Live

Cine sunt cazacii care i-au atacat cu bice pe protestatarii anti-Putin și care este legătura lor cu Campionatul Mondial de Fotbal

Data actualizării: Data publicării:

O categorie aparte de suporteri ai liderului de la Kremlin a putut fi observată la mitingul anti-Putin din acest weekend, prin simbolistica nu doar a vestimentației, ci și a obiectului pe care îl aveau în dotare – un bici din piele. Este vorba despre luptătorii unei organizații cazace. 

Purtând tradiționalele cușme căzăcești și îmbrăcați în haine de camuflaj, luptătorii pro-Kremlin au atacat protestatarii care au ieșit pe străzile Moscovei cu două zile înainte de învestirea în funcție a lui Vladimir Putin, aflat la al patrulea mandat de șef al statului.

Cazacii s-au năpustit cu biciuri de piele în mulțimile din Piața Pușkin, trimiși pentru a dubla forțele Gărzii Naționale, scrie The Guardian.

Citește și ”Planul secret al lui Dragnea. De ce este convins că va fi susținut de Statele Unite”

Poliția a reţinut peste 1.600 de persoane în întreaga în țară. 

„Îi vom pune la punct pe toți cei care îi vor face probleme lui Putin”, citează site-ul Meduza declarația unui cazac.

Luptătorii au fost identificați ca aparținând Trupelor Centrale Cazace (TCC), o organziație cu legături strânse la nivelul forțelor de securitate ruse.

Cotidianul britanic scrie că, potrivit unor documente ale primăriei Moscovei, administrația locală ar fi plătit organizației circa 190.000 de lire sterline pentru instruirea cazacilor în „asigurarea siguranței publice” la diverse „evenimente” din capitala Rusiei.

Însă nu doar atât. Acest batalion urban a fost trecut și pe lista forțelor care se vor ocupa de securitate, ca anexă a Gărzii Naționale, pe durata Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia, care va debuta pe 14 iunie.

Mass-media din Rusia scrie că atamanul (liderul) TCC, Ivan Mironov, este un fost ofițer FSB.

CITIȚI ȘI: Copil arestat la o manifestație anti-Putin

Mai mult de 300 de luptători TCC vor lucra alături de poliție și în Rostov-pe-Don, orașul din sudul Rusiei care va găzdui patru meciuri din șaisprezecimile Cupei Mondiale.

În ultimii ani, aparatul de propagandă ale Kremlinului s-a focalizat pe reșapararea imaginii eroic-țariste a călăreților cazaci care păzeau frontierele de sud ale Imperiului Rus. De asemenea, în unele regiuni din Rusia, cazacii prestează servicii publice din poziția de forță auxiliară a poliției, iar în estul Ucrainei, mai multe grupări paramilitare cazace luptă cot la cot cu rebelii pro-ruși.

SUA şi UE au condamnat arestările unor „protestatari paşnici”. Şi liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi a fost arestat, el anunţând ulterior că a fost eliberat.

„Statele Unite condamnă Rusia pentru arestarea a sute de protestatari paşnici şi cere eliberarea lor imediată. Liderii care sunt siguri de legitimitatea lor nu îşi arestează oponenţii paşnici pentru că protestează”, a afirmat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, pe Twitter.

Uniunea Europeană a condamnat, de asemenea, acţiunile autorităţilor din Rusia, afirmând într-un comunicat că deşi protestele nu au fost autorizate, acest lucru „nu poate justifica abuzurile poliţiei şi arestările în masă”.

Poliţia l-a scos pe Alexei Navalny, liderul opoziţiei, din mijlocul protestelor de la Moscova ţinându-l de mâini şi glezne la câteva minute după ce a ajuns printre protestatari.

Navalnîi a fost eliberat duminică dimineaţă.

Echipa lui Navalny a organizat 90 de proteste în ţară pe care le-a numit „El nu este ţarul nostru”, făcând referire la Putin, care a fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin până în prezent.

Sute şi chiar mii de protestatari au putut fi văzuţi pe străzile unor oraşe precum Kaliningrad de la Marea Baltică, Nizhny Novgorod de pe râul Volga, Krasnoyarsk din Siberia sau Khabarovsk din estul îndepărtat al Rusiei. Ei au scandat „Rusia fără Putin”, „Putin e un hoţ” şi „Afară cu ţarul”.

În Rusia, protestele trebuie să fie aprobate de autorităţi pentru a avea loc iar majoritatea protestelor organizate sâmbătă nu erau autorizate.

Navalnîi, căruia i-a fost interzis să candideze contra lui Putin în alegerile de anul acesta, a comunicat pe Twitter duminică dimineaţa că a fost eliberat după ce a fost reţinut pentru organizarea unui protest neautorizat şi pentru că s-a opus arestării.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția furioasă a lui Zelenski după ce premierul slovac s-a dus în vizită la Putin: Vrea să-l ajute

Ce au discutat Robert Fico și dictatorul Vladimir Putin. Mesajul liderului de la Kremlin pentru premierul slovac

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Partenerii noștri