s-au „retras în poziții mai avantajoase, pregătite dinainte”, în timp ce alte trupe „continuă luptele în interiorul orașului”.

Evacuările sunt în prezent suspendate din Severodonețk și nu poate fi adus ajutor umanitar, a mai spus el.

Orașul Lisiceansk este „complet sub control ucrainean”, dar toate „localitățile libere” din regiunea Lugansk sunt „în mod constant sub tirul” rușilor, a mai spus el.

Germania se angajează să furnizeze noi arme Ucrainei

ACTUALIZARE 12.37 Cancelarul Olaf Scholz a declarat miercuri, în faţa parlamentului german, că Germania va livra sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune – cele mai moderne din dotarea sa – care ar permite Ucrainei „să protejeze un întreg oraș important de atacurile aeriene rusești”, notează BBC.

Scholz a promis, de asemenea, să ofere Ucrainei un radar de urmărire capabil să detecteze obuzierele, mortierele și artileria cu rachete inamice – precum și lansatoarele multiple de rachete, în pas cu cele trimise de SUA.

Cancelarul a reiterat că lansatoarele de rachete nu vor putea viza teritoriul rusesc.

De la izbucnirea războiului în februarie, Germania a livrat Ucrainei peste 15 milioane de muniții, 100.000 de grenade de mână și peste 5.000 de mine antitanc.

Vladimir Putin face exerciții militare „intense” cu armele nucleare ale Moscovei

ACTUALIZARE 12.33 Forțele nucleare ale Rusiei desfășoară manevre militare „intense” în provincia Ivanovo, situată la nord-est de Moscova. În cadrul acestor exerciții sunt implicate inclusiv sisteme mobile lansatoare de rachete nucleare intercontinentale balistice, precizează agenția rusă Interfax, preluată de Reuters.

La manevre participă în jur de 1.000 de militari și 100 de vehicule, inclusiv sistemele mobile Yars/Topol-M capabile să lanseze rachete nucleare balistice intercontinentale, a informat ministerul rus al Apărării.

Racheta Topol-M a Rusiei are o rază de acțiune de 11.000 de kilometri și poate transporta o încărcătură nucleară de 800 de kilotone. Comparativ, bombele nucleare lansate la Hiroshima și Nagasaki aveau o încărcătură de 15-20 de kilotone.

Manevrele militare în care sunt implicate forțele nucleare ale Rusiei vin în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că Statele Unite sunt dispuse să livreze Ucrainei sisteme mobile lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune de tip HIMARS, capabile să lovească precis ținte aflate la 80 de kilometri distanță, care ar oferi un avantaj major Kievului pe câmpul de luptă.

Citește și: Cine mai cumpără petrol rusesc și cine a renunțat la importurile din Rusia

Reacția Rusiei, după ce Biden a anunțat că trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina

ACTUALIZARE 12.30 Decizia Statelor Unite de a trimite Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniții este „extrem de negativă” și poate crește riscul unei confruntări directe, relatează The Guardian, care citează Reuters.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că Moscova consideră „extrem de negativ” ajutorul militar american acordat Ucrainei.

Riabkov a evidențiat planurile SUA de a furniza Kievului sistemul său de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (Himars), un sistem de lansatoare multiple de rachete pe care Washingtonul a declarat că îl va furniza Ucrainei ca parte a ultimului său pachet de ajutor militar.

„Încercările de a prezenta decizia ca un element de `autocontrol` sunt inutile”, a declarat Riabkov.

„Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o pompare intenționată de arme în regimul de la Kiev este un lucru evident.”

Citește și: Ce înseamnă pentru Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, decuplarea de la sistemul SWIFT

NY Times: Rusia repetă în estul Ucrainei greşelile pe care le-a făcut în încercarea eșuată de a cuceri Kievul

ACTUALIZARE 12.25 Armata rusă repetă, în campania din estul Ucrainei, aceleași greșeli pe care le-a făcut în încercarea de a cuceri Kievul și care au făcut-o să se retragă, spun înalţi oficiali americani citați de New York Times.

