Live

SUA și UE au anunțat pactul de reducere a emisiilor de metan. Acesta ar putea să devină cel mai important rezultat concret al COP26

Data actualizării: Data publicării:
Angajamentul urmărește să reducă emisiile globale de metan cu aproape 30% până la sfârșitul acestui deceniu. Sursă foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden s-a angajat marți, în cadrul dezbaterilor de la COP26, să reducă emisiile globale de metan cu 30% până în 2030 și a anunțat noi reglementări puternice din partea Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA). De asemenea, liderul de la Casa Albă a lansat în același timp un angajament global privind emisiile de metan, în parteneriat cu Uniunea Europeană, care a fost semnat de aproximativ 100 de țări. Acordul vizează aceleași angajamente precum cele asumate de SUA și se raportează la nivelurile globale din 2020, vizând reducerea uneia dintre cauzele principale ale schimbărilor climatice, notează CNN

În centrul strategiei președintelui Biden privind metanul se află o regulă a EPA, care obliga companiile de exploatare a petrolului și gazelor să detecteze, să monitorizeze și să repare cu mai multă precizie scurgerile de metan de la puțuri, conducte și alte echipamente noi și existente. 

EPA estimează că aceste norme ar reduce cu 41 de milioane de tone emisiile de metan din 2023 până în 2035. Această cantitate reprezintă un volum de emisii de gaze cu efect de seră mai mare decât tot dioxidul de carbon emis de toate autoturismele și avioanele comerciale din SUA în 2019.

SUA și UE vor să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030

Alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele american Joe Biden a lansat oficial și un angajament global privind metanul, care a fost negociat timp de mai multe luni. 

Angajamentul urmărește să reducă emisiile globale de metan cu aproape 30% până la sfârșitul acestui deceniu. Din septembrie și până în prezent, aproximativ 100 de națiuni s-au alăturat acestui angajament, unele, inclusiv Brazilia și Kuweit, cu doar o zi înainte ca angajamentul să fie lansat oficial la COP26. 

Brazilia, unul dintre cei mai mari cinci emiţători de metan din lume, a aderat marți la acest pact. Global Methane Pledge include de acum jumătate dintre cei mai mari 30 de emiţători de metan, care formează împreună două treimi din economia globală. 

China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, nu a aderat încă la acest acord. I-au urmat exemplul Rusia şi India, care fac parte şi ele dintre primii cinci emiţători de metan. Aceste ţări au fost incluse pe lista statelor identificate drept ţinte care trebuie convinse să se alăture noii iniţiative, potrivit unui articol publicat de Reuters, în contextul în care primele două  au atras atenția prin absenteism, mulțumindu-se să transmită un mesaj scris sau video, în vreme ce cea de-a treia a stârnit îngrijorări după ce a anunțat că dorește să atingă neutralitatea climatică până în 2070, o dată mult mai târzie decât cea stabilită de alţi mari poluatori.

„Acest acord nu este doar ceva ce trebuie să facem pentru a proteja mediul și viitorul nostru. Este o oportunitate enormă pentru toate națiunile noastre de a crea locuri de muncă și de a face din îndeplinirea obiectivelor climatice o parte esențială a redresării noastre economice globale”, a spus președintele Biden. 

La rândul său, președinta Ursula Von der Leyen a spus că UE își va anunța propriile reglementări privind emisiile de metan în cursul lunii decembrie, inclusiv norme de limitare a ventilării și a arderii, precum și de urmărire și remediere a scurgerilor.

„Nu putem aștepta până în 2050, trebuie să reducem rapid emisiile”, a spus șefa Comisiei Europene. „Reducerea emisiilor de metan este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le putem face pentru a reduce încălzirea globală pe termen scurt și pentru a o menține sub nivelul de 1,5 grade Celsius”, a mai subliniat Ursula von der Leyen. 

Grafic care arată că concentrația de emisii de metan din atmosfera este în creștere. După o încetinire la începutul anilor 2000, concentrațiile de metan din atmosferă au crescut rapid în ultimul deceniu, ratele medii de creștere din ultimii cinci ani fiind asemănătoare cu cele observate în anii ‘80. Captură foto: CNN.com

Emisiile de metan poate fi descompuse mai rapid decât emisiile de CO2

Metanul este principalul gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. El are un potenţial de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon de înmagazinare a căldurii, dar se descompune mai repede în atmosferă, ceea ce înseamnă că scăderea emisiilor de metan ar putea avea un impact rapid asupra reducerii încălzirii globale.

Experții climatici susțin că reducerea scurgerilor de metan este printre cele mai simple modalități de a încetini încălzirea globală. Este componenta principală a gazelor naturale, care alimentează aproape 40% din sectorul electric al SUA. Poate pătrunde în atmosferă prin scurgeri de la puțurile de petrol și gaze naturale, conducte de gaze naturale și echipamentele de procesare. Printre alte surse se mai numără agricultura, vechile mine de cărbune, dar gropile de gunoi.

Pactul pentru metan ar putea să devină cel mai important rezultat concret al COP26

Deşi nu face parte din negocierile oficiale coordonate de ONU, pactul pentru metan ar putea să devină cel mai important rezultat concret al COP26, ţinând cont de impactul său potenţial asupra limitării efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice, transmite Agerpres. 

Un raport ONU publicat în luna mai afirma că reducerea emisiilor de metan în deceniul actual ar putea evita o creştere cu aproape 0,3 grade Celsius a temperaturii medii globale până în 2040. În schimb, dacă emisiile de metan nu vor fi reduse, atunci se va rata atingerea obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris privind limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială şi nu vor putea fi evitate cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Reducerea cu 30% a emisiilor de metan va putea fi atinsă prin acţiuni comune ale semnatarilor şi vizează toate sectoarele de activitate. Dacă îşi va atinge obiectivul, pactul va avea probabil cel mai mare impact asupra sectorului energiei, în contextul în care specialiştii afirmă că repararea infrastructurii neetanşe de petrol şi gaze reprezintă cea mai rapidă şi cea mai ieftină metodă de reducere a emisiilor de metan.

