Live

Rușii susțin că au doborât în aceeași zi două Su-27 și un MiG-29 ale ucrainenilor

Data publicării:
Pierderi grele ale aviației ucrainene în timp foarte scurt. Foto: Profimedia

În puțin peste 24 de ore, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative în forțele sale aeriene, fiind doborâte două avioane de vânătoare Su-27 și un MiG-29.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, aceste incidente au avut loc în timpul luptelor individuale cu aparatele rusești, avioanele ucrainene fiind în cele din urmă copleșite de sistemele de apărare aeriană. Incidentele au apărut între sfârșitul zilei de 14 septembrie și pe parcursul zilei de 15 septembrie, se mai precizează.

Pierderea avioanelor Su-27 este o lovitură grea pentru Ucraina, deoarece aceste avioane de luptă oferă capacități unice de apărare aeriană și interceptare care sunt greu de înlocuit, chiar și cu avioane occidentale moderne precum F-16. Su-27 este un avion de vânătoare greu, cu rază lungă de acțiune, care se mândrește cu o viteză superioară [până la Mach 2,35], o rază operațională extinsă [3 530 km] și performanțe impresionante la mare altitudine în comparație cu avionul mai ușor F-16, comentează Bulgarian Military.

Aceste caracteristici fac ca Su-27 să fie perfect pentru patrularea spațiului aerian extins al Ucrainei și interceptarea bombardierelor sau rachetelor de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune.

În plus, radarul său puternic și încărcătura sa de arme grele sunt special concepute pentru superioritatea aeriană în zone de luptă largi și deschise, făcându-l indispensabil pentru a contracara aeronavele mai avansate ale Rusiei.

Cea mai importantă bătălie aeriană în care au fost implicate Su-27 a avut loc la 5 martie 2022, în apropiere de Zhitomir, când patru dintre aceste avioane de vânătoare au fost doborâte.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a moștenit o parte substanțială din activele militare ale URSS, inclusiv avioane de luptă precum MiG-29 și Su-27. Aceste aeronave au intrat în dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei, datorită împărțirii echipamentelor militare sovietice între fostele republici sovietice.

Ucraina a primit aproximativ 220 de MiG-29 și aproximativ 70 de Su-27, care au fost inițial staționate la diferite baze sovietice de pe teritoriul ucrainean. Aceste avioane au devenit rapid elemente cruciale ale apărării aeriene și ale capacităților militare ale noii națiuni independente.

Chiar înainte de invazia rusă din februarie 2022, forțele aeriene ucrainene operau aproximativ 50 de MiG-29 și aproximativ 26 de Su-27.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Soțul celei mai bogate femei din Rusia este acuzat de omor, după un atac armat la „Amazonul rusesc”, lângă Kremlin

Partenerii noștri