Deși trupele ruseşti cuceresc teritorii în estul Ucrainei, un oficial al Pentagonului spune că ritmul lor „lent” le epuizează şi că forţa de luptă a armatei a scăzut cu aproximativ 20%.

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit în aprilie un nou comandant al trupelor sale, pe generalul Aleksander Dvornikov, în aprilie, mișscare considerată o recunoaştere a faptului că planul iniţial de război rusesc a eşuat. Inițial, Dvornikov a încercat să facă unităţile aeriene şi terestre să-şi coordoneze atacurile, au declarat oficialii americani. Dar generalul nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii oficiali americani să speculeze cu privire la cine se află de fapt la conducerea campaniei.

Piloţii ruşi au același comportament temător ca la începutul războiului: trec peste graniţă pentru a lansa atacuri şi se întorc rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spaţiul aerian ucrainean pentru a limita răspunsul forţelor ucrainiene. Rezultatul este că Rusia încă nu a obținut niciun fel de superioritate aeriană, spun oficialii citați de publicația americană.

Citește continuarea AICI

Zelenski spune că nu va folosi armele primite de la americani pe teritoriul Rusiei

ACTUALIZARE 12.20 Ucraina nu va folosi sisteme avansate de rachete pe care se așteaptă să le primească de la americani pentru a ataca pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Moscow Times.

„Uite, nu intenționăm să atacăm Rusia, nu ne interesează Federația Rusă, nu luptăm pe teritoriul lor”, a spus Zelenski într-un interviu pentru postul conservator american Newsmax.

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina pentru a lovi „ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”. Un oficial american a spus că este vorba despre sistemul de rachete (HIMARS), spunând că raza sa de 80 de kilometri le va împiedica să fie folosite pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Elveția opune veto la cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate  

ACTUALIZARE 10.23 Guvernul elveţian a opus veto la cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveţia, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat miercuri canalul elveţian de televiziune SRF, citat de Reuters.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a respins cererea Danemarcei de a oferi aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III Ucrainei, a anunţat SRF, citând confirmarea din partea agenţiei.

Elveţia neutră cere ţărilor străine care cumpără arme elveţiene să solicite permisiunea de a le reexporta, transmite Agerpres.

În aprilie, ţara a respins reexportul de muniţie fabricată în Elveţia şi utilizată de tancurile antiaeriene pe care Germania le trimite în Ucraina. Ea a respins de asemenea cererea de arme a Poloniei pentru a ajuta Ucraina vecină.

Elveţia s-a despărţit de practica trecută şi a adoptat sancţiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei. 

Dar neutralitatea elveţiană se confruntă cu cel mai mare test din ultimele decenii, în timp ce o dezbatere internă are loc asupra modului de interpretare a politicii ce a menţinut Elveţia în afara ambelor războaie mondiale din secolul XX.

Olena Zelenski, dezvăluiri emoționante despre cei doi copii ai ei

ACTUALIZARE 10.18 Copiii din Ucraina nu sărbătoresc ziua de 1 iunie. Războiul le-a răpit această bucurie. Într-un interviu acordat jurnaliștilor din Kiev, Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean, spune că invazia și armele sunt singurele subiecte despre care vorbesc propriii ei copii. 

"Încerc doar să trec peste toată această perioadă... peste despărțire. Familia noastră este separată. Îl văd pe Volodimir periodic aici, la birou. Sunt momente în care, dacă nu este la vreo întâlnire, pot intra să-l văd, să-l salut.

În ceea ce-i privește pe copii, ei înțeleg cumva că această perioadă se va încheia la un moment dat, dar întrebarea constantă în familia noastră este când se va întâmpla acest lucru. Am încercat mereu să vorbesc sincer cu ei, așa că voi continua să o fac. Cu fiica mea este mai ușor, este deja adult. Citește totul, vede totul și știe ce victorii trebuie să obținem pentru a pune capăt războiului.

Cu fiul meu este ceva mai diferit, este un politolog care crește, știe totul, ne dă sfaturi militare, ce arme ar trebui să cumpere țara... Tatălui lui îi spune ce tancuri, avioane, elicoptere trebuie să cumpărăm, ce ne lipsește. Ce țări nu ne ajută cum trebuie, ce țări ne ajută aşa cum ne-am dori. Este un expert militar, poți vorbi cu el despre asta luni întregi", a declarat Olena Zelenski. 

Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean, spune că invazia și armele sunt singurele subiecte despre care vorbesc propriii ei copii. FOTO: Profimedia Images

Analiză Reuters. Embargoul petrolier al UE va afecta Rusia mai mult decât Europa. Moscova pierde 4 miliarde de dolari pe lună

ACTUALIZARE 10.10 Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești. Înlocuirea țițeiului Ural cu cu țițeiul Brent, mai scump, va umfla și mai mult factura la energie a blocului comunitar. Totuși, embargoul va afecta mai mult Rusia și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, arată o analiză Reuters.

Implementarea neuniformă a celui mai puternic instrument de sancțiuni aflat la dispoziția Europei ar putea arăta o lipsă de unitate. De asemenea, va avea ca rezultat o factură la energie mai mare pentru consumatorii care deja se confruntă cu prețuri mai mari. UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol Ural din Rusia pe zi, potrivit datelor Rystad Energy. Înlocuirea a 75% din această cantitate cu petrol Brent, care are un preț mai mare, ar implica un cost suplimentar de cel puțin 2 miliarde de dolari pe lună.

Citește continuarea AICI

Serviciile secrete britanice: Operațiunile Rusiei sunt foarte bine concentrate

ACTUALIZARE 10.05 „Operațiunile terestre ruse rămân strâns concentrate, cu greutatea puterii de foc concentrată într-un mic sector din Lugansk”, potrivit raportului publicat de ministerul britanic al Apărării, citat de BBC.

Potrivit raportului, este posibil ca Rusia să controleze acum mai mult de jumătate din Severodonețk, pe măsură ce luptele devin mai intense.

„Dincolo de Donbas, Rusia continuă să desfășoare atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii din toată Ucraina”, mai precizează raportul.

Canada sancţionează 21 de apropiaţi ai lui Putin. Pe listă e și Alina Kabaeva, presupusa lui iubită

ACTUALIZARE 09.45 Canada sancţionează 21 de apropiaţi ai lui Vladimir Putin, printre care și Alina Kabaeva, presupusa lui iubită. Totodată, noul val de sancțiuni mai vizează patru instituţii financiare şi bănci din Rusia.

"Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de externe Mélanie Joly, citată de Agerpres.

Printre persoanele vizate de aceste noi sancţiuni se numără Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care, potrivit presei şi opoziţiei din Rusia, are o relaţie cu preşedintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în 2008.

Potrivit unui articol recent apărut în Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidenţial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii lui Vladimir Putin.

Trupele ruse s-au „consolidat în centrul orașului” Severodonețk

ACTUALIZARE 09.30 Trupele ruse „iau cu asalt” orașul Severodonețk, situat în estul țării, și s-au „consolidat în centrul orașului”, a declarat miercuri Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, potrivit CNN.

Rusia a efectuat marți asalturi în „cartierele nordice, sudice și estice ale orașului Severodonețk”, a precizat Haidai.

Rușii controlează acum „cea mai mare parte” a orașului, a spus el.

„Rușii iau cu asalt, se consolidează în centrul Severodonețkului, continuând să distrugă infrastructura și instalațiile industriale” și distrugând, de asemenea, casele rezidențiale din oraș și din împrejurimi, a precizat Haidai.

Haidai a mai spus că un atac aerian rusesc a lovit marți, la ora locală 18:55, un rezervor de acid azotic de la o uzină chimică din Severodonetsk. Miliția autoproclamatei Republici Populare Lugansk a acuzat forțele ucrainene pentru explozie.

Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. „Nu ar trebui să existe legături economice între lumea liberă şi statul terorist”

ACTUALIZARE 8.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, dar a cerut ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure din cauza invaziei din Ucraina.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat marţi seară, relatează DPA, citată de Agerpres.

„La final, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist”, a subliniat el. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”, a adăugat Zelenski.

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE pentru că a fost pus pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 8.40 Miliardarul rus Roman Abramovici a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene pentru sancțiunile impuse împotriva sa, în cadrul măsurilor care vizează Rusia și aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin, relatează Euronews.

În luna martie, UE l-a inclus pe Abramovici, alături de alți oligarhi ruși, pe lista persoanelor cărora li s-au înghețat activele și li s-au interzis călătoriile din cauza rolului lor în invazia rusă în Ucraina. La acea vreme, blocul comunitar l-a acuzat pe fostul proprietar al clubului londonez de fotbal Chelsea că a avut „acces privilegiat la președintele rus și că a menținut relații foarte bune cu acesta”, lucru pe care Abramovici l-a negat vehement.

Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea după ce a fost sancționat de guvernul britanic, fiind acuzat de faptul că a permis „invazia brutală și barbară” a lui Putin în Ucraina.

Proces civil uriaș împotriva Rusiei. Sute de avocați dau în judecată regimul Putin, mercenarii și oligarhii care susțin războiul

ACTUALIZARE 8.30 Un consorțiu de avocați ucraineni și internaționali se pregătește să lanseze o acțiune civilă în masă împotriva statului rus, precum și a contractorilor militari privați, dar și împotriva oamenilor de afaceri care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina, în încercarea de a obține despăgubiri financiare pentru milioanele de victime ucrainene cauzate de invazia rusă începută de armata lui Vladimir Putin pe 24 februarie, transmite în exclusivitate The Guardian.

Echipa, formată din sute de avocați și mai multe firme de avocatură importante, intenționează să introducă „acțiuni multiple în diferite jurisdicții împotriva unor ținte diferite”, inclusiv Regatul Unit și SUA, a declarat Jason McCue, un avocat din Londra care coordonează inițiativa, într-un interviu direct de la Kiev.

Planul constă în folosirea hotărârilor judecătorești din Marea Britanie și SUA pentru a sechestra bunurile rusești de pe tot globul.

Țintele ar putea include statul rus și contractori militari privați, cum ar fi Grupul Wagner, despre care se crede că a fost activ în Ucraina. Dar McCue a spus că printre țintele împotriva cărora se vor intenta procese vor include, de asemenea, oameni de afaceri care au legături cu acești mercenari și care susțin efortul de război rusesc. Avocatul britanic crede că se va putea astfel urmări bunurile care au fost deja afectate de sancțiuni, precum și pe cele care încă nu au intrat în aria sancțiunilor occidentale până acum.

Acțiunea colectivă va fi un caz privat, independent de statul ucrainean. Dar, potrivit lui McCue, va fi nevoie de acces la dovezile și informațiile Ucrainei.

Citește continuarea AICI

Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea. Drona este construită de ginerele lui Erdogan

ACTUALIZARE 8.20 Distrugerea sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, potrivit proiectantului dronei, informează Reuters.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce era menită să facă – să distrugă unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie și vehicule blindate”, a spus Selcuk B. pentru Reuters de la o expoziție din Baku, stând lângă Akinci, noua dronă construită de firma sa. „Întreaga lume este un client”.

