Live

„Scenariul este ca tras la xerox”. Ce spune premierul slovac, victima unui atac armat, despre atentatul asupra lui Trump

Data publicării:
Robert Fico, premierul Slovaciei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul slovac Robert Fico a scos în evidenţă mai multe asemănări pe care el le vede între atentatul împotriva lui Donald Trump şi cel a cărui victimă a fost chiar el în urmă cu două luni.

„Scenariul este ca tras la xerox”, a scris şeful guvernului slovac într-un mesaj pe Facebook.

Fico, 59 de ani, a fost lovit de patru gloanţe trase de la mică distanţă asupra lui după o reuniune relocată a guvernului care se desfăşurase în centrul Slovaciei, pe 15 mai. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internet la terapie intensivă, înainte de a-şi relua activitatea săptămâna trecută.

El a acuzat opoziţia slovacă de alimentarea urii împotriva lui. „Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a «rezolva» lucrurile”, a estimat Fico.

„Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei agasează în aşa măsură publicul, încât un amărât pune mâna pe o armă de foc”, potrivit lui Fico.

Fostul preşedinte american Donald Trump, rănit la ureche, a scăpat sâmbătă dintr-o tentativă de asasinat în timpul unui miting electoral.

Premierul slovac conduce o coaliţie tripartită formată din partidul său centrist Smer-SD, partidul centrist Hlas şi partidul de extremă dreapta SNS, care guvernează această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO.

După ce şi-a preluat funcţia în toamna anului trecut, guvernului lui Fico a oprit ajutorul militar slovac către Ucraina.

Fico însuşi a pledat în favoarea unor negocieri de pace cu Rusia, la fel ca omologul său ungar Viktor Orban.

Coaliţia condusă de Fico a suscitat critici ferme după ce adoptase legi considerate că pun în pericol libertatea presei şi independenţa justiţiei.

De asemenea, Fico a pledat pentru un zid capabil să oprească „ideologiile progresiste şi liberale”, comparându-le cu un cancer.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele american crede că Secret Service are nevoie de mai mult ajutor. Agenția are peste 8.000 de angajați

Ce spun Kievul și Kremlinul despre cea de-a doua presupusă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump

Ce făcea Trump cu câteva secunde înainte ca împușcăturile să răsune din nou în jurul lui. Filmul evenimentelor

Donald Trump reacționează public după a doua tentativă de asasinat asupra sa. Ce a scris republicanul pe Truth Social

Partenerii noștri