UE ar trebui să-şi reducă în total emisiile cu 40% până în 2030. Foto: Getty Images

Biden, mai ambițios decât Obama în ceea ce privește combaterea emisiilor de metan

SUA sunt cel mai mare producător din lume de petrol şi gaze naturale, iar Uniunea Europeană este cel mai mare importator de gaze naturale. Statele Unite vor publica un nou ghid de reglementări privind petrolul şi gazul metan în această săptămână. 

Noua normă EPA la care a făcut Joe Biden referire în discursul său este mult mai ambițioasă decât cea a fostului președinte Barack Obama, care acoperea doar echipamentele noi și recent modificate. De asemenea, noua normă privind emisiile de metan ar reglementa gazul natural care vine ca un produs secundar al producției de petrol, care este adesea ventilat sau ars, și ar acoperi scurgerile de la stațiile de compresoare alimentate cu gaz, care pot fi o sursă de scurgeri mari de metan.

Totodată, SUA anunțat că Departamentul de Stat al agriculturii se va concentra asupra modalităților de a capta metanul din agricultură, lucrând cu fermierii pentru a identifica modalitățile de reducere a metanului de-a lungul lanțului alimentar. Deși 30% din emisiile de metan ale națiunii provin din industria petrolului și gazelor, metanul din gropile de gunoi și din agricultură este, de asemenea, important de abordat, au subliniat Casa Albă.

În prezent, Administrația Biden caută modalități de a atinge obiectivul președintelui de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din SUA cu aproximativ 50% până în 2030. De asemenea, administrația SUA pune accent pe reducerea emisiilor de metan atât în ​​țară, cât și în străinătate, în speranța că eforturile vor contribui la limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, prag despre care oamenii de știință spun că dacă ar fi depășit poate să determine cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Grafic cu principalele surse ale emisiilor de metan. Combustibilii fosili, agricultura și mineritul cărbunelui generează emisii de metan în întreaga lume, deși producția acestui gaz cu efect de seră variază de la o regiune la alta. Captură foto: CNN.com

Grupurile de mediu susțin, de asemenea, că limitarea scurgerilor este bună pentru profiturile producătorilor de petrol și gaze, deoarece atât de mult produs potențial scapă în atmosferă. „La sfârşitul zilei, ceea ce se scurge este un produs care putea fi vândut”, a declarat Julie McNamara, director adjunct pentru politicii climatice şi energetice în cadrul Uniunii Oamenilor de ştiinţă din SUA.

Efectele benefice ale reducerii emisiilor de metan

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, care, potrivit ultimului raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, este responsabil pentru aproximativ jumătate din creșterea netă de 1,0 grade Celsius a temperaturii medii globale, înregistrată după încheierea erei preindustriale. 

Reducerea rapidă a emisiilor de metan este complementară acțiunilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de alte gaze cu efect de seră, și este considerată ca fiind cea mai eficace strategie de reducere a încălzirii globale pe termen scurt și de menținere a obiectivului de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius, având, de asemenea, beneficii suplimentare importante, inclusiv îmbunătățirea sănătății publice și a productivității agricole. 

Conform Evaluării globale privind metanul, realizată de Coaliția pentru climă și aer nepoluat (CCAC) și de Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), atingerea obiectivului pentru 2030 poate preveni peste 200.000 de decese premature, sute de mii de vizite la serviciile medicale de urgență pentru probleme legate de astm și peste 20 de milioane de tone de culturi pierdute pe an până în 2030, prin reducerea poluării cu ozon troposferic cauzate în parte de metan.

Gropile de gunoi sunt surse importante de emisii de gaz metan. Sursă foto: Getty Images

Întreaga infrastructură de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan

În iunie, o echipă a organizației Clean Air Task Force (CATF) a publicat un amplu material care evidenția scurgeri importante de metan în atmosferă la 123 de unităţi de petrol şi gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia și Polonia Scurgeri de metan.

În prezent, Uniunea Europeană nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că companiile care gestionează depozitele investigate de CATF nu încalcă legile din cauza scurgerilor de emisii sau a aerisirii acestora.

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile mai mici sau să le remedieze. Dar acest lucru urmează să se schimbe în următorul an. 

La nivel global, concentrația de metan din atmosferă este în creștere. ONU a declarat în aprilie că, fără reduceri profunde ale emisiilor de metan în acest deceniu, obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 de grade Celsius va fi scăpat de sub control.

Odată ce metanul este în atmosferă, este aproape imposibil să-l redirecționezi către la o sursă specifică, ceea ce înseamnă că o monitorizare mai bună la punctul de emisie este esențială.

O creștere a rețelei de sateliți care caută metan în atmosferă ar duce, de asemenea, la identificarea mult mai ușoară a mii de tone de metan pe an, însă multe scurgeri mici s-ar produce în continuare fără a fi observate.

Citește și: Ce prevede angajamentul celor 105 țări pentru oprirea defrișărilor până în 2030. Tanczos Barna: În România nu există defrișări

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump insistă cu ideea „excelentă” de a face Canada al 51-lea stat al SUA, după anunțul demisiei premierului Justin Trudeau

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

După Scholz și Starmer, și Macron îl acuză pe Elon Musk de amestec în politica UE: Sprijină „o mișcare reacționară internațională”

Milioane de oameni din SUA simt impactul celei mai puternice furtuni din ultimul deceniu

Partenerii noștri