Alertă în Mehedinți: 100 de copii au acuzat stări de rău, după ce au mâncat la școală

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta
100 de copii au acuzat stări de rău, după ce au mâncat la școală

Aproximativ 100 de copii din patru localități din județul Mehedinți au acuzat stări de rău și toxiinfecție alimentară, după ce au mâncat la școală, în cadrul programului „o masă caldă”. Mai multe ambulanțe au fost mobilizate pentru a-i transporta pe copii la spital, cei mai mulți aflându-se la Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin. Purtătoarea de cuvânt a precizat, la Digi24, că, dacă numărul copiilor va crește, aceștia vor fi trnsportați și la spitalele din apropiere.

ACTUALIZARE 19:45 - Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

ACTUALIZARE 17:45: Toți copiii care au acuzat stări de rău au fost transportați la spitale, a declarat Elena Bololoi, purtător de cuvânt din cadrul Spitalului Județean de Ugență Drobeta Turnu Severin la Digi24.

„Deocamdată, ei sunt în Unitatea de Primiri Urgențe și zona de tratament, ne-am pregătit în așa fel încât să avem această capacitate de 100 de paturi. Deja ne-am organizat în situația în care copiii, după evaluarea și tratamentul de urgenta vor necesita și internare și ne depășește capacitatea avem și spitalele din zonele limitrofe deja pregătite să ne primeasca copiii”, a declarat Elena Bololoi, purtător de cuvânt din cadrul Spitalului Județean de Ugență Drobeta Turnu Severin pentru Digi24.

Un medic toxicolog a explicat pentru Digi24 că toxiinfecția alimentară este mai periculoasă la copiii, deoarece riscul de deshidratare este mai mare, existând astfel un risc crescut de tulburări electrolitice.

„Trebuie să vedem care a fost cauzalitatea acestei toxiinfecții alimentare. Cel mai probabil discutăm fie de o contaminarea microbiologică, adică bacterii care au fost în interiorul acestor alimente și ele eliberează o serie de toxine care sunt destul de periculoase pentru ca ele pot produce intoxicația organismului, sau aceste produse au fost contaminate cu o substanță chimică cu potențial toxic. Cel mai probabil este vorba despre o enterocolită infecțioasă, de aceea acești copii au dureri abdominale și tulburări de tranzit intestinal”, a transmis Radu Țincu, medic primar anestezie,  terapie intensivă și toxicologie.

ACTUALIZARE 17:05: Crește numărul elevilor care se simt rău după ce au mâncat la școală. 100 de copii au simptome de toxiinfecție alimentară. Copiilor li s-a făcut rău în timp ce ajunseseră deja acasă.

Anterior, autoritățile au anunțat că un număr de 53 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, dar și un adult au nevoie de asistență medicală.

***

Știrea inițială: „Începând cu ora 14:15 a fost activat Planul Roşu de intervenţie în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 care solicită intervenţia ISU Mehedinţi pe raza localităţilor Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, întrucât mai mulţi minori acuză stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară”, a transmis ISU Mehedinţi, potrivit News.ro.

ISU Mehedinţi intervine cu 4 echipaje SMURD şi 2 autospeciale de transport personal şi vicitime multiple.

„Echipajele de prim ajutor evaluează starea copiilor. Aceştia sunt de pe raza localităţilor Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa”, au transmis reprezentanții ISU Mehedinţi.

Planul roșu de intervenție este un protocol de urgență activat în cazul unor dezastre majore, care implică un număr mare de victime. Planul este conceput pentru a coordona și optimiza răspunsul serviciilor de urgență în situații cu multiple victime, asigurând o gestionare eficientă a resurselor și o distribuție adecvată a ajutorului medical.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri