Biden, editorial în NYT: SUA vor da Ucrainei sisteme mai avansate de rachete, dar cer Kievului să nu le folosească pe teritoriul Rusiei
Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris președintele SUA, Joe Biden, într-un articol de opinie publicat marți în cotidianul american New York Times. De asemenea, liderul de la Casa Albă a ținut să precizeze că dacă Rusia nu plătește un preț mare pentru acțiunile sale, va trimite un mesaj și altor potențiali agresori că și ei pot ocupa teritorii și pot subjuga alte țări. Vorbind despre Vladimir Putin, Biden a spus că acesta s-a înșelat și nu se aștepta la unitatea sau la puterea răspunsului occidental.
Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat, într-o discuţie cu presa de la Washington, că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.
Oficialul a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri.
Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri, notează CNN.
Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziţie posibilă” în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze că SUA nu încurajează Ucraina şi nu oferă Ucrainei „mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”.
De altfel, tonul moderat este deja consacrat de liderul de la Casa Albă. Joe Biden a fost în mod constant preocupat de la începutul conflictului, după 24 februarie, să nu furnizeze arme care să pună Statele Unite într-o situaţie de cobeligeranţă alături de Ucraina.
Preşedintele SUA mai asigură, într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu o ofensivă rusă extrem de intensă în estul ţării, că „nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale”.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Forţele ruse au obiectivul declarat de a controla întregul mare bazin minier al Donbasului asupra căruia forţele separatiste pro-ruse susţinute de Moscova au preluat controlul parţial în 2014. Marţi, militarii ruşi au cucerit o mare parte a oraşului strategic Severodoneţk din Lugansk, transmite Agerpres.
Ucrainenii au solicitat de ceva timp lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile forţelor ruse şi, în acelaşi timp, să îşi plasează bateriile mai departe de front.
Citește și: Joe Biden: SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia. Reacția Moscovei
Congresul american a deblocat recent un nou ajutor, în valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa furnizarea de armament Ucrainei.
Președintele Biden a mai spus că „războiul se va încheia definitiv doar pe calea diplomației”, sugerând și că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”. „Nu vom încerca să provocăm înlăturarea lui Putin de la putere. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, nici prin trimiterea de trupe americane în Ucraina, nici prin atacarea forțelor ruse”, a ținut să precizeze președintele american.
Mai jos redăm textul integral al președintelui SUA:
Invazia despre care Vladimir Putin credea că va dura câteva zile este acum în a patra lună. Poporul ucrainean a surprins Rusia și a inspirat lumea cu sacrificiul său, dar și cu succesul de pe câmpul de luptă. Lumea liberă și multe alte națiuni, conduse de Statele Unite, s-au adunat de partea Ucrainei cu un sprijin militar, umanitar și financiar fără precedent.
Pe măsură ce războiul continuă, vreau să fiu clar cu privire la obiectivele Statelor Unite în aceste eforturi.
Scopul Americii este simplu: vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, cu mijloacele de a descuraja și de a se apăra împotriva unor viitoare agresiuni.
După cum a spus președintele Vladimir Zelenski, în cele din urmă acest război “se va încheia definitiv doar prin diplomație”. Fiecare negociere reflectă faptele de pe teren. Am acționat rapid pentru a trimite Ucrainei o cantitate semnificativă de arme și muniții, astfel încât să poată lupta pe câmpul de luptă și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor.
De aceea am decis că le vom oferi ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, care să le permită să lovească mai precis ținte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Vom continua să cooperăm cu aliații și partenerii noștri cu privire la sancțiunile impuse Rusiei, cele mai dure impuse vreodată unei economii majore. Vom continua să furnizăm Ucrainei armament avansat, inclusiv rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger, sisteme puternice de artilerie și rachete de precizie, radare, vehicule aeriene fără pilot, elicoptere Mi-17 și muniție. Vom trimite, de asemenea, alte miliarde în asistență financiară, așa cum a fost autorizat de Congres. Vom lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a aborda criza alimentară globală, pe care agresiunea Rusiei o înrăutățește. Și îi vom ajuta pe aliații noștri europeni și pe alții să-și reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia și să grăbim tranziția către un viitor cu energie curată.
Vom continua, de asemenea, să consolidăm flancul estic al NATO cu forțe și capabilități ale Statelor Unite și ale altor aliați. Și recent, am salutat cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, o mișcare care va consolida securitatea generală a SUA și securitatea transatlantică prin adăugarea a două democrații care sunt deopotrivă și parteneri militari de înaltă capacitate.
Nu căutăm un război între NATO și Rusia. Oricât de mult nu sunt eu de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui de la Moscova. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, nici prin trimiterea de trupe americane la luptă în Ucraina, nici prin atacarea forțelor ruse. Nu încurajăm și nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a afecta Rusia.
Principiul meu de-a lungul acestei crize a fost „Nimic despre Ucraina fără Ucraina”. Nu voi face presiuni asupra guvernului ucrainean – în privat sau în public – să facă nicio concesiune teritorială. Ar fi greșit și contrar principiilor bine stabilite să procedăm astfel.
Discuțiile Ucrainei cu Rusia nu sunt blocate pentru că Ucraina a întors spatele diplomației. Sunt blocate pentru că Rusia continuă să ducă un război pentru a prelua controlul asupra cât mai mult din teritoriul Ucrainei. Statele Unite vor continua să lucreze pentru întărirea Ucrainei și pentru a-și sprijini eforturile de a ajunge la un capăt negociat al conflictului.
Agresiunea neprovocată, bombardarea maternităților și a centrelor de cultură și strămutarea forțată a milioane de oameni fac din războiul din Ucraina o problemă morală profundă. M-am întâlnit cu refugiați ucraineni în Polonia – femei și copii care nu știau ce se va alege de viața lor și dacă cei dragi care au rămas în Ucraina vor fi bine. Nicio persoană cu conștiință nu ar putea rămâne impasibilă la astfel de orori.
Să rămâi alături de Ucraina atunci când are nevoie nu este doar lucrul potrivit de făcut. Este în interesul nostru național, este vital să asigurăm o Europă pașnică și stabilă. Dacă Rusia nu plătește un preț mare pentru acțiunile sale, va trimite un mesaj și altor potențiali agresori că și ei pot ocupa teritorii și pot subjuga alte țări. Va pune în pericol supraviețuirea altor democrații pașnice. Ar putea marca sfârșitul ordinii internaționale bazate pe reguli și ar putea deschide ușa agresiunii în altă parte, cu consecințe catastrofale în întreaga lume.
Știu că mulți oameni din întreaga lume sunt îngrijorați de utilizarea armelor nucleare. În prezent, nu vedem niciun indiciu că Rusia ar avea intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina, deși ocazional Rusia utilizează o retorică nucleară care este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă.
Permiteți-mi să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict la orice scară ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar avea consecințe grave.
Americanii vor susține poporul ucrainean pentru că înțelegem că libertatea nu este gratuită. Asta am făcut întotdeauna ori de câte ori dușmanii libertății au agresat și au încercat să asuprească oameni nevinovați și asta facem acum. Vladimir Putin nu se aștepta la acest grad de unitate sau la puterea răspunsului nostru. S-a înșelat. Dacă se așteaptă ca în lunile următoare să ne spălăm pe mâini sau să ne fracturăm unitatea, se înșală la fel de mult.”
Editor : Marco Badea
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- ucraina
- joe biden
- new york times
- razboi rusia-ucraina
- sistem de rachete
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News