Live

Momentul în care războiul a ajuns într-un oraș liniștit din Rusia: panică, îngrijorări și poezii patriotice

Data actualizării: Data publicării:
Explozia cauzată de atacul ucrainean cu dronă asupra complexului militar rus de la Toropeț. Foto: Profimedia

La aproape o săptămână după ce o dronă ucraineană a aruncat în aer un depozit de muniții din orașul rus Toropeț, declanșând o explozie la fel de puternică precum un mic cutremur, locuitorii acestuia se străduiesc să își repare casele și se luptă cu șocul provocat de ceea ce i-a lovit, judecând după mesajele de pe un forum online al comunității, relatează Reuters.

În zilele dinaintea atacului, micul oraș de pe malul lacului, cu puțin peste 11.000 de locuitori, a fost menționat, un lucru rar, la televiziunea de stat. Găzduise o competiție de navigație pentru adolescenți din întreaga Rusie. Cu câteva săptămâni înainte, orașul marcase cea de-a 950-a aniversare a fondării sale printr-un festival de artă și muzică și o degustare specială de supă de pește gătită după o rețeță locală.

Pe 18 septembrie, Toropeț, considerat un exemplu de oraș liniștit aflat departe de linia frontului din Ucraina, a ajuns din nou în atenție, de data aceasta a presei internaționale. Complexul militar din oraș a fost aruncat în aer.

Amploarea distrugerilor, văzută din satelit

Imaginile surprinse de compania de imagistică prin satelit Maxar dezvăluie amploarea distrugerilor din apropierea depozitului de arme, care se afla între două lacuri, la aproximativ cinci kilometri de centrul orașului.

Fotografiile realizate înainte de explozie arată un complex extins de peste patru duzini de clădiri, aflate la distanțe de câțiva metri una de cealaltă, cu o macara descărcând materiale din vagoane în apropiere.

În urmă cu șase ani, un ministru adjunct al apărării de atunci se lăuda cu buncărele de beton de ultimă generație ale instalației, concepute pentru a stoca rachete, muniție și explozibili.

„Aceasta asigură depozitarea fiabilă și sigură a acestora, le protejează de loviturile aeriene și cu rachete și chiar de factorii dăunători ai unei explozii nucleare”, a declarat Dmitri Bulgakov, citat de agenția de presă de stat RIA. Oficialul a fost arestat în iulie anul acesta pentru luare de mită.

Imaginile Maxar, realizate la patru zile după atacul dronei ucrainene, arată complexul în ruine, cu un crater masiv care se întinde pe o lățime de aproape 82 de metri.

Mai multe clădiri de depozitare și buncăre sunt complet distruse, înconjurate de trunchiuri de copaci goale, fără frunziș. O linie de cale ferată care traversează o zonă împădurită din apropiere a fost, de asemenea, afectată, mai multe vagoane fiind distruse.

Fumul cauzat de exploziile de la Toropeț, văzut din satelit Foto Maxar / Profimedia

Operațiune specială

Atunci când președintele Vladimir Putin a lansat invazia din Ucraina, în februarie 2022, a numit-o „operațiune militară specială”, nu război. Expresia, utilizată în continuare de Kremlin, părea menită să îi liniștească pe ruși că viața normală se va desfășura nestingherită în timp ce armata își va face treaba.

Cu timpul, însă, impactul asupra securității Rusiei a devenit imposibil de ascuns. Zeci de oameni au fost uciși de bombardamentele și atacurile cu drone asupra regiunii Belgorod din vest. În august, Ucraina a trimis mii de soldați în orașul vecin Kursk și a „sculptat” o bucată de teritoriu din care Rusia nu a reușit încă să îi alunge. Luna aceasta, un atac cu dronă a ucis o femeie la Moscova.

Cu toate acestea, atacurile mortale de pe teritoriul Rusiei nu s-au concretizat într-o contestare publică serioasă a discursului lui Putin, având în vedere represiunea adversarilor politici și dominația acestuia asupra mass-media de stat.

Kremlinul a descris atacurile ca fiind acte „teroriste” ale unei conduceri ucrainene aservite Statelor Unite. Acesta a avertizat SUA și aliații săi că vor lupta direct cu Moscova și vor suporta consecințe grave dacă vor da undă verde Ucrainei să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

Cum văd rușii situația, la doi ani de la debutul războiului

Mulți ruși încearcă să ignore realitatea războiului, conform datelor furnizate de Levada, un respectat institut de sondare independent. În august, acesta a constatat că 34% dintre respondenți urmăreau „destul de atent” conflictul, iar 19% îl monitorizau îndeaproape, comparativ cu 47% care nu acordau prea multă atenție sau deloc situației. Un pic mai puțin de o treime dintre oameni erau îngrijorați de situația „operațiunii militare speciale”, față de 52% care erau îngrijorați de creșterea prețurilor.

Judecând după comentariile postate pe VK, principalul site de socializare din Rusia, locuitorii din Toropeț nu se așteaptă ca situația lor să aibă mare ecou în rândul rușilor. Mass-media de stat a acordat o acoperire redusă atacului de săptămâna trecută.

Ce spun locuitorii din Toropeț despre ce li s-a întâmplat

Mulți localnici au reacționat cu amărăciune și scepticism atunci când oameni din alte regiuni au postat mesaje de compasiune în orele de după explozia uriașă.

Au existat semne de panică, oamenii care au fugit întrebând despre rudele sau animalele de companie dispărute și dacă clădirile mai sunt încă în picioare. Unele mesaje arătau furie față de autorități - o femeie le-a acuzat de neglijență și a cerut să știe de ce muniția nu a fost depozitată în subteran.

Exploziile de la Toropeț au spart geamurile clădirilor la kilometri distanță Foto Profimedia

Altele erau sfidătoare. O femeie din oraș, Iulia Burlakova, a declarat pentru Reuters într-o discuție online că reacția localnicilor a fost „fermă și calmă, în sfidarea dușmanilor noștri”. Într-un chat comunitar pe VK, ea a postat o copie a unui poem patriotic intitulat „Ne vom menține poziția”.

De la atac, guvernatorul regional Igor Rudenia a vizitat orașul pentru a inspecta lucrările de reconstrucție, iar autoritățile au înființat o linie telefonică de urgență pentru persoanele care au nevoie de alimente, apă, pături și alte produse esențiale.

O femeie a declarat pentru Reuters că nu a reușit să ajungă la telefon pentru a cere ajutor pentru rudele sale, ale căror ferestre au fost sparte de forța exploziei. Ea a spus că intenționează să depună o cerere scrisă și apoi să aștepte ca o echipă de inspecție să viziteze casa familiei sale. „Judecând după toate lucrurile, va dura mult timp”, a spus ea.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Armata lui Putin a atacat orașul Dnipro cu rachete balistice. Un centru de reabilitare a fost distrus

Partenerii noștri