Live

Lovitură pentru propaganda rusă, chiar de Ziua Victoriei: Zeci de articole anti-Putin, publicate pe unul dintre cele mai mari site-uri

Data actualizării: Data publicării:
Gest rar de disidență în presa de propagandă din Rusia: Doi jurnaliști au publicat zeci de articole anti-Putin pe site-ul Lenta.ru, chiar de Ziua Victoriei Foto: Guliver/GettyImages

Doi jurnaliști ruși care lucrează pentru un site pro-Kremlin foarte popular, Lenta.ru, au postat luni dimineață zeci de articole împotriva războiului și a lui Vladimir Putin, într-un rar act de disidență, în timp ce țara sărbătorea victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, relatează „The Guardian”.

Egor Poliakov, care lucrează la Lenta ca reporter în domeniul economic, a declarat că el și colega sa Aleksandra Miroșnikova au publicat peste 40 de articole critice la adresa Kremlinului și a acțiunilor sale din Ucraina. Articolele au fost între timp șterse de pe site, dar pot fi accesate prin intermediul unui instrument de arhivare pe internet, precizează The Guardian.

Lenta.ru, unul dintre cele mai mari site-uri din țară, cu peste 200 de milioane de vizitatori pe lună, face parte din mașinăria de propagandă a Kremlinului folosită pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina. Lenta este deținută de Rambler, un grup media care a fost cumpărat în 2020 de Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care este deținută de stat și care se află sub incidența sancțiunilor impuse de SUA și Marea Britanie.

„Vladimir Putin a mințit în legătură cu planurile Rusiei în Ucraina”, „Armata rusă s-a dovedit a fi o armată de hoți și jefuitori”, „Rusia abandonează în Ucraina cadavrele soldaților săi” - sunt câteva dintre titlurile articolelor scrise și publicate de jurnaliștii Egor Poliakov și Aleksandra Miroșnikova, luni dimineață.

Putin, „dictator paranoic jalnic”

Articolele de pe Lenta.ru îl numeau pe președintele Vladimir Putin un „dictator paranoic jalnic” și îl acuzau că duce „cel mai sângeros război al secolului XXI”.

„A trebuit să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă Zi a Victoriei - pentru pace”, a declarat Egor Poliakov, jurnalist care are 30 de ani.

În timpul discursului său anual ținut luni dimineață la Kremlin în fața a 11.000 de soldați, Putin a încercat să justifice invazia din Ucraina, legând actualele lupte de victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu despre asta este vorba de Ziua Victoriei”, a declarat Poliakov pentru The Guardian. „Oameni obișnuiți mor, femei și copii pașnici mor în Ucraina. Având în vedere retorica pe care am văzut-o, acest lucru nu se va opri. Nu puteam să mai acceptăm acest lucru. Acesta a fost singurul lucru corect pe care îl puteam face”, a mărturisit jurnalistul.

Primul act major de disidență în presa rusă, după protestul Marinei Ovsiannikova

Poliakov a explicat că fiecare articol a fost scris pe baza unor „informații disponibile online”, dar care, spune el, de obicei jurnaliștilor nu li se permite să le folosească, având în vedere „poziția editorială” a publicației și regulile stricte de cenzură.

Poliakov și Miroșkina au publicat și o scrisoare personală pe site, în care îi îndeamnă pe cititori: „Nu vă fie teamă! Nu fiți tăcuți! Împotriviți-vă! Nu sunteți singuri, suntem mulți ca voi! Viitorul este al nostru!”

Este primul act major de protest în presa de stat din Rusia de când Marina Ovsiannikova, editor la Pervîi Kanal, a pătruns în platoul știrilor de noapte, la mijlocul lunii martie, cu o pancartă pe care scria: „Opriți războiul. Nu războiului”, notează The Guardian.

Jurnalistul Egor Poliakov este îngrijorat acum pentru siguranța sa

Legile recent adoptate în Rusia vizează înăbușirea oricărei disidențe la adresa războiului, iar Poliakov mărturisește că acum este „îngrijorat” pentru siguranța sa. Rusia a adoptat o serie de legi care fac din răspândirea de informații „false” despre armata rusă o infracțiune ce se pedepsește cu amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la 15 ani. Autoritățile ruse au acuzat deja 46 de persoane în temeiul acestor legi, iar 14 dintre acestea se află acum în spatele gratiilor.

„Bineînțeles că mi-e teamă. Nu mi-e rușine să recunosc acest lucru. Dar știam ce fac, care ar putea fi consecințele”, spune Egor Poliakov.

Luni după-amiază, profilul jurnalistului pe site-ul Lenta.ru încă putea fi accesat.

Într-un „incident” separat, platforma video Rutube a fost scoasă din funcțiune de hackeri pro-ucraineni în noaptea de duminică spre luni, iar meniurile unor televiziuni ruse au fost piratate, descrierile programelor de pe televizoarele inteligente fiind înlocuite de următorul text: „Nu ați mai văzut niciodată un mesaj de acest fel: Aveți pe mâini sângele a mii de ucraineni și a sute de copii uciși. Televiziunea și autoritățile mint. Nu războiului!” De la începutul războiului, posturile de stat au fost frecvent vizate de hackeri pro-ucraineni, precizează The Guardian.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Cum fac față finlandezii propagandei ruse. Ambasadorul Finlandei: Suntem destul de bine „vaccinați”. Poporul este precaut și suspicios

Director din TikTok: „Obligația de a eticheta materiale electorale revine candidatului”. Ce spune despre conturile propagandei rusești

Misiune imposibilă pentru „omul de fier” al Rusiei: De ce a fost alungat din Africa misteriosul războinic propagandist al Moscovei

Partenerii noștri