Sancționată drastic de UE, Polonia pune capăt unor măsuri în Justiție considerate „antidemocratice”
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la conducere în Polonia, a propus un amendament legislativ miercuri privind reformele Curţii Supreme, contestate de Uniunea Europeană pentru că nu îndeplinesc standardele democratice, scrie Reuters, scrie News.ro.
În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a informat că Polonia trebuie să suspende restructurarea Curţii Supreme, care permitea PiS să numească judecătorii importanţi.
O motivare a amendamentului a fost publicată pe site-ul parlamentului polonez miercuri: „Amendamentul reprezintă executarea deciziei Curţii Europene de Justiţie”.
Reformele aprobate în iulie forţează judecătorii importanţi ai Curţii să se pensioneze mai devreme. PiS a comunicat că modificările sunt necesare pentru a face tribunalele mai eficiente, ignorând avertismentele UE.
Legea a micşorat vârsta pensionării la 65 de la 70 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecători, o treime din total, au fost forţaţi să se retragă.
Amendamentul propus stipulează că judecătorii care au fost retraşi pot continua să lucreze, chiar dacă pensionarea lor rămâne validă.
După decizia Curţii Europene de Justiţie, şeful PiS şi conducătorul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că Varşovia va respecta legea UE dar va face apel la decizia Curţii. Decizia nu poate fi apelată, conform legii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News