Scurgerea de documente secrete ale Pentagonului are ecou până în Coreea de Sud. Seulul a refuzat să furnizeze armament letal Ucrainei
Scurgerea de documente secrete ale Pentagonului, care au fost publicate recent în spațiul online, are ecouri puternice în Coreea de Sud, considerată un important aliat al SUA, după ce informațiile au dezvăluit că CIA ar fi spionat Seulul, care era îngrijorat că obuzele vândute Washingtonului ar putea ajunge în Ucraina, încâlcând, astfel, politica țării privind furnizarea de ajutor letal, scrie Reuters.
Coreea de Sud este la curent cu ştirile privind scurgerea mai multor documente militare americane clasificate şi intenţionează să discute cu Statele Unite „problemele care se ridică” în urma acestei scurgeri de informaţii, a declarat duminică un oficial prezidenţial sud-coreean, relatează Reuters.
Unul dintre documente, obținut de Reuters, prezintă detalii despre discuții interne între înalți oficiali sud-coreeni de rang înalt despre presiunile exercitate de SUA asupra Seulului pentru a ajuta la furnizarea de arme Ucrainei și despre politica sa de a nu face acest lucru.
Agenți CIA ar fi monitorizat o discuție internă despre îngrijorarea că proiectilele de artilerie pe care Coreea de Sud plănuia să le vândă SUA ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina, potrivit agenției de știri Yonhap, citată de The Guardian.
Documentul, care nu pare să fie datat, arată că Coreea de Sud, unul dintre cei mai importanți aliați ai SUA, a fost de acord să vândă obuze pentru a ajuta Washingtonul să-și refacă stocurile, insistând că „utilizatorul final" ar trebui să fie armata americană.
Coreea de Sud a sprijinit sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și a oferit ajutor neletal Kievului, dar nu a trimis arme. Președintele Yoon Suk Yeol a spus că o lege sud-coreeană care interzice furnizarea de arme țărilor implicate în conflict face dificilă trimiterea de arme în Ucraina.
În ciuda faptului că este un exportator important de arme, Seulul are o politică de lungă durată de a nu vinde arme țărilor aflate în război, o poziție care a dus la acuzații potrivit cărora Sudul vrea să evite antagonizarea Rusiei, de al cărei sprijin are nevoie pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord să renunțe la armele sale nucleare.
Deși a ezitat să înarmeze Ucraina, vânzările de arme ale Seulului au crescut cu 140%, ajungând la un nivel record de 17,3 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Ministerului Apărării. În prezent, al optulea cel mai mare exportator de arme din lume, Coreea de Sud își propune să ajungă în primele patru locuri până în 2027.
Oficialul prezidențial sud-coreean a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor despre spionajul american sau să confirme orice detalii din documentele scurse. Întrebat dacă Coreea de Sud intenționează să ceară explicații din partea Statelor Unite, oficialul, care a refuzat să fie identificat, a declarat că guvernul va analiza și cazurile care implică alte țări.
Președintele Yoon Suk Yeol are programată o întâlnire cu președintele american Joe Biden pe 26 aprilie, în timpul unei vizite de stat la Washington.
Citește și: Cine a scurs documentele secrete ale Pentagonului. Ce teorii iau în calcul americanii
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News