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la o înălțime de aproape 8.000 de metri, înainte de a ataca artileria și tancurile cu bombe ghidate cu laser, care pot străpunge blindajul vehiculelor rusești, a ajutat la anularea superiorității militare a Rusiei în lupta contra Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova a menționat drona de cel puțin 45 de ori în public de când a izbucnit războiul. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

„Ăsta e boilerul meu”. O refugiată din Ucraina și-a văzut obiectele din casă furate cu tancul de invadatorii ruși (BBC)

ACTUALIZARE 8.10 O refugiată ucraineancă, aflată acum în Marea Britanie, a spus că și-a recunoscut obiectele din casa ei din Ucraina, într-o poză publicată după ce rușii au făcut noi cuceriri în estul țării, care par să fi fost furate de soldații invadatori și transportate pe un tanc, scrie BBC.

Alina Koreniuk a spus că o cutie care apare în poză conține un boiler nou pe care ucraineanca l-a cumpărat cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului, dar pe care nu a mai apucat să îl monteze.

Koreniuk și copiii ei au părăsit Ucraina pe 8 aprilie și au fost primiți de o familie din Marea Britanie care locuiește în Nottinghamshire. Poza a fost făcută în a doua parte a lunii mai și arată un tanc rusesc care traversează o zonă rezidențială recent bombardată din Popasna, oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși pe 8 aprilie.

Mulți ucraineni care locuiau în zone ocupate de ruși s-au plâns că le-au fost furate obiectele din casă. Când s-au retras de la Cernobîl, soldații ruși ar fi luat cu ei diverse obiecte mai mult sau mai puțin valoroase, cum ar fi computere, ceainice sau aparate de cafea, mai târziu ucrainenii acuzându-i că ar fi luat chiar și material radioactiv

Koreniuk a spus că poza a fost făcută pe o stradă aflată la doar cinci minute de locuința ei.

Citește continuarea AICI

Doi ofițeri ruși, interceptați când îi critică pe Putin și Șoigu: „Un profan incompetent... un măscărici”

ACTUALIZARE 8.00 Serviciile secrete ucrainene au interceptat doi înalți ofițeri ai armatei ruse în timp ce îi criticau, într-un dialog plin de înjurături, pe Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, dar și strategia lor în Ucraina, scrie Daily Mail, care preia interceptarea publicată de Radio Svoboda. Putin este învinuit că nu a atacat parlamentul ucrainean și alte puncte-cheie ale puterii de la Kiev, în timp ce Șoigu este criticat pentru incompetență militară.

Cei doi ofițeri sunt coloneii Maxim Vlasov, 42 de ani, și Vitali Kovtun, 47 de ani, potrivit sursei citate.

Kovtun exprimă furia mai multor ofițeri de rang înalt din Rusia, nemulțumiți că Putin nu a ordonat un atac cu rachete asupra unor ținte care reprezintă puterea de la Kiev, inclusiv clădirea parlamentului, Rada Supremă.

„Trebuia să trimită naibii o rachetă la Kiev, care să lovească Rada Supremă”, a spus col. Kotvun în convorbirea interceptată. „De ce n-a lansat? De ce? Nu înțeleg, nenorocitul de Putin!”

„Lovește Kievul, lovește centrul orașului, Rada Supremă și clădirea guvernului. Probabil că nu mai e nimeni important acolo, dar clădirile vor fi distruse și va vedea toată lumea”, a continuat el.

Citește continuarea AICI

Fără curent, fără apă, fără comunicații în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 7.40 Soldații lui Vladimir Putin sunt aproape de a-i învinge pe ucraineni în Severodonețk. O parte dintre ei s-au retras deja spre Lîsîceansk pentru a nu cădea în mâinile invadatorilor. Militarii Kievului spun că ar putea rezista asaltului masiv al rușilor dacă primesc armament și echipamente.

Shkirkov Eugene, comandant ucrainean: "Dacă există suficient ajutor, dacă toate resursele sunt alocate corect, putem (n.r: să câștigăm). Știm să luptăm și o facem cu succes. Rusia își folosește deja toate armele și toate resursele. Trag cu tot ce au".

Între timp, ucrainenii continuă să plece cu miile din orașele amenințate de armata Kremlinului. Condițiile în multe orașe din estul țării sunt inumane, după ce au fost aproape transformate în ruine de ruși.

"Nu există curent, nu există semnal de mobil, nu există apă. Este greu. Nu îmi pot contacta copiii. Nu mai există locuri de muncă, nu mai avem bani.
Ei (n.r: rușii) obligă oamenii să semneze acorduri de cooperare. Am reușit să scap de iad, ca să zic așa. E foarte greu din punct de vedere emoțional", spune un ucrainean.

Alții, în schimb, refuză să-și părăsească locuințele: E înfricoșător. "E orașul meu, sunt zidurile mele...Cât timp apartamentul e intact, noi rămânem aici.
Credem în noi înșine, credem în Kramatorsk, credem în armata noastră curajoasă".

Oficiali: Toate comunicațiile au fost întrerupte în regiunea Herson

ACTUALIZARE 7.30 Oficialii ucraineni au informat că toate comunicațiile au fost întrerupte în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat, serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată "de către regimul de ocupaţie" şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

"Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă", a informat agenţia de stat ucraineană.

Zelenski: Armele moderne ne pot grăbi victoria

ACTUALIZARE 7.20 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Situația în direcția Donbas este foarte grea. Severodonețk, Lîsîceansk, Kurahove sunt acum în epicentrul confruntării.

Având în vedere producția chimică pe scară largă din Severodonețk, loviturile armatei ruse acolo, inclusiv bombardamentele aeriene, sunt o nebunie.

Nu mai este surprinzător că pentru militarii ruși, pentru comandanții ruși, pentru soldații ruși, orice nebunie este absolut acceptabilă.
Am înregistrat un succes clar în direcția Herson și în regiunea Harkov.

Toată lumea, la toate nivelurile, trebuie să facă acum lobby pentru furnizarea de arme grele moderne și de artilerie modernă statului nostru. Toate aceste sisteme pot accelera victoria Ucrainei".

SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete

ACTUALIZARE 7.00. Statele Unite vor furniza ucrainenilor "sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicată marţi.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri.

Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie "în cea mai puternică poziţie posibilă" în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze: "Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale".  

Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:

  • Germania va livra Greciei vehicule de luptă pentru infanterie, astfel încât Grecia să poată transfera ucrainei armament din perioada sovietică, a anunțat marți cancelarul german Olaf Scholz.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se voteze o rezoluţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ridicarea blocadei ruse asupra portului Odesa, ceea ce ar permite exportarea cerealelor ucrainene care sunt blocate acolo.
  • Un combinat chimic din Severodonețk a fost bombardat, anunță mai mulți oficiali ucraineni. Potrivit Kyiv Independent, patru persoane și-au pierdut viața în urma atacului aerian.
  • Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că ar vrea să-l vadă pe Vladimir Putin „înlăturat cu totul” de la Kremlin. „Putin reprezintă o putere brutală”, a mai spus șeful Executivului de la Varșovia, în timpul summitului UE de la Bruxelles.
  • Ucraina a identificat peste 600 de suspecți de crime de război și a început urmărirea penală împorriva a 80 dintre ei, a declarat marți procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.
  • Un deputat din Rusia, membru al partidului Rusia Unită, a sugerat că rușii ar trebui să răpească un ministru al apărării din NATO, care să fie adus la Moscova, potrivit Sky News și The Guardian.
  • Preşedintele Vladimir Putin a dat termen armatei ruse să atingă graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas din estul Ucrainei, informează agenţia ucraineană de presă Unian, care citează serviciile de informaţii ale Kievului.
  • Un grup mic de luptători ceceni, aliați ai forțelor ruse, s-au filmat într-o zonă din centrul orașului Severodonețk, asediat de armata lui Putin. Cucerirea localității din regiunea Lugansk din estul Ucrainei a devenit principalul obiectiv al rușilor din ultima săptămână.
  • Forțele navale ruse vor garanta trecerea navelor încărcate cu cereale prin Marea Mediterană, atât timp cât Ucraina va îndepărta minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

 

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri